Poslední zprávy: SAA s aktivní podporou VKS RF překročila Eufrat. VKS RF zničily lodě a čluny DAEŠ na Eufratu

18. 9. 2017    zdrojzdrojzdroj (kráceno)
Dnes 18. září ve 3 hodiny ráno přešla Syrská arabská armáda (SAA) pod vedením ruských poradců a za aktivní podpory VKS RF Eufrat. Syrské vládní jednotky s aktivní podporou VKS RF ze vzduchu v noci na dnešek přešly Eufrat jihovýchodně od města Dajr az-Zaur. Uvádí se také, že operace byla provedena pod vedením ruských vojenských poradců. Jak informuje list Al-Masdar News, jako první se na levém břehu upevnila elitní jednotka speciálních sil Lovci DAEŠ.


“Konečně tam jsou! Lovci DAEŠ jako první překročili a upevnili se na levé straně Eufratu”, potvrdil oficiální zdroj elitní speciální jednotky vládních vojsk na Twitteru.

Po sérii ničivých vzdušných útoků VKS RF a dělostřelecké přípravy na pozice DAEŠ na východ od řeky, byli teroristé vytlačeni k severu. V současné době se vládní síly upevňují na obsazených hranicích a začínají postupovat na území, které kontrolují teroristé DAEŠ.

Vojenský expert, šéfredaktor informačního a analytického centra Kassad Boris Rožin, v besedě s korespondentem Federální zpravodajské agentury uvedl, že v operaci, která probíhá v oblasti Dajr az-Zaur, jsou akce syrských pozemních sil velmi úzce spjaty s údery ruského letectva:

“Přičemž působení VKS RF je spojeno nejen s činností samotných pilotů, ale také s akcemi pozemních naváděčů a působením průzkumných skupin, které s použitím dronů provádějí zjišťování cílů pro letecké údery, a to jak na souši, tak i na samotné řece. Na řece ničí čluny, které mohou být potenciálními prostředky sebevražedných atentátníků při útoku na, řekněme, pontonový most, který tam bude uložen”.

Expert poukázal na to, že s podporou Ruska se vytvářejí nové opěrné body, se kterými syrská armáda bude moci osvobozovat území i na druhém břehu Eufratu, nehledě na hrozby “Syrských demokratických sil”, že Rusko a Sýrii tam nepustí.

“Ale teď není rok 2015, abychom těmto hrozbám věnovali pozornost”.

Podle odhadu experta, i když teroristé budou podnikat určité kroky proti vládním silám, těžko se jim podaří vytlačit syrskou armádu zpět za řeku.
VKS RF zničily lodě a čluny DAEŠ na Eufratu
Vojenské a kosmické síly Ruska zasadily sérii bodových úderů na pobřežní vody Eufratu, kde se nacházely lodě a čluny, které patří v Rusku zakázané teroristické skupině DAEŠ.

Údery byly zasazovány bombami FAB-250 a FAB-500 na místa, která byla dříve prověřena rozvědkou.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová