Kyjev se přiznal: Nemáme důkazy o přítomnosti ruské armády v Donbasu!

Kde jsou?

– kou –
12.7.2017 Apostrophe.ua, překlad PrvníZprávy
 

Z ukrajinských činitelů to leze jako ze chlupaté deky a zní to jako senzační zpráva. Kyjev nemá žádný právní důkaz o přítomnosti ruské pravidelné armády v Donbasu! 
 


Uvedl to náměstek ministra pro dočasně okupovaná území a vnitřně vysídlené lidí z Ukrajiny Georgij Tuka.

„Nemůžeme zatím, přes veškeré úsilí, právně prokázat přítomnost pravidelné ruské armády v Donbasu,“ řekl Tuka on-line vydání „Apostrof“.

Podle něj to potvrzují nedávná rozhodnutí soudu v Haagu. Mimo jiné to znamená, že pokud nejsou v oblastech Luhanska a Doněcka, které nejsou pod kontrolou Kyjeva, ruské orgány moci, nelze z právního hlediska hovořit o jejich okupaci.

„Můžeme si ztrhat sto vyšívaných košilí denně. Ale to není odpověď! Jsou to naprosto čistě emocionální věci. To si mohou dovolit pouze poslanci, kteří pracují na voličích. Klamají je. A  manipulují s nimi,“ konstatoval náměstek ministra.

Nedávno mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov suše řekl, že ruští vojáci na Ukrajině „nebyli a nejsou“. Reagoval tak na slova šéfa NATO Jense Stoltenberga, že Rusko musí odvést z Donbasu tisícovku svých vojáků.

Přesto již více než tři roky ukrajinští lídři (s podporou západních politiků) úporně hovoří o tom, jak ukrajinská armáda vzdoruje ruské vojenské agresi. Tím se samozřejmě nevylučují dobrovolníci bojující za opolčence, a to i z Ruska. Ale o pravidelné ruské armádě to není. Stejně tak „dobrovolníci“ (či spíše žoldáci) ze zahraničí působí v řadách ukrajinské armády a dobrovolnických praporech. A že se jedná o občanskou válku, kterou vyprovokovala kyjevská pomajdanovská vláda, nechce přiznat ani Západ. Asi proto, že USA a Kanada poslaly na pomoc jedné straně konfliktu stovky vojenských instruktorů.

(kou, prvnizpravy.cz, apostrophe.ua, foto: arch.)

Související článek:
Porošenko: Ukrajinci přežili útok Ruska!