Za co vam hybridni agenti zablokuju fejsbučkovy učet?

Ladisalv Větvička
5.7.2017 blog autora
 

Moji milovani neziskovi sudružky a sudruzi. Naši nevzdělani spoluobčani maju předsudky a ksenofobni tendence a narustaju nam tu socialně patologicke jevy. A my tu zme od teho, abyzme jim od toho pomohli, bo zme za to placeni.


My byzme aji robili cosik jineho, ale naše multykulturni školy nas nic nenaučily. A když nas za to plati, budeme pomahat dobru, aji kdybyzme měli zpusobit zlo. Bo když se kaci les, litaju břizky.

Pojďme si společně specifikovat, kere nazory na fejsbučku su nenavistne, a za kere se budu likvidovat fejsbučkove učty, zabavovat počitače jako nastroj trestneho činu a pokud bude třeba, tak i zavirat a časem aji střilat, bo prevence je duležita.

(V textu su použite ukazky z materialu vytvořeneho za penize z cizich zdroju pro Člověka v tisni. Pokud ste masochisti, možete si cely material v pdf stahnut tady

Nenávistné projevy jsou ty, kere obsahuju:

  • přirovnávání lidí ke zvířatům (…ti mladi imigranti s nejnovějšima mobilama mi připominaju Čapkovy mloky…)
  • vsugerovávání čtenářům, že jim od nějaké skupiny hrozí nebezpečí (… sudetšti Němci byli nebezpečim pro našu demokraciju…)
  • vsugerovávání čtenářům, že jim od nějaké skupiny hrozí narušení jejich čistoty, integrity, identity. (…my se při navštěvě cizich zemi přizpusobujeme mistnim zvyklostem, a ti, kteří se tu hrnou po statisicach, si přinašaju svoje špinave zvyky a mysli si, že se jim přizpusobime my)
  • projev obsahuje výzvu k akci: diskriminovat, vyhánět (…od te doby, co zme odsunuli sudetske Němce do jejich země, je mezi nama klid. Komu se tu nelibi ať se pakuje dodom…)

Sudružky a sudruzi. Asi vite, že zme si z peněz daňovych poplatniku kupili softwarove nastroje, kere automatycky pročesavaju všechny dyskuze na všeckich servrach. Rozdělili jsme nenavistne projevy našich nacistyckych spoluobčanu do skupin. Napřiklad ve skupině ISLÁM jsme pracovali s komentáři publikovanými od poloviny června do poloviny července 2015. Za toto období jsme zachytili cca 20 000 komentářů na dané téma, jejichž autory bylo cca 10 000 osob. Více než asi 80 % po názorové stránce označit za islamofobní až extremistické.

Vytvořili zme demografický profil extremisty: je to muž ve středním věku se středním technickým vzděláním, pravděpodobně příslušník nižší střední třídy, drobný živnostník s upřímnou obavou a strachem z muslimů a migrantů.

Co se tyka nenavistne platformy, nejvyšší počet nenávistných projevů v diskuzích pod články vzhledem k počtu čtenářů najdeme na portálech parlamentnilisty.cz a idnes.cz.

Podivejme se, jak neziskovi zeleni pomatenci charakterizuju “nenavistne přispěvky” na fejsbučku:

  • U příspěvků se nejčastěji objevoval kód islám je ohrožení Obecně diskutující označovali islám a muslimy za ohrožující pro „naši“ civilizaci, kulturu, hodnoty, způsob života, ženy a děti, budoucnost, bezpečí, právo, důstojný život, státní zřízení, státní suverenitu. Často se také objevuje apel na to, abychom „je“ „k nám“ nezvali, nepouštěli, a tím zkáze výše zmíněného zabránili. Příspěvky se velmi silně prolíná důraz na dichotomii „my“ jako nositelé těch pozitivních hodnot (tj. bezpečí, právní řád, demokracie, křesťanské hodnoty, úcta k druhým a k jejich životu a zdraví) a „oni“ jako nositelé hodnot negativních – (sexuální) násilí, rozvrat naší civilizace, zavedení vlastní ideologie a práva, poroba.
  • Druhá nejsilnější shoda panovala v tom, že uprchlíci nebo obecněji nově příchozí je také pohled na sexuální násilí – „my“ „naše“ ženy přece neznásilňujeme, „oni“ ano, případně to udělají hned, jak k tomu bude příležitost. Cizinci (mezi nimi i muslimové) jsou „kriminálníci“ nebo „teroristé“, kteří pro „nás“ představují nebezpečí. Uprchlík či příchozí cizinec je tedy v rámci nenávistných projevů kriminalizován už na základě toho, že se vůbec vydal na cestu, že se k „nám“ pokouší dostat. Jeho záměry jsou pokládány za a priori nekalé.
  • Třetí nejčastější formou výpovědi jsou sdílené protiislámské mýty a tzv. hoaxy. Mezi nejsdílenější patří ty, které se týkají žen. Mezi typická sdělení patří např. domněnka, že všichni muslimové znásilňují ženy (případně děti), až přijdou „sem k nám“, tak budou znásilňovat „naše“ ženy a dcery, dále je budou „nutit se zahalovat“. Další výroky tvrdí, že všichni muslimové „se vraždí navzájem“ a chtějí vraždit „nás“, jakmile sem přijdou. Často se objevuje motiv „uřežou nám hlavu“.
  • Poukazují na „prohnanost/prolhanost muslimů“, kteří údajně mohou lhát „nevěřícím“, kdy se jim to hodí. Islám je označován za „zločinnou“ ideologii a přirovnáván k nacismu. Setkali jsme se i s výroky doslova medicínské povahy – islám je „rakovina“ a mešity její „metastáze“.
  • Další skupinou protiislámských výroků jsou ty, které říkají, že „my“ už máme nebo budeme mít (stejně jako na Západě, kde už se to stalo) méně práv „než muslimové“, nebudeme se moct „bránit“, „šíření islámu“ je řízené „shora“, objevují se tu prvky nejrůznějších konspiračních teorií. „My“ budeme muset nakonec z Evropy odejít, protože „oni“ se tu „rozlezou“ a zničí „naši“ demokracii.
  • Nadávky muslimům se vyznačují několika rovinami, od hanlivých označení až po výhružky likvidací. Hanlivé názvy jsou například „muslimák“, „musulman“, „ručníkář“, „scheiz arab“ nebo „lidský odpad vyznávající islám“. Opět se objevuje medicínský (v tomto případě reprodukční) diskurz: „muslimy do ČR jedině vykastrované“ nebo „zahalené mašiny na výrobu malých muslimů“. Dále se objevují výhrůžky násilím: „mlátit každého islamistu, co k nám přijede“, výrazy vyhrožující likvidací: „postřílet muslimské svině do jednoho“ nebo schvalování výsledku tohoto procesu: „mrtvý muslim, dobrý muslim“. Výhružky nebo nadávky se objevují i vůči lidem, kteří by se zastávali uprchlíků, a dochází tedy k jistému průniku s obecnou kategorií PODPORA, tak jak je definována ve třetí kapitole.
  • Poslední větší kategorií je obviňování různých skupin za to, že současnou situaci s uprchlíky umožnily, případně že ji neřeší razantně nebo z ní ještě samy profitují. Jde především o vládu a politiky či neziskové organizace. Objevují se názory, že vládu situace a názor občanů nezajímá, že se podřizuje diktátu z EU.
  • Téma vlastizrady (11 výskytů) je také poměrně nosné – nejčastěji jsou z vlastizrady obviňováni členové současné vlády, někdy přímo ČSSD, dále také ti, kteří „prodávají pozemky muslimům“, nebo zástupci neziskových organizací – jednu z jejích představitelek, „zakomplexovanou svini“, by diskutující „nechal setnout, nic jiného nezaslouží“. Přímo na neziskové organizace také směřují výroky typu, že „parazitují na migrantech“, protože na ně chtějí brát dotace, nebo se objevuje názor, že „neziskovky jdou proti hodnotám Evropanů“, protože sem chtějí „zavléci“ islám. Výskyt hanlivého neologismu „sluníčkář“ je v této kategorii také častý.

Tuž sudružky a sudruzi, co s tym? Je to jednoduche.

V rámci české iniciativy HateFree byla vytvořena příručka Jak reagovat na nenávist.

V příručce se především doporučuje reagovat na hate speech buď vtipem nebo věcně. Pokud ani jedna z těchto strategií není účinná, příručka doporučuje nenávistné facebookové stránky, skupiny či události nahlašovat a žádat o jejich blokování.

Ladislav Větvička, dle neziskovych hybridnich mamlasu “nenavistny extremista”