Bruselská nemoc

Jaroslav Loudil
30. 10. 2017
EU je proslulá svým zaváděním dotací na všechno možné i nemožné . Deformuje se tak tržní prostředí a většina lidí už v případě EU nehovoří o kapitalistickém systému , ale o jakémsi – “nedonošeném hybridu mezi socialismem a kapitalismem”. I Stalin s Leninem by se museli smíchy prohýbat, kdyby viděli, jaký nemožný paskvil dokázal Brusel v Evropě za pár let – “vyrobit”. Máme dotace do zemědělství, dotuje se třeba pěstování řepky (všude máme žlutá pole), ovšem celkové dotace jsou vyšší na Západě, a tak může být německé máslo kupodivu levnější jak české, i když má německý sedlák 4 krát větší příjem než český. 


 Máme – “kotlíkové dotace” . Na ty se stály kilometrové fronty, daleko překonávající naše dřívější socialistické fronty na banány nebo novou Škodovku. Lidé si do nich dnes nosili dokonce plíny do kalhot, aby jim někdo “nevyfuknul místo”, když si odskočí do nejbližšího roští – “na malou”. Šlo totiž o dost, o 140 000 Kč , které vám český úředník zdarma strčí do kapsičky, jen když frontu úspěšně vystojíte. Váš soused nedostane nic, když se do fronty neobětoval. No, kdo by v kapitalismu nestál a  “neležel s chutí na zemi ” frontu 36 hodin v kuse, když si za těchto 36 hodin s plínami v gatích a pod gumovou celtou nějakého čundráka spokojeně přijde na bratru – 140 000 ?? Je to každopádně jistější jak hrát automaty a nebo dokonce , Fuj !! Musím si s chutí odplivnout!, vydělávat snad peníze nějakou poctivou prací !

Zemědělci dnes dostávají dotace za to, když leží a nepracují . Tedy, když ponechají ladem část svých dříve obdělávaných polí ,která pak nesou jako neobdělávaná slušné výnosy. Kdysi jsme se mylně domnívali, že výnosy může přinášet jen pole, na kterém se v potu tváře pilně pracuje. Nyní nás EU vyvedla z omylu.

Máme dotace na obnovitelné zdroje solární a větrné energie. Příběh solárních dotací u nás je dobře známý. Ukradené miliardy řeší soudy dodnes !!

Není v lidských silách vyjmenovat, na co všechno dává a nebo bude dávat EU nějaké dotace. A tak jenom – “malý bombonek” – na závěr. O tomto velmi větrném víkendu spadly tržní ceny prodávané elektřiny v Německu díky dotacím pro obnovitelné zdroje do mínusu !!!! Čtete dobře, dodavatelé elektřiny v Německu museli sami platit těm, kdo nakupovali, nikoli obráceně !! I dříve chrabré a ve všem precizní Německo tak už dávno chytilo – “Unijní prašivinu” .

Jak k tomu došlo ?? Silný vítr zvýšil výkon německých dotovaných větrných elektráren , které mají jako obnovitelné zdroje přednostní právo dodávek do sítě” – na 40 000 MW, což je výkom dvaceti Temelínů !! Tím se síť zahltila přebytkem proudu a nedotovaní výrobci /uhlí,plyn, atom/ museli , aby vůbec prodali jít do mínusu !! A to až na mínus 83 Euro ,což je bratru 2000 Kč za jednu MWh.

Výsledek ?? “Kup” si ode mne 1 MWh elektřiny a já ti k tomu ještě přidám 2000 Kč.

Dějiny EU 28 budou v budoucnu jak doufám zachyceny v románu s přiléhavým názvem : “Bláznova kronika”. Výstižnější název totiž neexistuje. Všichni jsme dnes obětí šílenců z Bruselu. Do učebnic ekonomie by měl být zaveden nový pojem : “Bruselská choroba”.

http://g.denik.cz/43/28/kotlikove-dotace-547_denik-630.jpg

http://img.cncenter.cz/img/3/full/2091161-img-rx382014-v0.jpg?v=0

http://www.kurzy.cz/zpravy/436466-vyrabite-elektrinu-zaplatte-80-eur-za-mwh/