Fiasko “operace na izolaci”? Tvůrce “barevných revolucí” opouští Moskvu

Světlana Kalmykova
5. 7. 2017 zdroj
Když přišel John Tefft v roce 2014 v hodnosti velvyslance USA do Ruska, média jej nazývala expertem na všechny možné druhy “majdanů”. Ale to se nestalo. V době jeho působení Viktorie Nulandová v Moskvě žemle nerozdávala, ale naopak – jedla. Pelmeně. Svůj brzký odchod z Moskvy John Tefft oznámil během recepce u příležitosti Dne nezávislosti USA na velvyslanectví. Samozřejmě, chtěl to učinit v obzvlášť svátečním prostředí, aby to bylo co nejefektnější.


I když požadovaný efekt jeho prohlášení nevyvolalo. Vždyť o tom, že Tefft sedí na kufrech, se začalo mluvit ihned po zvolení prezidentem USA Donalda Trumpa. A na konci května americký velvyslanec sám potvrdil, že doslouží tři roky a z Ruska odjede. Dokonce uvedl i jméno svého možného nástupce – bývalý americký velvyslanec v Singapuru a Číně, bývalý guvernér Utahu, republikán John Mid Huntsman mladší.

Takže Tefftova ceremonie na rozloučenou, můžeme říci, se konala v tichosti a dokonce staromódně, jako vyprovázení do důchodu. Byl přečten telegram amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona, v němž velvyslanci poděkoval za jeho mnohaletou práci. 67-letý Tefft zase poznamenal, že “bylo krásné působit v diplomatických službách”, a také poděkoval Rusům za jejich práci a podporu. Rusky dodal: “Děkuji a na shledanou!”.

Celkově co do vyvolání efektu Tefft nebyl s to překonat svého předchůdce Michaela McFaula. Ten pobyl Moskvě dva roky, ale i po odchodu z funkce nadále burcuje informační prostor svými tweety – vhodnými i nevhodnými. John Tefft v je v tomto mnohem skromnější. I když jeho příjezd do Ruska v roce 2014, kdy byla ukrajinská krize v plném proudu, byl považován za málem uvedení do chodu těžkého dělostřelectva.Vždyť Tefft byl nazýván tvůrcem “barevných revolucí” a poukazovalo se na to, že předchozím místem jeho působení byla Ukrajina, před tím stihl působit v Gruzii. Takže nic dobrého se od něj neočekávalo. A také administrativa Baracka Obamy neskrývala skutečnost, že jeho jmenování je spojeno s “izolací Ruska”.

Operace na izolování zkrachovala. Všechno se omezilo na výpravy do restaurace a pojídání pelmeňů ve společnosti asistentky ministra zahraničí USA Victorie Nulandové. Ta si při každé cestě do Kyjeva určitě našla čas, aby se podívala do Moskvy.

Avšak mnozí si budou Johna Teffta pamatovat díky jinému skutku. 9. května ve svém blogu v Livejournalu napsal, že si bude navždy pamatovat pochod “Nesmrtelného pluku” jako ztělesnění památky na vítězství ve druhé světové válce a na to, jakou cenu musely za jeho dosažení zaplatit národy Sovětského svazu. Tak to jsou slova skutečného diplomata.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová