Lavrov:Rozpad vztahů s USA Moskva připisuje „mstivosti” Obamovy vlády..Vyzval Washington a Pchjongjang, aby usilovaly o racionální přístup a ne bojovaly navzájem, „jako děti v mateřské škole”.

25.9. 2017   Rukojmí
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil vládu Baracka Obamy ze zhoršujících se vztahů mezi Moskvou a Washingtonem.Diplomat také popřel obvinění z „ruského vměšování“ do amerických voleb, a upozornil, že pokud by existoval důkaz, tak by už dávno „utekl“ do médií, napsaly The New York Times.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil Obamovu vládu za zničené vztahy Moskvy s Washingtonem a podkopání jejich bilaterální spolupráce, včetně Sýrie. Vrcholný ruský diplomat tak reagoval na mediální otázky na okraji Valného shromáždění OSN, uvedly The New York Times.

„Rusko-americké vztahy netrpí skutečností, že dochází ke konfliktům, ale kvůli k tomu, že předchozí administrativa jednala v malicherné pomstě, čímž vložila časovanou bombu pod americko-ruské vztahy,“ řekl Lavrov. Dodal, že „to od držitele Nobelovy ceny za mír neočekával.”

Vydání vysvětlilo, že se slova ministra týkala zhoršování vztahů mezi Bílým domem a Kremlem z celé řady důvodů. Zejména byly pokaženy sankcemi, které USA přijaly po „ruské anexi” krymského poloostrova.

Lavrov zdůraznil, že nikdy se západními partnery nevyjednával, aby odstranili protiruské sankce. Rovněž odmítl obvinění z ruského zasahování do amerických prezidentských volel v roce 2016, aby přinesl výsledek ve prospěch Donalda Trumpa místo Hillary Clintonové.

Po roce šetření Lavrov řekl: „Neviděli jsme ani jediný fakt.”

Lavrov upozornil, že požádal amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona, aby předložil důkazy, ale bylo mu sděleno, že je to důvěrné.

„Nemůžu tomu uvěřit. Za prvé, a co je nejdůležitější, ve Spojených státech všechny informace vždy vyplynou. Vzhledem k tomu, že se slyšení (v Kongresu) účastní obrovské množství lidí, na jakýchsi prokurátorských vyšetřování, kdyby tam byl jeden jediný důkaz, tak by unikl,” zdůraznil ruský ministr.

Mezitím podle publikace existují významné rozdíly mezi postoji obou zemí k dalším otázkám, ať už Íránu či severokorejské jaderné krize. Lavrov přitom vyzval Washington a Pchjongjang, aby usilovaly o racionální přístup a ne bojovaly navzájem, „jako by děti v mateřské škole”.