Kyjev je v šoku: Tranzit Severním proudem je dvakrát levnější než ukrajinský

4. 7. 2017       zdroj
Nehledě na skutečnost, že Ukrajina hrozí plynovodu Severní proud 2 značným odporem Západu, jeho investoři jsou naladěni velmi optimisticky. Například nedávno hlava Gazpromu Alexej Miller mluvil o tom, jak výhodný nový projekt bude.


Podle Millera vyjdou dodávky plynu prostřednictvím Severního proudu 2 dvakrát levněji, než přes plynovodní systém na Ukrajině. Toto vyslovil během výroční valné hromady akcionářů.

Připomeňme si, že Severní proud 2 povede po dnu Baltského moře z Ruska do Německa. Přičemž průtoková kapacita bude činit 27,5 miliard krychlových metrů ročně na každou z obou větví.

Předpokládá se, že výstavba nového plynovodu začne v roce 2018 a že v roce 2019 bude moci Rusko potrubím Severního proudu 2 dodávat plyn do Evropy. Zároveň bude ukončena smlouva o tranzitu plynu přes Ukrajinu.

Kyjev těžce nese budoucí ztrátu dvou miliard dolarů ročně, které dostává za tranzit plynu, a vyzývá Západ, aby čelil výstavbě nového plynovodu pomocí sankcí. Pokud jde o Evropu, která sama má zájem na odebírání ruského plynu, je nepravděpodobné, že by působila k vlastní škodě. Zdá se, že v této situaci nebude Ukrajina schopna dosáhnout požadovaného a bude nucena se smířit s tím, že výstavba plynovodu se bude konat.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová