Le Monde: “Revoluce důstojnosti” na Ukrajině vedla k její ztrátě

4. 9. 2017     zdroj
Všechny současné barevné revoluce končí stejně – zklamáním jejich aktivistů.
“Politický režim na Ukrajině byl nahrazen v roce 2014, ale sociální i politický a ekonomický systém jsou zachovány. Takzvaná “revoluce důstojnosti” vedla ve skutečnosti k její ztrátě. Nyní na Ukrajině vládne korupce, militantní nacionalismus a omezení práv a občanských svobod”, píše na stránkách francouzského listu Le Monde ukrajinský politolog Michail Minakov.


Podle autora “vstupuje 1. září 2017 v platnost dohoda o přidružení Ukrajiny k Evropské unii, jež je symbolem pro Kyjev, který však ve skutečnosti znamená, že země nemůže počítat s ničím více než s přidružením. Doporučuje se zapomenout na vstup za člena EU”.

“Přizpůsobování se západnímu způsobu a stylu života přináší katastrofální výsledky. Protikorupční struktury žijí pouze díky pomoci vlád jiných zemí a slouží jako nástroj nátlaku jedné lobby na druhou, aby se odstranil soupeř pro nějaké lákavé sousto. Proto Ukrajina zůstává jednou z nejkorumpovanějších zemí na světě”, zdůrazňuje autor. Prováděné reformy jsou ve skutečnosti určeny pouze k vytváření dobré image vlády na mezinárodní scéně. Růst ekonomiky není patrný. Země se stále ještě nevrátila k HDP na obyvatele, jaký byl v roce 1990″.

Hlavním vítězem na základě výsledků minulých událostí se stal klan Petra Porošenka, který pod sebe dostal i zákonodárnou i výkonnou i soudní moc, soudí Minakov. Ti, kteří kritizují vládnoucí elitu, jsou oběťmi všemocného prezidenta-autokrata. Odpůrci Porošenka a jejich pomocníci jsou bezostyšně pronásledováni.

“Ve východní Evropě se utvrdil téměř jednotný vzorec revolucí a přechodných období, uzavírá politolog. Všechno to začíná utopickými sny a končí ubohou realitou. Historie posledních letech na Ukrajině je toho novým důkazem”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová