Válka v Sýrii vstupuje do rozhodující fáze. Rusko začíná do USA “kopat”

17. 9. 2017     zdroj
Syrská vládní armáda za podpory VKS RF dosáhla významných úspěchů v provincii Dajr az-Zaur. Teroristé v Rusku zakázané organizace DAEŠ byli ze dvou stran stlačeni podél údolí řeky Eufrat. Mnozí experti již nepochybují o tom, že válka proti teroristům v Sýrii vstoupila do závěrečné fáze. To vše vedlo k tomu, že dokonce i v řadách proamericky zaměřených Kurdů jsou slyšet hlasy na podporu Asada a jednání právě s ním. A, což nejvíce děsí USA, pouze se zprostředkováním Ruska. 

Američany dorazil Sergeje Lavrov svým tvrdým prohlášením o výsledcích jednání s ministrem zahraničních věcí Jordánska Aymanem Safadi.

Lavrov vyřkl na této tiskové konferenci zajímavou myšlenku. Dá se říci že revoluční. Když krásně “podlíznul” Američanům, že jsou síla, která musí být použita v boji proti terorismu, Lavrov ihned stroze konstatoval protiprávnost přítomnosti USA v Sýrii.

Ministr zahraničních věcí RF poznamenal i to, že “zůstává dvojsmyslná situace s Džabhat an-Nusrou”, kterou se celá řada účastníků koalice, v jejímž čele jsou Američané, z nějakého důvodu snaží chránit a odsunovat zpod úderů”.

A posledním “úderem” se stala věta Lavrova o roli Rijádu při vyřešení syrského konfliktu. “Domníváme se, že Saúdská Arábie je připravena řešit syrskou krizi, což se potvrdilo na začátku astanského procesu, kdy Rusko, Turecko a Írán tento formát vytvářely. Když byl proces zahájen, obdrželi jsme od Saúdské Arábie potvrzení, že podporuje tento formát a že je připravena spolupracovat při vytváření zón deeskalace a při realizaci dalších iniciativ, které jsou v Astaně vypracovávány”, prohlásil ministr zahraničí RF.

 
Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová