OSN ohromila Západ prohlášením o nezákonnosti protiruských sankcí

20. 10. 2017     zdroj

V Organizaci spojených národů byly protiruské sankce nazvány nezákonnými z několika důvodů. Příslušné prohlášení učinil na mezinárodní tribuně zástupce OSN Idris Džazairi. Podle jeho slov uškodily sankce, uvalené na Ruskou federaci, zemědělství Evropy i Ruska, ale postoj Moskvy se v ukrajinské otázce nepohnul z místa. Džazairi zvláště zdůraznil, že když omezující opatření vedou k negativním důsledkům pro strany, které nemají přímý vztah ke konfliktu (válka na Donbasu), jsou tyto sankce nezákonné.


Úředník mezinárodní organizace soudí , že v důsledku sankcí na obou stranách byla porušena lidská práva, protože byly způsobeny ekonomické škody zemím, a tedy obyčejným občanům těchto zemí. Domnívá se, že v takových případech je třeba předložit škodu těm stranám, které tato omezení zavedly.

Džazairi vyzval všechny země světa, aby se zřekly jednostranných opatření vlivu, protože nejsou v současných podmínkách efektivní. Připomeňme si, že rakouská agentura vyčíslila ztráty EU kvůli sankcím na 30 miliard eur. Více než 11 miliard eur připadlo na Německo. 

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová