Zaútočil Írán v Sýrii na Američany? Sestřelený dron byl zřejmě íránský (VIDEO)

Geo
9.6.2017  Eurasia24

Na území Sýrie se pravděpodobně rozhořívá horký konflikt mezi Spojenými státy, které v zemi operují nelegálně, a Íránem, jenž stojí na straně legitimní vlády v Damašku.

Americké letectvo bylo nuceno ve čtvrtek 8. června sestřelit dron, který měl útočit na síly podporované USA v syrské příhraniční oblasti At Tanf v blízkosti hranic s Jordánskem a Irákem. Jedná se o bezprecedentní událost – síly podporující legitimní syrskou vládu totiž poprvé zaútočily přímo na koalici s účastí Američanů. 

Ačkoliv se v oficiálním prohlášení amerického velení píše, že „prorežimní bezpilotní vzdušný prostředek byl sestřelen poté, co útočil na koaliční síly v jižní Sýrii“, některé zdroje uvádějí, že dron udeřil přímo na pozice, na nichž se nacházeli rovněž američtí vojáci.
https://www.youtube.com/watch?v=l3SqJWFZ6VU
Ve zprávě je uvedeno, že americký letoun sestřelil bezpilotní letadlo poté, co „odhodilo jednu z několika nesených zbraní“ nedaleko pozice „s koaličním personálem, který poskytuje výcvik a poradenství partnerským pozemním silám v boji proti IS“.

Zpráva neupřesňuje, o jaký dron šlo – pouze uvádí, že byl „velikostně podobný typu MQ-1 Predator“ – pravděpodobně se však jednalo o moderní íránský útočný dron Shahed 129, který Írán v Sýrii už několik měsíců nasazuje proti teroristům (viz video níže). Dokazovat to mají i fotografie z místa dopadu trosek dronu: 

Útok na koaliční síly a následný sestřel dronu následoval poté, co Íránci dali najevo silnou nelibost s útoky Američanů na syrskou armádu a provládní síly v příhraniční oblasti. Stalo se tak rovněž den poté, co byl Írán v Teheránu vystaven koordinovanému teroristickému útoku údajně ze strany Islámského státu.

Geo, Eurasia24.cz