Zeptej se experta: Majdan, Givi a bezvízový režim pro Ukrajinu

– rozhovor –
12.7.2017  Sputnik

Doněcký politolog, žurnalista a historik Vladimir Kornilov odpověděl na otázky čtenářů Sputniku o tom, co se dělo na Ukrajině v roce 2014, co tam probíhá nyní a jaké následky bude mít situace na Ukrajině pro Česko.

Kornilov stojí v čele Centra euroasijských studií. Je autorem knih Doněcko-krivorožská republika: rozstřílený sen. Je spoluautorem knihy Jak se vyhrávají volby v USA, Velké Británii a Evropské unii: analýza politických technologií.

Charkov — Slavjansk — Kramatorsk. Co přesně se v těchto městech odehrálo na začátku roku 2014? Souhlasí lidé se státním převratem?

Lidé jsou různí. Někdo tento převrat podporoval od samého začátku, ať už v Kyjevě, v Oděse či v Charkově. Mnozí ale tento převrat na Ukrajině nepodporovali ani tehdy a nepodporují ho ani nyní. Přičemž těchto lidí není málo ani v těchto městech, ale dokonce ani na západě Ukrajiny. Chci připomenout, že Majdan dokonce ani během jeho vrcholu nepodporovala polovina obyvatel Ukrajiny. Vy jste viděli, jak odpor vůči tomuto převratu v Oděse i v Charkově utopili v krvi. Slavjansk díky snaze svých obyvatel vydržel těžké obléhání. A pokud si nyní přečtete rozhovory s ukrajinskými vojáky či západní reportáže ze zóny při frontě, uvidíte, že dokonce i oni byli nuceni přiznat, že na území Donbasu v oblastech pod kontrolou ukrajinské armády většina lidí podporuje DLRLLR, a ne Kyjev.

Věříte tomu, že viníci z Majdanu budou někdy zadrženi, souzeni a potrestáni? Hlavně ti, kdo desítky let Ukrajinu okrádal, zvětšoval její dluhy, napomáhal korupci, ti, kdo jsou odpovědní za nynější situaci?

Jsem přesvědčen o tom, že část těch lidí stane před zákonem. Minimálně za rozpoutání masakru, který je známý pod zkratkou ATO (antiteroristická operace — red.). Někdo pravděpodobně uteče. V každém případě se k tomu mnozí připravují. Byl to Janukovič, kdo bezhlavě věřil ve svoji moc, když stavěl paláce u Kyjeva na celá staletí. To si Porošenko velmi dobře uvědomuje a stele si „hnízdo” daleko za hranicemi Ukrajiny (jeho panamské účty jsou tomu důkazem). Věří tomu, že stihne utéct a ukrýt se před odpovědností.

Majdan, Kyjev, Ukrajina, 2014

Jak hodnotíte roli Giviho a Motoroli v ukrajinském konfliktu? Jsou to skutečně hrdinové, nebo jen lidé, kteří získali náhodou popularitu?

Války, revoluce, povstání, sociální otřesy vynášejí na vrchol historie lidi, kteří na to dříve ani nemysleli — to je historický zákon. Givi a Motorola by se také starali o své, kdyby nebylo války. A je možné, že bychom o nich nevěděli, pokud by nevznikly tyto okolnosti. Oni se ale proslavili, stali se již součástí historie Donbasu, už jsou na jejich počest nazývány ulice, už jsou v národní paměti. To bude složité z paměti národa dostat, i kdyby se o to někdo snažil.

Pocítí Česko zrušení vízového režimu pro Ukrajince ze strany EU?

Zcela určitě. Ale ne tak, jak to kreslí Brusel a Kyjev, ne z důvodu návalu ukrajinských turistů, kteří si budou přát vypít si kávu v pražských kavárnách. Ukrajinci, kteří zchudli v důsledku Majdanu, nemají peníze pro cestu do Prahy kvůli kávě. Pojedou proto, aby si přivydělali. Mnozí Ukrajinci prodají posledního vepře, aby mohli přijet do nejbližších zemí Evropské unie jako nelegální migranti.

 
– – –

Související články: