„Že si někdo nakradl a jiný to nestihl či neuměl, je přirozené.“ Slavný umělec, známý z TV, o „komouších“ a dnešku

ROZHOVOR

20.9.2017 ParlamentníListy

„Lidé, kteří se neválejí a pracují, by neměli žít v bídě nebo skoro v bídě,“ říká režisér Jiří Adamec v souvislosti s pracovními podmínkami u nás, které mimo jiné popsala ve svých reportážích novinářka Saša Uhlová. Pro ParlamentníListy.cz promluvil o dnešní době i o tom, jak bylo před rokem 1989. „Lépe nebylo, bylo jinak!“ říká o předlistopadové době známý režisér. Prozradil i jak je to s prací v Americe.

Před listopadem 89 bylo lépe. To stále tvrdí určitá část české společnosti. Co na to říkáte? A z jakého důvodu podle vás tolik lidí stále porovnává dnešní a „předlistopadovou“ dobu?
Porovnávat kdeco s kdečím je přirozené. Není nic divného na tom, že lidé porovnávají předlistopadovou éru s tou dnešní. A umím pochopit i to, že pro mnohé lidi bylo před listopadem 1989 lépe. O socialistické době jsem slyšel říkat, že se jednalo o ráj průměrných. Když jste neměl velké ambice a stačilo vám 3+1 na Jižním městě a chatička na Sázavě a dovolená v Rumunsku; pak zdarma školy, lékařská péče, nárok na byt a jistota práce byly přece velké jistoty. Běda těm, co pošilhávali po vyšším standardu, co se nechtěli jen žárlivě dívat do talíře německým sousedům, co chtěli mít totéž doma… těm dopřáno nebylo, až na pár vyjímek, jejichž práce byla směnitelná za valuty. Ale hlavně, v tom čase chyběl motiv pro pohyb vpřed. Nebylo proč se hnát kupředu, razit cestu pro ostatní, nebylo proč nespat a makat šestnáct hodin denně. Metály a výjimečné tituly to na chviličku nahrazovaly, ale dál už motivace chyběla… a bez motivace se usadí v celé společnosti pouze stagnace a zmar. Tak to bylo, takže i když ne všem je lépe, celkově se doba dnešní s dobou minulou porovnávat nedá. Nemůžete srovnávat škodu Favorit z roku 86 s dnešní Oktávií. Je snad jasné každému, že by to bylo porovnávání absurdní.

Zastánci předlistopadové éry poukazují například na to, že jim vadí, jaká je dnes korupce, nemožnost vymoci právo nebo bezpečnost. Podle sociologů jde ale spíše o nejistotu v zaměstnání, zadluženost, exekuce nebo nízké mzdy. Jak vy toto vidíte?
Nevím, nezažil jsem osobně korupci na vlastní kůži tenkrát ani dnes. Říká se ale, že celá země je na prodej, že všechno se dá koupit, že úplatky v naší zemi neomezeně vládnou. Možné to je, ale já jsem to na vlastní kůži nezažil. Možná proto, že mě k tomu „výměnnému obchodu“ nikdo nikdy nepozval. A neumím říct na sto procent, jak bych se zachoval, kdyby mě někdo pozval k zatraceně výhodnému kšeftu za to, že bych v obálce pustil chlup. A vymoci si právo je strašně relativní problém. Nevím, jestli se dnes dá vymoci právo hůře než v dobách předlistopadových. Asi jak komu. Já jsem právo před listopadem vymáhat nepotřeboval, takže nevím, ale v dnešní době jsem raději od soudního sporu upustil, protože mi advokát řekl, že i když je jasné, kde je pravda, že výsledek rozhodnutí soudu je i tak nejistý. A když jsem se na to zeptal kamaráda z vysoké advokacie, zeptal se mě nikoliv na důkazy, ale kdo to soudí, to mu přišlo důležitější. Že by podezření z možné korupce soudce? A bezpečnost? Ano, to je velmi moderní, aktuální problém, související s bezzásadovou „korektností“ evropských politiků. To už mě nebaví komentovat. Všichni vědí, kde je problém, a stále se nic neděje. Tohle jednou bohužel skončí hodně špatně. Samozřejmě, že nejistoty z toho plynoucí, strach o holou existenci, z mnoha důvodů, nebezpečí plynoucí z ekonomické negramotnosti občanstva, nedostatečné mzdy, které by dovolovaly větší lehkomyslnost bez tragických následků pro tisíce rodin… ano, to jsou problémy, které vedou tu nejchudší a nejohroženější část společnosti k tvrzení, které je mylné. Před listopadem nebylo lépe, bylo pouze jinak, byly větší jistoty a menší rizika.

Když vy sám to zhodnotíte, bylo něco před rokem 89 podle vás lepší a co všechno je naopak lepší dnes?

(celý rozhovor ZDE)