Putin použil v Číně chvat ​​aikido proti Porošenkovi

Michail Rjabov

6. 9. 2017    zdroj
Prohlášení Vladimíra Putina, které učinil v Číně o možnosti vyslání mírových jednotek OSN do přední linie na Donbasu, je mocný tah ruského prezidenta, protože Moskva předložila podmínky, které nacionalistický režim Petra Porošenka prostě nebude schopen splnit. Píše to ruský politolog Alexej Česnakov ve svém blogu.


“Putin učinil mocný tah. Když podmínil vstup mírových sil OSN požadavkem stažení zbraní a koordinace s republikami Donbasu, ruský prezident ukázal, že Rusko nejen důsledně trvá na mírovém urovnání, ale navrhuje k tomu i konkrétní mechanismy. V případě, že ukrajinská strana nebude souhlasit s přímým dialogem s republikami Donbasu, ukáže tím svůj nezájem o mír”, řekl Česnakov.

Neobvyklý Putinův tah zaznamenal také ukrajinský politolog Ruslan Bortnik. “Zavedení “mírových sil” na Donbas z podnětu Putina na ochranu mise OBSE na demarkační linii “po stažení těžkých zbraní” a “přímém dialogu se zástupci obou republik” jen potvrzuje ruskou tezi o “občanské válce na Ukrajině” nebo bude prvním precedensem ve světové historii, kdy budou zavedeny mírové síly pro usmíření “teroristů” a státní moci. V zásadě máme co do činění s novým příkladem ruského “politického aikido”, soudí ukrajinský expert.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová


Aikido (合気道, Aikidó) je japonské umění sebeobrany. Je založeno na myšlence neagresivity.