Frontální Útok

Yekta Uzunoglu
15. 9. 2017
Masúd Barzani a kurdská vláda se v iráckém Kurdistánu stali terčem útoků Erdoganových novin, mimo jiné Yeni Şafak, které jsou známy jako Erdoganovy ideologické noviny. Proč se tak děje?
Jediným důvodem je vyhlášení Referenda přes NE Erdogana a pak podpora samostatnosti svobodného Kurdistánu ze strany Izraele.
Tyto noviny označují Kurdy za podporovatele sionizmu a chtějí vyhecovat proti Kurdům silně antisemitskou tureckou společnost.


Podsouvají Kurdům, že Barzani má v plánu pozvat 200.000 tisíc kurdských Židů žijících v Izraeli do Kurdistánu a vrátit jim jejich majetek, který jim byl baasistickým režimem zestátněn a jeho částí byli “obdarováni” se Saddámem kolaborující Kurdové. Jak je známo, Kurdové poté, co část Židům patřících vesnic po 1991, to jest po první americké invazi do Iráku, dostali pod svou kontrolu, tak vyhnali tyto kolaboranty až za město Mosul. A od té doby opakovaně sdělují, že tyto vesnice a obce jsou židovské a kdykoliv se tam mohou Židé vrátit, či mohou nakládat s majetky svých předků, jak chtějí. Kurdové též vyzývají, aby se například v zájmu některých měst Židé buď vrátili a nakládali se svými domy, nebo aby je darovali městu. Města mají totiž obavy, že tyto čtvrti zchátrají a jejich činitelé žijí s dilematem, protože nevědí, co mají dělat s chátrajícími objekty a někde jsou to celé čtvrtě.

A tento lidský, bratrský a  v minulosti sousedský přístup Kurdů se nelíbí Erdoganovým ideologům, kteří vydávají Kurdy v Iráckém Kurdistánu za sionisty! Turci jdou ještě dál, tvrdí, že vlastně už otec dnešního kurdského prezidenta Masúda Barzaniho, Mustafa Barzani, byl přítelem Izraele a vlastně podle nich byl přímo agentem MOSSADu! To vše proto, aby měli ke svým tvrzením nějakou “historickou” oporu, lžou stejně, jako jim podobní panovníci, co zneužívali historii ke svým perverzním ideologiím.

Aby dodali štvanici na Kurdy a Židy grády, zveřejňují Turci fotografie návštěv izraelských činitelů, které ani mně, jakožto znalce kurdské otázky, nejsou známy! Třeba fotografii generála Šaula Mofaze, bývalého ministra obrany a náčelníka generálního štábu Izraele, kterého označují za „kurdského špinavého Žida“! Nebo fotografie kurdských Židů z Jeruzaléma v kurdských krojích, jak oslavují jako Kurdové svátek Newroz a tohle prezentují to jako zločin! Chtějí podněcovat nenávistné hlasy jak vůči Kurdům, tak i vůči Židům.

Kurdská regionální vláda v minulosti schválila vládní úřad pro otázky Židů v  Kurdistánu a tyto noviny tento úřad označují jako plán izraelské tajné služby MOSSAD, stejným způsobem nálepkují “Společnost přátelství Židů a  Kurdů” a “viníkem” toho všechno má být podle Turků Masúd Barzani!

Šéfredaktor těchto Erdoganových novin a nedílné části Erdoganových zahraničních návštěv a současně jeho ideolog İbrahim Karagül, který ještě donedávna Barzaniho chválil, teď označuje Barzaniho za člena teroristického paktu! Jeho noviny pak ve stejný den označují Izrael a Kurdy za zločince, kteří chtějí porobit čtyři státy, to jest Turecko, Irán, Irák a Sýrii …..

Komu prospěje v Turecku další jitření i bez tak už vyhecovaných davů v duchu antisemitizmu a anti – Kurdům? Chce Erdogan další válku? Nestačilo mu, že rozbil celou Sýrii?

Ano, Kurdové žili s Židy tisíce let v sousedství, ve stejných vesnicích či  městečkách, v obcích v klidu a míru, bratrsky, než přišel arabský či  turecký nacionalismus. Například z Iráku se museli Židé od roku 1948 odstěhovat do Izraele a Kurdové jim vždy pomáhali, jak jen mohli, aby jim nebylo fašistickou armádou v Iráku ublíženo! Co je na tom, že přes generace kurdští Židé se cítí s Kurdy jako bratři a zachovali si i v  Izraeli svoji kurdskou kulturu? Pro diktátory byla lidskost vždy jako smrt. 

 Fotografie :
1) Generál Šaul Mofaz v Kurdistánu
2) Legendární vůdce Kurdu Mustafa Barzani s Moshe Dayanem v Tel Avivu ( 1968 )
3) Titulní strana Yeni Şafak ; Kurdští Židé oslavující kurdský svátek Newroz v Jeruzalému ,” židovsky plán Barzaniho”