Deus ex machina aneb policie pomáhá řešit neřešitelnou situaci

Jiří Jírovec
11. 8. 2017
Termín Deus ex machina pochází z antického divadla. Je to způsob, kterým antičtí dramatici řešili zdánlivě neřešitelnou situaci, do které se dostal hlavní hrdina. V takovém momentě byl na jeviště prostřednictvím mechanického zařízení spuštěn nějaký bůh (často v podobě sochy) a situaci rozřešil.
Lze spekulovat, že se na jeviště spustil sám sošný ministr vnitra. Situace byla pomalu zoufalá, ne-li neřešitelná, protože Babiš měl preference nad 30%.


Ministr je možná je ve střetu zájmů, protože může vlastní váhou ovlivňovat českou politickou scénu ve prospěch ČSSD. S levárnami to umí, to se ví již od Lánské schůzky.

Úkol dne je zabít Babiše. Pokud se to podaří, bude se dělit bohatá kořist, tedy hlasy oslabeného hnutí.

Lidu se taková poprava musí dávat po kapkách, aby vypadala jako čestný boj za spravedlnost a tuhle demogracii. Lex Babiš, potom trapné Sobotkovy manévry s demisí a pak odposlechy. Na jeviště ale pořád dopadali jen podbozi. Jejich podržtažkové ve Sněmovně vždy přispěchali tu s mimořádnou schůzí tu s komisí. V každé větě měli alespoň jednoho Babiše, ale preference ANO dál rostly.

Zajímavou situaci vytvořily odposlechy. Přišly v potřebný okamžik, údajně z anonymního zdroje a pěkně odstupňovaně za sebou, aby smrdutost bombiček hozených na Babiše jen tak nevyprchala.

A juž je tady další sněmovní komise, která se samozřejmě nezabývá tím, kdo odposlechy vyrobil a rozšířil, ale podezřením, že Babiš a Přibil měli přístup k informacím z živých kauz. To, že informace unikají se samozřejmě ví. Mají je i novináři, kteří nezávislují pod Bakalou. Jsou dokonce i tací, kteří tvrdí, že únik někdy může být ve veřejném zájmu.

Policie rychle odložila Babišovo trestní oznámení na neznámého pachatele. Aby ne, třeba by mohla přijít na to, že za vším stojí některá z politických stran, která potřebuje zvýšit preference.

Poslanci, jimž je těžké věřit i pouhý pozdrav, se změnili v komedianty, žonglující se slovy čest, odstoupení, očista, a (nemožný) návrat po ní.

Připomeňme si, že ODS povolala do Sněmovny Romana Pekárka, obviněného a tehdy nepravomocně odsouzeného za korupci, aby pomohl odhlasovat zákon o církevních restitucích. Odevzdal hlas a pak s ním teprve vykmitli. Poslanec Bohuslav Svoboda také neodstoupil, když byl trestně stíhán za OpenCard.

Vzdejte se Babiši a Faltýnku bez boje, volají, aniž by dodali, že by je to ochránilo před rizikem, že se sami zprotiví veřejnosti.

Ta má dva měsíce na to, aby pochopila, že nejde o mizerných padesát miliónů, které může Babiš postrádat v portmonce. Jistý Jelínek, politilog, předběhl dobu a mluví o Babišovi v minulém čase. Přání je často otcem myšlenky.

Ve hře je ale nejvyšší bůh. Pokud nebude srab, řekne “konec předvolebního kočkování, chlapci!” a zastaví trestní řízení. Potopil by sice ČSSD, ale ta ho stejně nemá ráda.