Guardian: Pod palbou kritiky Trump odvolal spolupráci s Ruskem!

10.7.2017  PrvníZprávy

Donald Trump řekl, že na setkání se svým ruským protějškem prodiskutovali vyhlídky na vytvoření společné rusko-americké pracovní skupiny pro kybernetickou bezpečnost. Amerického prezidenta ihned zkritizovali členové demokraté i  republikánské strany. Výsledkem je, že Trump zveřejnil zprávu, v níž poznamenal, které sama o sobě diskuse o této myšlence neznamená, že bude realizována
Amerického prezidenta ihned zkritizovali členové demokraté i republikánské strany. Výsledkem je, že Trump zveřejnil zprávu, v níž poznamenal, které sama o sobě diskuse o této myšlence neznamená, že bude realizována, napsal The Guardian.

Spolustranící tvrdě zkritizovali Donalda Trumpa za jeho iniciativu k vytvoření společné rusko-americké pracovní skupiny pro kybernetickou bezpečnost. Amerického prezidenta ihned zkritizovali členové demokraté i  republikánské strany. Výsledkem je, že Trump zveřejnil zprávu, v níž poznamenal, které sama o sobě diskuse o této myšlence neznamená, že bude realizovánaAmerický prezident napsal na svém Twitteru, že diskutoval tuto myšlenku během svého setkání s Putinem, a tato pracovní skupina pomůže, aby se zabránilo dalšímu narušování amerických volebá a dalším hrozbám. Nicméně, podle Guardianu myšlenku ostře kritizovali všichni tři vedoucí republikánští senátoři Lindsay Graham, John McCain a Marco Rubio.

„Není to nejhloupější nápad, jaký jsem kdy slyšel, ale je blízko,“ řekl ironicky senátor Graham. Poznamenal také, že zřejmé Trumpova snaha zapomenout na všechno a odpustit Rusku, pouze posílila jeho rozhodnutí uvalit nové sankce na Moskvu.

John McCain na oplátku řekl, že Rusko „nezaplatilo za svůj zásah“. „Je čas postoupit kupředu … – ano, ale Rusko musí zaplatit,“ tvrdí senátor.

Marco Rubio rovněž na své stránce na Twitteru označil partnerství s Putinem na kybernetické bezpečnosti srovnáním partnerství s Bašára Asada ohledně chemických zbraních. „Nemáme žádný spor s Ruskem a ruským lidem. Problém Putina je v jeho násilí, válečných zločinech a vměšování se do našich voleb,“ napsal politik.

Po vyslechnutí všech této kritiky se Trump, zdá se, rozhodl distancovat od svých vlastních představ, poznamenaly noviny. Jeho poselství zní: „Skutečnost, že prezident Putin a já jsme projednali pracovní skupinu pro kybernetickou bezpečnost, neznamená, že si myslím, že je to možné. To nebude fungovat, ale příměří v Sýrii bude fungovat a již funguje! “

Trump obhajoval užší vazby s Ruskem během své kampaně, ale naplnit záměry mu brání vyšetřování vztahů jeho administrativy s ruskými úředníky. Jak noviny uvedl, vyšetřování (intervence do voleb) probíhá téměř výhradně zacíleně na Rusko, i když Trump sdělil, že do toho mohou být zapojeny i další země. Ještě předtím Trump popíral předvolební spolupráci s Ruskem. Moskva jakýkoliv zásah do amerických voleb kategoricky odmítla.

Související:
McCain: Ano, je čas postoupit kupředu, ale Rusko by nejdříve mělo platit