Na ČT: 300 miliard z reexportů a šikana v EU

Radim Valenčík
6. 7. 2017         RadimValenčíkPíše
V pořadu na UK ČT 24 včera večer došlo k malému zázraku. Hlavním tématem byl vývoz České republiky. Dost dlouho plkání o ničem, i když byl zmíněn problém: 33 % exportu jde do Německa, 80 % do EU, nové trhy se nám nedaří nalézt, ale to hlavní se neřeklo. 


Tak jsem na Facebooku poznamenal:
“UK ČT 24 – jen zírám. Oni vůbec neřeknou (přitom čísla to jasně říkají), že naše tzv. exporty do Německa jsou jen reexporty do dalších zemí, ale zisková marže jde “zprostředkovateli”. Právě proto nás nikam nepustí (i s pomocí Dalajlámy a tibetských vlajek), právě proto taková kampaň proti Zemanovi, který se snaží probourat bariéry našeho ekonomického dýchání.”

V podobě marže z reexportů (hlavně do Německa, ale i dalších zemí EU) přicházíme ročně asi o 300 miliard, což je 30 tisíc korun na každého občana.

Ale pak přišla chvíle pravdy, na ČT dost výjimečný zážitek. Jan Skopeček, ekonomický expert ODS, člen rozpočtového výboru ve 22:25 uvedl:

“Když se podíváme do Německa, to má obrovské vztahy s Čínou, obrovský podíl exportů a řada našeho exportu, který míří do Německa, tak následně se v německých firmách produkt jen dotvoří a je rovněž exportován do Číny. Čili velká část našeho exportu, který míří do Německa, míří následně do Číny.”

Tady je skutečný smysl vyvěšování tibetských vlajek či sankcí proti Rusku, kdy naši exportní pozici přebírá Německo. Mj. vystupování ekonomického experta za ČSSD v pořadu velmi nevýrazné. Doporučuji podívat se na celou velmi poučnou příslušnou část UK, viz:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/217411000370704/

Není to jediný způsob odsávání prostředků vytvořených v pozičně slabších zemích EU (zejména těch, které jsou ve středounijním prostoru, tedy hlavně země V4). Další únik jde přes výplatu dividend zahraniční vlastníkům (zejména bank), účelové kooperace a podhodnocení měny (se kterým se ještě dlouho budeme vyrovnávat).

Horší je tendence, kterou můžeme sledovat. Od ekonomické diskriminace se vůči zemím, které jsou v obdobné pozici jako naše, se přechází k politické šikaně ve stylu, v jakém se projevuje u psychicky narušených dětí, kdy silnější týrají slabšího a mají z toho perverzní potěšení. A to ze strany stejných představitelů EU, kteří tak rádi bojují za “lidská práva”, tedy přesněji tak rádi používají doktrínu lidských práv.

Proto je emancipace středounijního prostoru v návaznosti na historické tradice (bývalého austrijského a ještě před tím velkomoravského prostoru) na pořadu dne. K vyvážení EU a její ochraně před excesy současné euroreprezentace.

Mimo jiné, k tomu je i tento zajímavý článek:
http://hlidacipes.org/co-ukazala-migracni-krize-emancipovana-stredni-evropa-versus-nemecka-mitteleuropa/

Michal Rusek mně ke včerejší poznámce na Facebooku napsal: “Toto chce stručný článek a hned poslat do Literárek, pak to převezmou PL. Bude to číst 10 tisíc plus. Stačí napsat 7 stručných a jasných vět. Budou rádi. Radime. Je to důležité!”

Tím mně dal podnět, abych napsal těchto několik řádek.

Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/4748-na-ct-300-miliard-z-reexportu-a-sikana-v-eu.html