Rusko a Čína předložily záměr letu na Měsíc

Marina Baltačeva, Nikita Kovalenko, Michail Moškin
30.8.2017 VZČNL (překlad P.Rejf)

Jedná se o kosmickou soutěž se Spojenými státy, Rusko a Čína spojují svůj potenciál, tak odborníci ohodnotili záměr Moskvy a Pekingu podepsat dohodu o společném průzkumu vesmíru do roku 2022. Čínské ambice zahrnují nejen Měsíc a Mars, ale také armádní programy anti-satelitních raket. Co Rusku slibuje kosmická družba s Čínou?

Rusko a Čína podepíšou dohodu o společném osvojování kosmu v letech 2018-2022, jak sdělil čínský televizní kanál CGTN . Poprvé se taková dohoda uzavírá na pět let. Dokument zahrnuje také měsíční program a znovupřistání člověka na jeho povrchu. Ředitel oddělení mezinárodní spolupráce China National Space Administration (CNSA) Syju Jan-sun sdělil РИА «Новости» : Čínské programy “Čang-4”, “Čang-5”, “Čang-6″ a ruské „Luna-26”, „Luna-27“, „Luna-28“ jsou velmi podobné, takže spolupráce mezi oběma zeměmi by pomohla významnému pokroku při realizaci projektů.

Čínský program „Čang“ zahrnuje tři fáze: oblet kolem Měsíce ( „Čang-1“ a „Čang-2“), přistání na Měsíci ( „Čang-3“ a „Čang-4‚) a návrat z Měsíce na Zemi ( “Čang-5” a “Čang-6”).

Rusko a Čína mají v úmyslu spolupracovat při osvojování vesmíru. Kromě toho se dohoda týká vývoje speciálních materiálů, spolupráce v oblasti družicových systémů, dálkového průzkumu Země a vyhledávání zbytků kosmických aparátů. Podepsání dokumentu se předpokládá v říjnu, bude prospěšné pro obě země, zdůraznil čínský televizní kanál CGTN .

V květnu letošního roku prezident Vladimir Putin řekl, že Rusko a Čína budou posilovat spolupráci v oblasti kosmonautiky. „Spolupracujeme v kosmonautice dost úspěšně“ – řekl, představitel země. „Na programu je vývoz našich raketových motorů do Číny“, – řekl Putin.

Dodal, že Rusko a Čína jsou schopny realizovat společný projekt širokotrupového letadla s tím, že Rusko pro něj už vyvíjí motor . Připomeňme, že v listopadu loňského roku se obě země dohodly, že společné širokotrupové dopravní letadlo se bude montovat v Šanghaji.

Čínské kosmické ambice

ČLR vypustila první raketu s posádkou do vesmíru až v roce 2003 (na palubě byl podplukovník Jan Li-vej). Tak se Čína stala třetí mocností po USA a SSSR/Rusku, která vyslala člověka do vesmíru vlastními silami.

O pouhých 13 let později, v dubnu loňského roku, řekl zástupce ředitele pilotovaného kosmického programu Číny, generálporučík Čan Juj-lin: do roku 2036 plánuje Čína vyslat kosmonauty na Měsíc. Čína by měla „získat tyto schopnosti a využít dalších 15-20 let pro průzkum Měsíce,“ citovalo Čana anglické vydání China Daily .

Pro čínský lunární program mají odborníci vyvinout raketu schopnou vynést nejméně 100 tun na nízkou oběžnou dráhu Země a zlepšit další technologie, včetně vytvoření nového skafandru, řekl výzkumník z Čínské akademie kosmických technologií Pan Čži-chao.

Podle agentury Reuters plánuje Čína v roce 2017 vyslat na Měsíc zařízení pro odběr vzorků půdy, a pro rok 2018 je plánováno přistání první sondy na odvrácené straně Měsíce.

Podle agentury „Xinhua“ chystá se Čína v roce 2020 vypustit sondu k Marsu. Čína plánuje dopravit na Měsíc člověka a vybudovat vlastní plnohodnotnou orbitální stanici.

Dosud si Podnebesní říše aktivně osvojuje prostor v blízkosti Země. Do roku 2014 se počet čínských družic vyrovnal počtu ruských: 117 kusů z Číny (nárůst v období 2011-2014 o 72%), 118 z Ruska (zvýšení o 20% ve stejném období).

Odborníci spojují čínské „kosmické závody“ s osobou současného prezidenta Xi Jin-pinga, který spravuje zemi od roku 2013. Xi stanovil úkol, aby se Čína stala plnohodnotnou kosmickou velmocí. Nejde jen o mírový výzkum vesmíru. Na konci července, prošla testem (byť neúspěšně) čínská anti-satelitní raketa DN-3. Předpokládá se, že rakety jsou navrhovány tak, aby byly schopny sestřelit americké armádní a zpravodajské satelity. Jak připomíná РИА «Новости», testy DN-3 se provádí nejméně od roku 2013. Čína je jediná kosmická mocnost, se kterou Spojené státy nespolupracují. Je to důsledek omezení činnost NASA, přijaté oficiálně rozhodnutím Kongresu USA v roce 2011, ale de facto existujícího již předtím.

Proč Rusko potřebuje kosmickou spolupráci s Čínou

„Rusko a Čína nyní aktivně hledají nové oblasti pro rozvojovou spolupráci. Rozšiřování obchodních a hospodářských vztahů nestačí. Kromě toho, jít nad současný dvoustranný obchod je z objektivních důvodů nevýhodné. V důsledku toho se přesouváme do oblasti high-tech technologií“, uvedl novinám VZGLJAD vedoucí východního oddělení pro vnější ekonomické vztahy MH Aleksej Maslov. Dříve 70% z celkového vývozu Ruska do Číny představovaly energetické suroviny. Tímto způsobem bychom mohli obchod zvýšit, nicméně Čína nyní prochází globálními změnami a snaží se, aby byla tak málo, jak je to jen možné, závislá na nějaké zemi s nákupem energií, vysvětlil expert.

V zemi probíhá přechod od extentivní k intenzivní produkci, což znamená více high-tech technologií a vyžaduje menší energetický výdej. Kromě toho, jestli dříve Rusko kupovalo v Číně velké množství produktů, od potravin a textilu, cenový index čínského zboží kvůli změnám pro Rusko výrazně vzrostl. Takže „je třeba hledat nové oblasti spolupráce“, řekl expert.

„Osvojování kosmu“ je pro Čínu – pokud ne problém číslo jedna – pak jeden z pěti nejdůležitějších“ – řekl Maslov. Čína zahájila vývoj nových modelů kosmických raket, ale zdá se, že jí „nápadně chybí příslušné technologie“, řekl expert.

„Probíhá závod mezi Spojenými státy a Čínou. A zde Rusko podává své rameno” – řekl Maslov. Podle něj v nové dohodě půjde v první řadě vypouštění společných satelitů, rozvoj společných komponent pro střely a rakety. Projednávání spolupráce v kosmonautice mezi oběma zeměmi probíhá v posledních dvou desetiletích, sdělil expert. „Rusko má velmi opatrný přístup k této problematice, protože jsou to technologie a znalosti, které má Rusko jasně lepší než Čína,“ – upozornil odborník. Poznamenal, že pro naši zemi, je tato spolupráce prospěšná jak z komerčního hlediska, ale také z hlediska rozšiřování a posilování vzájemných vazeb. Nicméně, „jak dalece to bude výhodné v dlouhodobém horizontu – je problém,“ zdůraznil. Musíme chápat, že nyní musíme být o krok nebo dva vpředu, aby nám po předání těchto super technologií do Číny, nezůstaly v oboru high-tech technologií prázdné ruce, řekl expert.

„Spolupráce je obecně normální proces“, – řekl v komentáři novinám VZGLJAD člen korespondent Ruské kosmické akademie Ciolkovského Andrej Jonin a dodal, že taková dohoda je nezbytná. „Podle jeho názoru není dostatečně rozsáhlá a ambiciózní. Ve skutečnosti je třeba rozvíjet spolupráci s Čínou v mnohem větším měřítku a mnohem intenzivněji“,- dodal. Přichází další etapa ve vývoji pilotovaných kosmických programů, a ta je velmi drahá, řekl Jonin. „Rusko, ani žádná jiná země na světě, není schopné zajistit prostředky k jejímu rozvoji. Myslím, že prostředky nedostačují ani USA. Takže sjednocení sil, schopností a zdrojů by bylo velmi potřebné,“ – řekl. Ve skutečnosti jsme nyní ve stejné situaci, která byla v Rusku, Spojených státech amerických a u dalších partnerů na projektu ISS v roce 1990, řekl expert. „Je jasné, že Spojené státy nezahájily projekt ISS z důvodu velké lásky k demokratickému Rusku, ale protože neměli dostatek zkušeností a technologií k vytvoření ISS a k jejímu fungování,“ – dodal.

„V posledních 25 let jsme byli v kosmonautice partnery západních zemí“, řekl Jonin. Ale nyní, podle jeho názoru, potřebuje Rusko z objektivních důvodů nové partnery. „Je přirozené, že pro nás se staly partnery země SCO, BRICS a tak dále,“ – řekl expert.

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf