Wyborcza se pustila do Maďarska: Orbán zděsil Západ „ruským stylem“! Maďarsko jde tvrdě po krku Sorosově fondu!

22.6 2017   První zprávy
Navzdory skutečnosti, že Maďarsko je členem EU, přijímá zákony, podobné ruským, které odsuzují v Evropě i v Americe, uvedla Gazeta Wyborcza.
Autor článku poukázal na to, že nyní nevládní organizace (NGO) v Maďarsku mohou očekávat stejný osud jako v Rusku.

K materiálu lze jen dodat, že ačkoliv kritika postupů maďarské vlády vůči nevládním organizacím může být i částečně oprávněná, jedné věci si kritici důsledně nevšímají – a to v mnoha případech politické činnost některých NGO v protikladu k politice vlády, kryjící se se zájmy zahraničních donátorů (a´t vládních nebo soukromých).

Financovány ze zahraničí, maďarské nevládní organizace, stejně jako v Rusku, budou muset veřejně zveřejnit své zdroje příjmů. Nová pravidla jsou kritizovaná Benátskou komisí, Německem a Spojenými státy, napsala Gazeta Wyborcza.

„Šlo to velmi rychle: v úterý parlament přijal zákon, a v pátek podepsal prezident. Premiér Viktor Orban vysvětlil, že v důsledku se zvýší transparentnost organizací, které budou muset přiznat, že odkud získaly peníze,“ uvedl autor.

Kritici zákona se však domnívají, že maďarské úřady nehledali žádnou transparentnost, ale možnost k potlačování nevládních organizací, dodal.

Orbán v posledních měsících charakterizuje členy těchto organizací, jako placené politické aktivisty, kteří pracují za peníze Západu. Stejný postoj zněl i na dubnových „vnitrostátních konzultacích“, v nichž se vláda tázala Maďarů, mimo jiné: zabránit nevládním organizacím zasahovat do vnitřních záležitostí Maďarska, nebo povolit jejich „rizikové aktivity“? Tyto konzultace byly viděny jako součást kampaně, jejímž cílem bylo mobilizovat voliče vládnoucí strany.

Maďarsko jde tvrdě po krku Sorosově fondu!

Podle zákona se všechny organizace, které obdrží v průběhu roku více než 7,2 milionu forintů z cizích zdrojů, muset registrovat jako „organizace, které jsou financovány ze zahraničí“, a jako takové to veřejně prohlásit a publikovat v médiích, vysvětluje autor.

Takové téměř „zákonné dvojče“ přijalo před několika lety Rusko. Nevládní organizace jsou povinny se registrovat jako cizí agenti, což velmi zkomplikovalo jejich činnost, a vedlo ke snížení prostředků z veřejných sbírek. Zástupci maďarských nevládních organizací se obávají, že kvůli tomuto právnímu opatření na ně čeká podobný osud.

Organizace pro lidská práva „Hungarian Civil Liberties Union“ již oznámila, že předpis nebude dodržovat. Má v úmyslu podat stížnost k Evropskému soudu v Lucemburku. To samé udělá maďarská pobočka Helsinské nadace pro lidská práva.

„Podáme případ jako stížnost maďarskému Ústavního soudu. Do té doby nemáme v úmyslu dodržovat tyto předpisy a nepřestaneme vykonávat svoji hlavní činnost, která je založena na pomoci lidem hledající azyl. Navíc, naše organizace je transparentní, každoročně zveřejňujeme naše zdroje financování,“ řekl publikaci Gazeta Wyborcza Andras Lederer z Helsinské nadace pro lidská práva.

Za nedodržení hrozí různé sankce od pokuty ve výši jednoho milionu forintů až k vyloučení z registru nevládních organizací.

Martin Schaefer, mluvčí německého ministerstva zahraničí řekl, že Berlín je „vážně znepokojen“ novým zákonem. Uvedl také, že s přijetím nových předpisů se Maďarsko připojilo k takovým zemím, jako je Rusko, Čína a Izrael, které se rovněž potýkají s tzv třetím sektorem ve svých zemích. Peter Szijjarto, šéf maďarské diplomacie na to odpověděl, že německá kritika nemá žádné opodstatnění. Poznamenal také, že by Německo mělo mít strach z odhalení skutečností pro něj nepříznivých, když budou všechny organizace nuceny předložit seznam svých zahraničních „donátorů“.

Benátská komise prohlásila, že zákon zasahuje do svobody projevu a možnost družit se. Tvrdý postoj k této otázce přijalo americké ministerstvo zahraničí, které odsoudilo maďarské orgány, za to, že představují „organizace občanské společnosti coby působící v rozporu se zájmy společnosti“.

Předtím Američané kritizují zákon o vzdělávání, protože podle něj bude muset Central European University v Budapešti, kterou založil George Soros, příští rok zastavit svoji činnost.