Konstruktér sovětských letadlových lodí dal sbohem Ukrajině. Bude pracovat pro Číňany

Geo
5. září 2017   Eurasia24
 
Konstruktér sovětských letadlových nosičů Valerij Babič se z ukrajinského Nikolajeva přesunul do Číny, kde se bude podílet na tamním programu vývoje letadlových lodí.


Informaci s odkazem na čínské zdroje přinesl ruský blog BMPD, jenž upřesnil, že Valerij Babič bude pracovat v námořním vědeckovýzkumném institutu v Čching-tao. Babič působil do roku 1991 v oddělení hlavního projektanta Černomořského loďařského závodu v Nikolajevu jako vedoucí konstrukční kanceláře pro letadlové nosiče a pozemní zkušební komplex palubního letectva NITKA.

V osmdesátých letech Babič pracoval mimo jiné na technické dokumentaci projektu 1143.5, který měl být základem třídy plnohodnotných letadlových nosičů sovětského námořnictva a vyústil v konstrukci jediné současné ruské letadlové lodi – těžkého letadlového křižníku Admirál loďstva Sovětského svazu Kuzněcov.

Babič až do současnosti žil na Ukrajině, ale bohatě publikoval i v Rusku a také v Číně, kde nyní získal angažmá. Jeho zapojení do vývoje čínských letadlových lodí může dále výrazně urychlit tento strategický program a pomoci Číňanům stavět letadlové nosiče „od nuly“.