Dodon slíbil, že posoudí plány USA na budování vojenských zařízení v Moldávii

8. 8. 2017       zdroj
Prezident Moldávie Igor Dodon oznámil, že americký záměr na vybudování osmi nových zařízení na vojenské základně v obci Bulboaca s ním nebyl projednán. V pondělí 7. srpna o tom informoval Sputnik Moldova. “Považuji to za další provokaci ze strany vlády Moldavska. Výstavba vojenských zařízení musí být odsouhlasena prezidentem země, který je také vrchním velitelem. Tato otázka nebyla se mnou konzultována. Probereme to, poznamenala hlava republiky.


V reakci na otázku, zda by bránil výstavbě na vojenské základně, Dodon zdůraznil, že “nejprve je třeba pochopit, oč se jedná”.

Dříve téhož dne RT oznámila, že USA hledají dodavatele pro výstavbu vojenských zařízení v obci Bulboaca. Podle informací novinářů armáda od stavitele požadovala “projektování a výstavbu zařízení pro výcvik vojenských operací v městských podmínkách na výcvikové základně Bulboaca”. Mezi stavby patří kancelář, hotel, obytná budova, čerpací stanice, škola, nákupní středisko a další budovy.

7.srpna bývalý moldavský ministr obrany Anatolij Šalaru také prohlásil, že má v úmyslu prezidenta republiky trestně stíhat. Obvinil Dodona z toho, že kvůli jeho počínání USA pozastavily financování moldavské armády v rámci Foreign Military Financing (FMF, Zahraniční vojenské financování).

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová