Rogozin oznámil zrušení výhod pro zahraniční výrobce letadel od roku 2019

7. 8. 2017    zdroj
Rusko má v úmyslu aktivně rozvíjet svůj vlastní letecký průmysl a od roku 2019 začne rušit výhody pro zahraniční výrobce letadel. Agentura RIA Novosti sdělila, že o tom hovořil vicepremiér Dmitrij Rogozin v pořadu “Nedělní večer s Vladimírem Solovjovem” na TV kanálu Rusko 1. Podle jeho vyjádření nyní Rusko produkuje 30 letadel ročně, což je 25krát méně než každý z největších světových výrobců – evropský Airbus a americký Boeing. “Ale již v roce 2025, v souladu s našimi plány, budeme vyrábět více než 110 letadel ročně. Sovětský svaz produkoval 75 letadel, my budeme vyrábět 110”, řekl.


Jako druhé opatření pro podporu uvedl Rogozin zrušení výhod, které jsou nyní poskytnuty zahraničním výrobcům letadel. “Počítejte s tím, že již od roku 2019. Naše první letadlo, doufáme, půjde do sériové výroby. Je to MS-21”, řekl vicepremiér a dodal, že letadlo bude o 20 procent levnější než jejich zahraniční analogy.

Podle Rogozina vydává nyní Rusko spoustu peněz na nákup a leasing zahraničních letadel. Kromě toho přichází o peníze, které by mohlo dostávat za odvody, placené zahraničními výrobci letadel. “Od roku 2013 do současné doby jsme nakoupili v cizině 367 zahraničních letadel. Jsou to Boeingy a Airbusy. A co víc, v souvislosti s tím, že náš průmysl nevyráběl civilní letadla, pro to, abychom podpořili své, národní, společnosti (dopravce – pozn. překl.), jsme zahraniční výrobce osvobodili od DPH a celních poplatků.

“Vychází to tak, že ročně, když se nacházíme na špičce zahraničního leteckého průmyslu, utrácíme a platíme do zahraničí 470 miliard rublů”, řekl Rogozin a dodal, že v této situaci nemůžeme dále setrvávat. “Je to urážka národa, urážka letecké mocnosti. Nemohli jsme to už trpět. Právě proto byla přijata rozhodnutí. A prezident ze své osobní rezervy vyčlenil na naši žádost prostředky pro vznik nových letadel”, řekl místopředseda vlády.

Dříve ruský prezident Vladimír Putin při svém vystoupení na zasedání o rozvoji leteckého průmyslu v rámci Mezinárodního letecko-kosmického salonu MAKS-2017 řekl, že na podporu domácího civilního letectví je v roce 2017 plánováno vyčlenění 60 miliard rublů.


Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová