Nation: Orwellovské hledání „ruské propagandy“ v sociálních sítích

9.8.2017   Prvnízprávy
Německý Marshallův fond Spojených států, který je jedním z  nejuznávanějších výzkumných center ve Washingtonu, podlehl rusofobní hysterii.
A organizace, kterou založil Willi Brandt, se vzdálila od Ostpolitik – politiky zaměřené na normalizaci vztahů s Moskvou, a  zvolila si protiruskou hysterii, napsal The Nation.


V červenci bylo oznámeno, že v rámci Marshallova fondu bude zřízena „Aliance pro zachování demokracie“, která si klade za cíl „veřejně dokladovat a odhalovat pokračující snahy Vladimira Putina zaměřené na podkopávání demokracie ve Spojených státech a Evropě“. Pod záštitou Aliance byl zahájen nový projekt s názvem „Hamilton 68“ – podle Zápisu federalistů 68, kde se jednalo o otázce nebezpečí cizího vlivu na americkou demokracii.

„Hamilton 68“ prostřednictvím slídění nad 600 účty na Twitteru má určit portály, které pravděpodobně přispívají k šíření ruského vlivu ve Spojených státech. Zatím seznam zahrnuje taková média jako The Atlantic, DailyCaller a FoxNews, a televizní kanál RT a agenturu Sputnik.

CM: „Divize vytváření fake news” o Rusech narazila na britského hackera

Jak The Nation poznamenal, nový projekt má problémy, z nichž prvním je, že zprávy na Twitteru, které „Německý Marshallův fond“ považuje za „ruskou propagandu“, nelze nazvat propagandou podle jakéhokoli smysluplného výkladu tohoto pojmu. Autor článku uvádí pět tweetů, které byly označeny na „Hamiltonu 68“. V nich bylo uvedeno, že v USA zemřel vězeň v důsledku mučení, že v Kongresu vyzvali ke „zničení KLDR”, že ruské velvyslanectví v Damašku bylo ostřelováno minometnou palbou, a že ruský prezident Vladimir Putin poblahopřál parašutistům v Den letectva.

„Žádný z těchto materiálů nelze nazvat „falešnou zprávou“,” poukázal autor článku. „Význam tohoto projektu “Německého Marshallova fondu” je jasný: Každá zpráva, která by mohla prezentovat Spojené státy v negativním světle, se nyní rovná šíření ruské propagandy,“ zdůraznila publikace.

„Hamilton 68“ se snaží zúžit přijatelný politický diskurz – projekt nese skryté poselství, že Američané by měli ignorovat špatné zprávy v případě, že jsou zdrojem zahraničních médií, bez ohledu na pravost zprávy, konstatoval The Nation.

Že i vlivný „Německý Marshallův fond“ podlehl rusofobii, která je nyní tak v módě ve všech politických kruzích, je důvodem k zklamání a obavám, uzavřel autor svůj materiál.

– – –