Informovaný Erik Best na Primě prozradil, jaká asi vznikne koalice a jak prezident Miloš Zeman pomůže Andreji Babišovi (ANO)

22.10. 2017  PL,část článku
Zrodí se koalice ANO, ODS a lidovců, odhaduje Erik Best. A tím zdaleka neskončil
Americký novinář  promluvil o tom, jak se možná bude rodit koalice. „Možná už se jedná o koalici proti Babišovi,“ upozornil novinář. Kromě toho existuje i možnost, že se rozhádají některé strany uvnitř, např. ODS, a stane se, že část politiků Babiše podpoří a další ho odmítne, což nahraje Babišovi.“

Zatímco s druhou částí Bestova tvrzení politolog Petr Just souhlasil, s chystáním nějaké protibabišovské koalice už měl problém. „Nemyslím si, že je tady nějaký potenciál pro silnou antibabišovskou koalici,“ řekl jasně s tím, že volební výsledky takovéto koalici nepřejí.

Teoreticky je také možné, že dojde k obnově koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Podle amerického novináře je však u sociální demokracie problém v tom, že to jsou dvě strany v jedné. „To jsou vlastně dvě strany, protože tam je jedna skupina, která má silné ekonomické zájmy, tam je pan Sobotka a pan Chovanec, a pak je tam druhá část reprezentovaná panem Zaorálkem, která nemá ty stejné ekonomické zájmy v ČEZ, ve Škodě Transportation a jedné zbrojovce,“ zaznělo z úst amerického novináře.

Best je přesvědčen, že ČSSD bude nahrazena občanskými demokraty, protože se i v ODS projeví určité ekonomické zájmy. „Tady si myslím, že to bude ANO, ODS a KDU-ČSL, a když ODS začne zlobit, tak jí Babiš může vyhrožovat, že ji vymění,“ zaznělo z úst novináře.

Zásadní roli prý může sehrát i prezident Miloš Zeman, který je z ústavy nadán pravomocí zastavit konkrétní trestní stíhání. K tomu bude potřebovat i podpis premiéra, ale premiérem bude Babiš, který své zastavení trestního stíhání zřejmě podepíše.

„Já si myslím, že je to skoro nutné, protože tady je Monika, Monika Babišová. Pan Babiš imunitu má, zatímco Monika Bišová ji nemá. A to tu bude Monika Babišová chodit čtyři roky po soudech a pan Babiš ne?“ ptal se Best. Zdá se mu to jako nesmysl. Proto podle jeho názoru prezident sáhne k tomu, že zastaví trestní stíhání.

Politolog Petr Just o tomto odmítl spekulovat.
Erik Best ale přidal ještě jeden rozměr. Andrej Babiš si prý musí zachovat tvář vůči zahraničí a tady si bude muset dát pozor, zda by ho v očích západních politiků nepoškodila podpora od SPD Tomia Okamury a od komunistů. Pokud k tomu přidáme i tento mezinárodní rozměr, Babiš nemá zase tolik možností, jak vládu sestavit.

Podle Justa je také otázkou, jak by se veřejnost postavila k vládě podporované od KSČM. Pochválili by voliči Babiše za kultivaci politické scény, nebo by Babiše za spolupráci s komunisty odsoudili? To je prý teď těžké říci. Neměli bychom prý zapomínat také na to, že komunisté jsou jednou z osudově oslabených stran.

Best má za to, že hlasy komunistům odebral především Tomio Okamura se svou SPD. „On objel celou republiku, je to charismatický politik, a když s ním mluvíte, tak on je hodně milý,“ podotkl Best. V ČSSD teď podle jeho názoru politik podobného ražení chybí. Ale to dnes není jediný problém sociální demokracie. Best znovu poukázal na rozpolcenost této strany a vzkázal jí, že si musí vybrat, jestli chce být stranou politickou, nebo stranou ekonomickou.

„ČSSD musí být buď politická strana, nebo komerční strana. U pana Babiše je vidět, že je komerční strana, ale u ČSSD to není vidět a pan Babiš to velice dobře využil u lithia, u OKD a podobně,“ připomněl americký novinář.