Moldavský prezident: Nebudeme potravou pro děla v boji proti Rusku

Igor Dodon, moldavský prezident

– rp –

12.7.2017   PrvníZprávy

„Moldavsko nebude protiruské ani protizápadní, to víte, pro někoho ale ano,“ dodal prezident Moldavska.
„Pokud se někdo pokusí použít Moldavsko jako potravu pro děla v boji proti Rusku, mám na mysli NATO, a my můžeme vidět to, čeho chtějí dosáhnout v této oblasti, vidíme, bohužel na příkladu Ukrajiny, tak takový scénář odmítáme,” pokračoval v rozhovoru Igor Dodon na Belarus 1.

Dodon také řekl, že dohoda o přidružení s EU nepřinesla slibované ekonomické výsledky.

„V Moldávii nevidím žádné výsledky. To vše by mělo být přezkoumáno. Je to všechno otevřeně a upřímně jsem to řekl v Bruselu, když jsme se setkali v únoru s vedoucími Evropské komise a Evropské unií. Řekl jsem, že budu hájit národní zájmy. Pokud nejste ochotní změnit něco v přístupu k Moldavsku, tak lidé si rozhodnutí udělají sami a vše se zruší,“ upozornil moldavský prezident.

Moldavský prezident Igor Dodon nevyloučil možnost, že jeho země se v určité fázi stane členem Euroasijského ekonomického svazu (ESAE).

„Učinili jsme první krok podpisem memoranda o spolupráci s ESAE na začátku dubna. Toto memorandum není v rozporu s jinými dohodami uzavřenými vládou Moldavska. Druhým krokem je žádosti o udělení statusu pozorovatele, která byla podána v dubnu a v říjnu v Biškeku (bývalé Frunze) v Kyrgyzstánu, který v roce 2017 předsedá ESAE, na schůzce hlav ESAE bude rozhodnuto o přijetí Moldavska,“ uvedl Igor Dodon na TV Belarus 1.

Dodal také, že by bylo správné, aby se lidé rozhodli sami o přistoupení Moldavska k ESAE. K tomu, chce Igor Dodon uspořádat referendum.

„Staneme se členy ESAE? Já to nevylučuji. Myslím, že pro Moldávii by to bylo správné, ale to rozhodnou lidi, uspořádáme referendum v pravý čas,“ dodal Dodon.

Zakládajícími členy Euroasijského ekonomického svazu (ESAE) z roku 2015 jsou Arménie, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán a Rusko. Asi 50 zemí vyjádřilo svou touhu spolupracovat s euroasijským hospodářským společenstvím, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej . Mezi zájemci je například Japonsko, Indie, Maďarsko, Srbsko, Irán,…

Související článek: