“Cožpak měl Peskov říct, že iniciujeme rozklad minského procesu?”

Rostislav Iščenko, Alexandr Sargin
20. 7. 2017     Zdroj
Lídr DLR Alexandr Zacharčenko oznámil, že je třeba vytvořit nový stát – Malorossiju, která bude zahrnovat nejen území DLR a LLR, ale i další oblasti, Peskov to označil za jeho osobní iniciativu a my jsme předstírali, že jsme uvěřili “vlastní iniciativě”… A Kreml ji teď bude studovat, zkoumat. Může to prostudovat tak, ale může i onak … No co, cizinci (blbci – A.S.) ve vyšívaných košilích, kteří se radují cizím úmrtím, dostalo se vám odpovědi! Sourež se EU hodit nebude!


Připomeňme si, že vůdce DLR zdůraznil, že Ukrajina se projevila jako neuskutečněný stát, proto nabízí všem obyvatelům klidnou cestu z války prostřednictvím reorganizace země.

Podle něj se hlavním městem Malorossii stane Doněck a Kyjev zůstane historickým a kulturním centrem bez statusu hlavního města.

“Aby se zabránilo chaosu, navrhujeme zavést na dobu tří let mimořádný stav. Po tuto dobu bude zakázána činnost všech stran a v tomto období bude zahájeno za účasti mezinárodního společenství šetření zločinů v Oděse, na “majdanu” a na Donbasu”, řekl Zacharčenko.

O vzniklé situaci uvažuje prezident Centra pro systémovou analýzu a prognózu, dopisovatel mezinárodní informační agentury Russia Today Rostislav Iščenko:

“Porošenko by měl raději přemýšlet o tom, jak přežít, ne jak vracet Krym”
Nu což, je to jeden z možných politických tahů, a já nejen že předpokládám, ale dokonce jsem i přesvědčen, že to není myšlenka pouze osobně Zacharčenka …

Proč to bylo oznámeno právě nyní? Za prvé, naši západní, tak říkajíc, partneři začali hledat jinou cestu ven z celé této situace.

To znamená, že začali dost aktivně naznačovat, že minský proces, jak se říká, je na čase ukončit a že je třeba vymyslet něco nového.

Za druhé, Ukrajina aktivně hovoří o tom, že Porošenko jako prezident do podzimu nemusí dožít…

Je příznačné, že o tom začali mluvit lidé, kteří se nikdy nevyznačovali mimořádnými analytickými schopnostmi, ale vyznačují se tím, že aktivně komunikují s americkými a evropskými “partnery”.

Je zřejmé, že nehodnotí až tak situaci na Ukrajině, ale Západ.

Ano, Porošenko již odpověděl, že stejně vrátí Donbas a Krym. “Ale měl by raději přemýšlet o tom, jak přežít, a ne jak vracet Krym”.

“Po území se bude pohybovat 25-30 gangů, které budou mezi sebou bojovat”
Až dosud jsme měli jednu Ukrajinu, porošenkovskou. Ale pokud se rozpadne, komu se budou předkládat stížnosti v případě, že tam někdo zablokuje plynovody nebo je vůbec vyhodí do vzduchu, když se po tomto území bude pohybovat 25-30 gangů, které budou mezi sebou bojovat?

Ale nyní, po tomto prohlášení Zacharčenka, máme vlastní Ukrajinu! To znamená, že dříve si Zacharčenko společně s Plotnickým činili nárok pouze na hranice DLR a LLR, teď aspirují na hranice celé Ukrajiny.

V souladu s tím může v případě politické katastrofy v Kyjevě stanovit svou moc na celém území Ukrajiny, a to i vojenskými prostředky.

“Byli zde, ale nejsou tu…”

Mimochodem, celé toto území nás neznepokojuje, ale na kontrole hlavních plynovodů nám záleží. A prohlášení Zacharčenka je jedním ze způsobů, jak tento problém vyřešit.

Existuje problém hlavních plynovodů, protože obtokové cesty budou fungovat teprve v roce 2019, ale plyn je třeba dodávat do EU i letos a příští rok, a to zejména v zimě …

Když se režim v Kyjevě zítra sesype, je Zacharčenko, legitimní zástupce té části Ukrajiny, která se považuje za nástupce ukrajinského státu!

Takže prosím, teď si s ním pojďme promluvit. Tamti stejně nejsou. Byli zde, ale nejsou tu …

No a obecně, takové prohlášení nám zvětšuje prostor možných řešení.

“Bude nutné zavést válečný stav na celém území Ukrajiny”

Zda Zacharčenka podpoří obyvatelé regionů Ukrajiny, i Západ? A jaký je v tom v podstatě rozdíl!

Můžeme si myslet, že obyvatelé regionů podporují Porošenka! .. Ale ten je řídí a bude řídit tak dlouho, dokud bude mít sílu.

Myslím, že Zacharčenko adekvátně hodnotí situaci. Koneckonců řekl, že kromě toho, že by ho měli podpořit obyvatelé regionů, ještě bude nutno zavést válečný stav na celém území Ukrajiny na období tří let.

“Chcete – uznejte, nechcete – neuznávejte …”

V podstatě se jednalo o reakci na konkrétní akce Západu a na vývoj situace v Kyjevě.

Je to taková výzva: Ukrajina, vytvořená Západem, se rozpadá, ale my nyní máme svou vlastní, která by se mohla uskutečnit.

Takže chcete – uznejte, nechcete – neuznávejte, ale nyní právě oni budou kontrolovat toto území!

“Spoléhat se na podporu Ruska”
Je jasné, že Zacharčenko se bude i nadále spoléhat na podporu Ruska.

Není pro nikoho žádným tajemstvím, že ty dva armádní sbory, který nyní jsou v DLR a LLR, jsou ozbrojené, vycvičené, oblečené, obuté, stravované a dostávají všechno ostatní nikoli na úkor místních zdrojů a ducha svatého …

Je jasné, že tam stejně půjdou i ruské zdroje.

“Existují ještě ne definitivně zničené podniky …”

Hlavní úkol nespočívá v tom, aby se tato území zítra od rána začala sama živit, ale v tom, aby došlo k pozitivní dynamice.

Skutečně, ještě tam existují ne zcela zničené podniky, které mají potenciálně možnost vstoupit na trhy Ruska, SNS a dokonce i na světový trh (pokud jim nebude kvůli sankcím odepřen přístup k nim).

Ale také je jasné, že to všechno nenastane zítra …

“Jiná věc je, když někoho prostě podporujete …”
Ale vždyť výrok o tříletém válečném stavu nebyl řečen náhodou. Mimochodem, možná ne tři, ale dva, ale může to být i pět …

To znamená, že krize na Ukrajině trvá roky, a je jasné, že i nadále budou dostávat podporu z Ruska.

Ale jsou zde přece jen dva velké rozdíly. Jedna věc je konkrétní zapojení Ruska, to znamená, že když formálně přicházíte na území, tak v tom případě odpovídáte za tamní humanitární situaci. A docela jiná věc je, když někomu prostě poskytujete podporu …

“Mnohem větší manévrovací prostor”
Dejme tomu, že Rusko podporuje Asada, a, samozřejmě, do Aleppa proudí humanitární pomoc, včetně z Ruské federace …

Ale to přece neznamená, že tam jsou vytvářeny ideální podmínky pro život. Probíhá tam občanská válka a Rusko v této válce podporuje jednu stranu …

Totéž se bude dít i na Ukrajině. To znamená, že obdrží podporu, bude to mnohem levnější a na mezinárodní úrovni to poskytne mnohem větší prostor k manévrování, než by tomu bylo za přímé účasti Ruské federace.

“Humanitární pomoc posíláme i do Etiopie …”
Kdybychom například řekli, že Porošenkův režim se zhroutil a že proto Rusko přebírá kontrolu nad územím, přes něž vedou do EU hlavní plynovody, s tím, aby Evropané nezemřeli hlady a zimou, bylo by to konkrétní situace.

V tom případě vstoupí na toto území ruská vojska a to bude okupované. V důsledku toho ponese okupující stát plnou zodpovědnost za humanitární situaci na daném území bez ohledu na to, kdo to před tím všechno rozboural.

Znamená to, že připomínky jsou prezentovány již tomu státu, který vzal na sebe tuto zodpovědnost …

A pokud bude kontrola nad nějakou novou Ukrajinou ze strany Zacharčenka, prosím, pak to budou i otázky k samotné nové Ukrajině a ukrajinské vládě, a humanitární pomoc posíláme i do Etiopie…

“Kreml může prostudovat iniciativu Zacharčenka tak, ale může i onak …”
Ano, Peskov řekl, že se jednalo o osobní iniciativu Zacharčenka a že “to prostudujeme”. Cožpak měl Peskov říct, že iniciujeme rozklad minského procesu?

Vždyť Zacharčenko navrhl zcela nový formát a oznámil, že aspiruje na celou Ukrajinu. Je zřejmé, že to znamená rozklad minského procesu, ale Kreml demonstruje upřednostnění Minských dohod.

Chci poznamenat, že i naši západní “přátelé” stále říkají, že podporují minský proces a Porošenko, prý, říká a dělá, že něco není v pořádku, přičemž z vlastního podnětu, …

No a copak Zacharčenko nemůže projevit nějakou iniciativu? A Kreml ji teď bude studovat, zkoumat. Může to prostudovat tak, ale může i onak …

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová