Washington doporučil Kyjevu, aby opustil myšlenku na znovuzískání jaderných zbraní. Ministerstvo zahraničí USA konstatovalo nepřipravenost Ukrajiny pro vstup do NATO

27. 8. 2017   zdrojzdroj
Zvláštní vyslanec ministerstva zahraničí USA na Ukrajině Kurt Volker řekl, že Kyjev by se neměl pokoušet o znovuzískání jaderných zbraní. Prohlásil to ve vysílání televizního kanálu Prjamoj. Dodal také, že zřeknutí se ukrajinského vedení jaderných zbraní v roce 1994 byl správný krok. “Pokud by se Ukrajina nepřipojila k zemím, které se zřekly jaderných zbraní, nebylo by to dobré řešení. Nemyslím si, že jaderné zbraně by byly pro Ukrajinu něčím pozitivním. Nechtěl bych, aby Ukrajina tento proces znovu oživovala”, řekl Volker.


Ministerstvo zahraničí USA konstatovalo nepřipravenost Ukrajiny pro vstup do NATO

Zvláštní vyslanec ministerstva zahraničí USA pro Ukrajinu Kurt Volker soudí, že Ukrajina není ve svém současném stavu připravena pro vstup do NATO. Řekl to ve vysílání televizního kanálu Prjamoj.

Poznamenal, že ani Severoatlantická aliance není zatím připravena přijmout Ukrajinu za svého člena. Volker připomněl, že příprava státu pro vstup do NATO vyžaduje hodně času.

Volker také dodal, že rozhodnutí o vstupu Ukrajiny do aliance musí být přijato v Kyjevě. “USA, EU, Rusko, ti všichni si musí uvědomit, že Ukrajina je nezávislá země a že nikdo nemůže říci, kdy se Ukrajina stane členem NATO, je to zcela na rozhodnutí Ukrajiny”, řekl.

Na začátku července předseda Rady Andrej Parubij připustil, že Ukrajina by se mohla “nečekaně rychle” stát členem Severoatlantické aliance. Podle něj musí Kyjev učinit všechno možné pro to, aby přivedl k roku 2020 sektor bezpečnosti ke standardům organizace.

V únoru prezident Ukrajiny Petr Porošenko potvrdil svůj záměr provést v zemi referendum ohledně vstupu do NATO. V prosinci roku 2015 již nazval členství v EU a NATO hlavním cílem Kyjeva.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová