Ruský velvyslanec v USA obvinil Washington ze zhoršení vztahů mezi oběma zeměmi. Slucký: Státní duma adekvátně reaguje na stažení státních vlajek z diplomatických budov v USA. Kreml reagoval na stažení ruských vlajek z diplomatického vlastnictví RF v USA

13. 10. 2017    zdrojzdrojzdroj
Velvyslanec Ruska v USA Anatolij Antonov učinil Washington odpovědným za zhoršení vztahů mezi oběma zeměmi. Jak informovala agentura RIA Novosti, uvedl to ve vysílání televizního kanálu Rossija 24. “Veškerá odpovědnost za porušení norem mezinárodních vztahů spočívá výhradně na oficiálním Washingtonu. Požadujeme okamžité zastavení systematického zabavování našeho majetku v USA, doprovázené urážejícími akcemi, vrácení vlajek na budovy, patřící Rusku, a nedopouštění se podobných případů v budoucnosti”, řekl.


Antonov rovněž oznámil, že Rusko považuje poslední kroky USA se státními vlajkami nad budovami v ruském vlastnictví v San Francisku a Washingtonu za “extrémně nepřátelské kroky, které jsou v rozporu s dřívějšími ujištěními oficiálního Washingtonu o přání vylaďovat bilaterální vztahy”.

V noci na čtvrtek byly z budov generálního konzulátu Ruska v San Francisku a obchodního zastoupení Ruska ve Washingtonu staženy ruské státní vlajky. Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že vlajky jsou uloženy v budovách, ale odmítlo říct, proč to bylo provedeno a kdy budou ruské státní symboly vráceny na své místo.

Slucký: Státní duma adekvátně reaguje na stažení státních vlajek z diplomatických budov v USA.
Stažení vlajek RF z objektů ruského diplomatického vlastnictví v USA je dalším destruktivním krokem v diplomatické válce, rozpoutané už administrativou předchozího prezidenta USA Baracka Obamy. Jak oznámil korespondent informační agentury REGNUM 12. října, prohlásil to vedoucí výboru Státní dumy pro mezinárodní záležitosti Leonid Slucký …

Dříve se Rada Dumy rozhodla odložit návštěvu delegace v USA právě v souvislosti se stažením vlajek z diplomatických budov.

Kreml reagoval na stažení ruských vlajek z diplomatického vlastnictví v USA

Tiskový mluvčí prezidenta Ruska Dmitrij Peskov okomentoval odstranění ruských vlajek z diplomatického vlastnictví v USA. Jeho vyjádření uvedla agentura Interfax ve čtvrtek 12. října.

“Samozřejmě, jsou to nevraživé akce, nepřátelské, které dále podkopávají naše vztahy, jež jsou už tak v žalostném stavu. Není pochyb o tom, že prezident Putin udělá v tomto případě to, co je v zájmu Ruské federace”, řekl oficiální představitel Kremlu.

Dříve ve čtvrtek mluvčí Ministerstva zahraničí RF Marie Zacharová řekla, že Moskva považuje nedávné akce ze strany USA za úmyslný pokus zhoršit bilaterální vztahy. Podle předpokladu Zacharové mohl být incident s vlajkou zaměřen na vytvoření nepříznivého pozadí pro vstup nového amerického velvyslance v Rusku Jona Huntsmana do funkce.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová