Ruští ženisté dokázali víc než postavit most přes Eufrat. Ve hře bylo dělení Sýrie (VIDEO)


Ilja Novickij


Ruští vojenští specialisté postavili poblíž syrského Dajr az-Zauru most přes Eufrat. Most je využíván k přepravě vojenské techniky a živé síly, ale také konvojů s humanitární pomocí na východní břeh řeky.

Silniční most byl postaven za necelé dva dny a za neustálého ostřelování ze strany teroristických ozbrojenců. Bojovníci Islámského státu k tomu využívali i drony – k běžným dronům připevnili výbušninu a granáty a ty potom shazovali na vojáky stavějící most.Přesto ale ruští specialisté postavili most včas, a to beze ztrát a zranění. Celková délka mostu je 210 metrů a jeho denní přepravní kapacita představuje až 8 tisíc automobilů a vojenské techniky včetně tanků, bojových vozidel pěchoty a raketometů.

Ocenit dostatečně výkon ruských ženistů je prostě nemožné. Američané se totiž s pomocí kurdských oddílů snažili přirozenou vodní překážkou izolovat od syrských vládních sil. Opevnili se po celém východním břehu Eufratu a chystali se otevřít k jednání otázku rozdělení Sýrie.

Nyní však jejich plánům odzvonilo. Rusové nejprve překročili Eufrat, zachytili se na jeho levém břehu, a vytvořili tak předmostí pro pokračování operace. A nyní ruští ženisté zajistili přepravu techniky na druhý břeh.

Znamenitý ruský vojevůdce Suvorov svého času prohlásil: „Těžko na cvičišti – lehko na bojišti“. I dnes se potvrzuje, že řada cvičení ženistů-specialistů, zaměřená na nácvik zajištění přepravy vojsk v oblasti bojů, neproběhla nadarmo. Návyky získané během těchto cvičení umožnily ženistům naprosto skvěle se vyrovnat s mimořádně závažným bojovým úkolem v Sýrii. 

 

– – –