“Útok na Donbas? Nedělejte to! Rusko vás rozdrtí!”, v USA vznikla hysterie z návrhů Kyjeva, něco takového dlouho neslyšeli

Taisija Proninová   ZDE
Alexandr Koc    ZDE
26. 9. 2017  
USA pohrozily Ukrajině v případě útoku na republiky Donbasu. Prankeři Vovan a Lexus si vystřelili z pana Kurta Volkra, když se představili jako Alexandr Turčinov. Celou hodinu zvláštní vyslanec USA pro Ukrajinu besedoval s nastrčeným předsedou Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny. Prankeři požádali Volkra jménem Turčinova, aby dal zelenou k útoku na DLR a LLR. Ale zcela nečekaně Volker doslova křičel do telefonu:


“V žádném případě! Nedělejte to! Rusko vás rozdrtí! Znáte náš postoj. Hájíme jej i v souvislosti s Ukrajinou, i v souvislosti se Sýrií…!

Bylo to překvapení pro všechny, včetně Ukrajiny, vždyť Kyjev stále mluví o tom, že USA je budou v každém případě podporovat, píše KP (Komsomolskaja pravda).

Volker tak ukázal, že Státy nejenže nepodpoří válečnou avantýru Kyjeva, ale že jej nebudou ani s to zachránit, když ztroskotá.

O něco později se Volkrovi podařilo odhalit, že tento rozhovor je žert. Dovtípil se o tom po otázce o ochraně ostrova Čunga-Čanga.

Kdyby nebylo přestrašených ukrajinských úředníků, dozvěděli bychom se o tomto žertíku až po zveřejnění rozhovoru. Nicméně reakce Kyjeva na další akci Lexuse a Vovana přidala historce šmrnc. Na internetové stránkce Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny se objevila domýšlivá zpráva, z níž však vyzařovalo zoufalství.

“Včera se jménem Turčinova ruský pranker pokusil kontaktovat zvláštního zástupce ministerstva zahraničí USA pro Ukrajinu Kurta Volkera, ale byl americkým diplomatem odhalen, je uvedeno v oznámení tiskové služby rezortu. V poslední době jsou tyto provokace častější. Jejich cílem je pokus dezavuovat úspěchy ukrajinské vlády na mezinárodní scéně”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová