Demokracie a efektivita

Jaroslav Loudil
28. 10. 2017
Nemůžu se zbavit dojmu, že efektivita demokratických politických systémů, tedy jejich “výkonnost” – je nízká a navíc stále klesá. V Číně právě skončil 19.sjezd tamní KSČ. Navenek bez hádek, rozbrojů, podrazů. Byly vyhlášeny ambiciozní cíle pro Čínu do roku 2050 a jakými prostředky jich bude dosaženo. Nové vedení země je známo . A jak u nás v demokracii ?? po volbách ? Babiš nepůjde do vlády s Okamurou a komunisty ,všichni ostatní zase nepůjdou do vlády s Babišem. Řešení v nedohlednu. Babiš vytvoří menšinovou vládu, ta ale nedostane podporu. 


V ČR tak bude rok vládnout vláda v demisi. Všeobecné hádky, podrazy, urážky, trestní oznámení politiků na politiky budou pokračovat. Podstatné věci a zákony se budou odkládat na pozdější dobu. Možná přijdou i mimořádné volby = další stamiliony vyhozených Kč z okna.

Oblíbenou věcí v demokraciích je rušení zákonů a projektů z období vlády předchozí strany. V USA republikán G.W.Bush stanovil pro USA národní cíl : “Znovudosažení Měsíce člověkem do roku 2020”. Do vývoje měsíční superrakety Ares byly napumpovány miliardy Dolarů. Pak ve volbách zvítězil demokrat Obama a projekt zrušil jako zbytečný. Obama rovněž “sepsul” Bushovy invaze do Iráku a Afganistánu a stáhl vojáky /až na dílčí kontingent v Afganistánu/. Trump nyní zase ruší Obamovu Obamacare atd. Trumpův nástupce zase nechá zbourat plot na hranici s Mexikem. atd, atd.

Pravicová vláda u nás zavedla po velké námaze :”Druhý pilíř penzijního spoření”, který zvýhodňoval bohaté. Vlády se pak ale chopila ČSSD a tuto “vymoženost” okamžitě zrušila. Před nynějšími volbami zase TOP-09 a ODS dávaly na vědomí, že pokud sestaví vládu, tak ihned zruší Babišovu EET, která prý poškozuje podnikatele.

P.S. V demokraciích se pracuje v horizontu 4 roky ,pak se zase všechno vytvořené během těchto 4 let zruší či minimálně nějak změní. A tak stále dokola. Zuří podnikatelé, zuří řadoví občané. Vše se stále mění, nikdo se už v ničem neorientuje. Stále noví lidé, stále nová pravidla. Často horší , než ta dosavadní. Nejvyšší politici, včetně ministrů a premiérů si nadávají do hajzlů, agentů STB, lhářů, korupčníků a podvodníků. Morálka v nejvyšších patrech vedení státu klesla na NULU.