Narušení navigace lodí ukazuje na použití ruské kybernetické zbraně

David Hambling
15.8. 2017   Zvědavec
Zprávy o problémech se satelitní navigací lodí v Černém moři naznačují, že Rusko zřejmě testuje nový systém pro oklamání navigace GPS, uvádí se na webu New Scientist. Jde pravděpodobně o první náznak nové formy elektronické války, která by se za čas mohla stát dostupná každému – od škodících národních států až po drobné kriminálníky.Americká vládní námořní agentura dostala 22. června zdánlivě banální hlášení o jistém incidentu. Kapitán lodi, která plula nedaleko ruského přístavu Novorossijsk, zjistil, že ho navigace GPS přivedla na špatné místo – přes 32 kilometrů do vnitrozemí, do prostoru letiště Gelendžik.

Poté, co si kapitán ověřil, že navigační zařízení funguje správně, kontaktoval ostatní lodě poblíž. Zjistili, že podle systému AIS (automatický identifikační systém pro sledování lodí) jsou všechny lodě v prostoru toho samého letiště. Týkalo se to nejméně 20 lodí.

Incident sice ještě není potvrzen, ale odborníci se domnívají, že jde o první zdokumentované mylné nasměrování GPS – klamavý útok, o kterém se již dlouho mluvilo, ale nikdy ještě nebyl zdokumentován.

Doposud největší starost v souvislosti s používáním GPS byla, že tento systém může být narušen maskováním satelitního signálu GPS šumem. Sice to může způsobit chaos, je však snadné toto rušení odhalit. Přijímače GPS spustí alarm v momentě, kdy ztratí signál z důvodu rušení. Oklamání systému GPS je mnohem zákeřnější: falešný signál z pozemního vysílače jednoduše zmate přijímač satelitního signálu. „Rušení zkrátka způsobí, že přijímač přestane fungovat, ale falešný klamný signál donutí přijímač lhát,“ uvedl konzultant David Last, bývalý prezident britského institutu Royal Institute of Navigation.

Todd Humphreys z Texaské univerzity v Austinu varuje před možnostmi oklamat systém GPS již celou řadu let. V roce 2013 předvedl, jak může být superjachta s nejmodernějším navigačním systémem navedena mimo kurz prostřednictvím oklamání systému GPS. „Chování satelitní navigace během incidentu v oblasti Černého moře bylo téměř stejné, jako během experimentálních útoků, které řídil můj tým,“ uvedl Humphreys.

Humphreys se domnívá, že Rusko experimentuje s novou formou elektronické války. V minulém roce došlo k incidentu, kdy oklamání systému GPS způsobilo, že uživatelé mobilních aplikací v centrální Moskvě zjistili, že jejich telefony špatně fungují. Rozsah problému nebyl zprvu zřejmý, dokud lidé nezačali hrát hru Pokemon Go a nezačali lovit pokémony. Poté se ukázalo, že falešný signál, který se soustřeďoval na Kreml, přemístil kohokoliv, kdo se ocitl poblíž, k letišti Vnukovo, vzdáleného 32 km. Jde pravděpodobně o obrannou taktiku; mnoho bomb, raket a dronů, které má ve výbavě aliance NATO, se spoléhá na navigaci GPS, a úspěšné oklamání systému GPS by jim znemožňovalo dosahovat cílů.

Avšak nyní se narušování geolokace využívá daleko od Kremlu. Někteří odborníci se obávají toho, že oklamání systému je stále snazší. Oklamání systému GPS dříve vyžadovalo značné technické znalosti. Humphreys musel v roce 2008 vyrobit své první zařízení, vysílající falešné signály, zcela bez pomoci, ale nyní to lze vyrobit za použití komerčního hardwaru a softwaru, který lze stáhnout na internetu.

Navíc to nevyžaduje ani moc energie. Satelitní signály jsou velmi slabé (asi 20 wattů od vzdálenosti 20 000 mil), takže jednowattový vysílač, umístěný na kopci, letadle nebo dronu, stačí na to, aby vysílal falešné signály a ovlivnil vše, co je na obzoru.

Pokud bude hardware a software stále dostupnější, národní státy brzy nebudou jediné, které budou používat tuto technologii. Ta se brzy stane dostupná pro jakéhokoli schopného hackera. Dosud sice neexistují žádné ověřené zprávy ohledně oklamání systému GPS, které by bylo trestné, ale pro kriminálníky by nemělo být nic těžkého pomocí falešných signálů přesměrovat vozidlo bez řidiče, unést dron či se zmocnit autonomní lodi. Oklamání systému GPS způsobí, že všichni napadení dostanou stejnou lokaci, takže únosci by stačil jen systém s krátkým rozsahem, který by ovlivnil jedno vozidlo.

Humphreys je přesvědčen, že technologie, způsobující oklamání systému GPS, v rukou státu, je mnohem vážnější hrozbou. „To ovlivňuje bezpečnost operací v rozsáhlých oblastech,“ říká. „V přeplněných vodách, navíc při nepříznivém počasí, jako je například Lamanšský průplav, by to pravděpodobně způsobilo velké zmatky a také by mohlo dojít ke kolizi.“

Nakonec dodává, že incident v Černém moři naznačuje, že použití nové technologie může mít vážné důsledky, například když se použije v probíhajícím sporu s Ukrajinou. „Mám takový vnitřní pocit, že jde o testování systému, který může být použit během nějakého konfliktu.“
Ships fooled in GPS spoofing attack suggest Russian cyberweapon