Hladové hry na Ukrajině: Podaří se ze země vytvořit předmostí NATO proti Rusku? Židle pod Porošenkem se povážlivě kýve. Jak převléci Ukrajinu do nového kabátu? Političtí gangsteři jsou již vyždímaní

Ukrajinský prezident Porošenko u obrněnce “Triton”

Oleg Miklaševskij
10. 11. 2017  Zdroj  překlad ProtiProud

Oleg Miklaševskij popisuje politické křeče zbankrotovaných politiků na Ukrajině a poodkrývá pozadí loutkové hry USA podporující válečné provokace proti Rusku.

V okamžiku, kdy 31. října letadlo s ukrajinským prezidentem nabralo kurz do Perského zálivu, v Kyjevě detektivové NABU (Národní protikorupční úřad Ukrajiny) otevřeli starý případ proti Avakovovi mladšímu: syn ministra vnitra strávil noc za mřížemi. Ukázalo se, že „přepadovka“ Arsena Avakova je Porošenkova intrika, k níž dostal instrukce od Kurta Volkera, který předtím navštívil Kyjev.

Celý případ se rozhořel poté, co 2. listopadu, kdy Porošenko po opuštění Saúdské Arábie dorazil do Spojených arabských emirátů, média uvedla, že detektivové NABU obsadili továrnu ukrajinského prezidenta „Kovárna na Rybalském“ (dříve „Leninská kovárna“) v souvislosti s případem nákupu obrněných vozidel „Triton“ za nadsazené ceny. Mnozí hádali: buď NABU zamete stopy, aby z Porošenka sňal podezření v případu Avakova mladšího, nebo NABU opravdu není řízeno z Bankovní ulice (administrativa prezidenta), ale z Tankové (kde sídlí americká ambasáda, ulice byla nedávno přejmenována na Sikorského).

Intriky protikorupčního úřadu

Připomeňme: NABU je orgán s širokými silovými dispozicemi pověřený prevencí, odhalováním a potlačováním korupčních trestných činů; zřídili ho v roce 2015 podle vzoru protikorupčních struktur existujících v USA, Polsku, Francii, Singapuru, Izraeli, Indii. Nyní tuto silovou strukturu řídí 38letý Arťom Sytnik, osoba se zkušenostmi z velké advokátní kanceláře s židovským kapitálem a bývalý vedoucí odboru vyšetřování státního zastupitelství Kyjevské oblasti za Juščenka a Janukovyče.

NABU pod vedením amerického velvyslanectví pracuje současně proti Porošenkovi i proti Avakovovi, přičemž je staví čelem proti sobě, a vedle toho si vydržuje svého Saakašviliho i s jeho „Michomajdanem“ (Micho – od jména Michail Saakašvili). Ve prospěch toho svědčí fakt, že prvním náměstkem ředitele NABU je dlouholetý příslušník gruzínského desantního vojska, „Saakašviliho muž“, Gizo Uglava, který obdržel občanství Ukrajiny v roce 2015. Bez jeho vědomí není možné otevření takových případů.

Na zadržení svého syna reagoval Avakov nervózně: nařídil stáhnout policejní stráž z náměstí před Radou, kde jsou stany michomajdanovců, jež nazval „odpadem“. Pokud by někoho z kolemjdoucích napadlo hodit v noci Molotovův koktejl nebo granát do stanového tábora (věc v Kyjevě běžná), pak by nebylo koho vyslechnout.

Avakov, jak víme, není první člověk na Ukrajině, ale někdy se proslýchá, že je víc než druhá osoba: má své vlivné páky na národní gardu, policii, strukturované radikály a jemu oddané lidi, které vytáhl z bahna. Prototypem je Ilja Kiva, který byla až do roku 2014 bandita, měl záznamy v trestním rejstříku a nyní se stal „hrdinnou tváří ministerstva vnitra“. Takoví jsou ochotni za Avakova nasadit krk. Jmenovitě Kiva se svými hrdlořezy držel stráž v budově soudu, dokud soudce nepustil Avakovova syna na svobodu – bez kauce a elektronického náramku, ačkoliv Sytnik tvrdil, že NABU má na Avakova mladšího „vyčerpávající důkazní materiál.“

Podřezávání židle pod Porošenkem

Útoky na Porošenka a Avakova budou pokračovat. Kompromitujícího materiálu je na ně hory. Skutečnost, že na počátku šla řeč o přibližně 14 milionech hřiven v případě syna Avakova, a 40 milionech v aktivitách Porošenkových továrníků, je pouhá maličkost.

V neděli 5. listopadu se provalil další skandál spojený se jménem Porošenko. Podle zprávy Süddeutsche Zeitung zveřejnili novináři Mezinárodního konsorcia investigativní žurnalistiky (ICIJ) novou řadu dokumentů, které svědčí o daňových spekulacích a souvisejících obchodních kontaktech vysokých představitelů. V Deutsche Welle porovnali tuto publikaci s „Panama Papers“, o nichž se objevily informace v dubnu roku 2016. Poté se ukázalo, že Porošenko, který oznámil prodej cukrářské společnosti Roshen, ve skutečnosti převedl tato aktiva na offshory britských Panenských ostrovů. Když se případ provalil, Petro Porošenko měl co vysvětlovat. A vysvětlil vše takovým způsobem, že převedl aktiva na offshory nikoliv proto, aby se vyhnul placení daní na Ukrajině, ale s cílem zvýšit přitažlivost společnosti pro potenciální kupce. Pokud mu někdo uvěřil tehdy, teď mu už nevěří vůbec nikdo.

Publikace Němců znamená další podříznutí Porošenkovy židle, jíž se drží zuby nehty. Obecně platí, že pro Avakova není pád Porošenka výhodný: sám se horko těžko drží křesla od převratu, který jemu osobně nestál za to. Nicméně to neznamená, že Avakov a jeho „Národní fronta“ nechtějí Porošenka odstranit. Hledají pouze vhodný způsob, jak to udělat, a určitě jsou připraveni v Radě hlasovat pro zákon o impeachmentu prezidenta. 5. listopadu o tom mluvil na kanálu News One jeden z poslanců „Národní fronty“. V případě impeachmentu bude úřad prezidenta zastávat hlava Nejvyšší rady, nacista Andrij Parubij.

Hladové hry USA

Není vyloučeno, že „velvyslanectví z Tankové“ hraje zvláštní hru, o níž ani Kurt Volker ještě neví, a snaží se postavit Porošenka s Avakovovem čelem proti sobě. Není bez zajímavosti, že Petru Porošenkovi volal 4. listopadu šéf ministerstva zahraničí USA Rex Tillerson a informoval ho, že v listopadu na Ukrajinu přijede nový americký náměstek ministra zahraničí pro evropské a euroasijské záležitosti Wess Mitchell. Pravděpodobně se tak stane po setkání Putina s Trumpem ve Vietnamu. A na 13. listopad bylo již dříve naplánováno setkání Kurta Volkera s náměstkem prezidenta RF Vladislavem Surkovem v Bělehradu.

Tak či onak musejí Spojené státy ve střednědobém časovém horizontu přeměnit Ukrajinu na předmostí NATO. S tím se Amerika nikdy netajila. Proto, a jenom proto, potřebují Američané zastavit střelbu v Donbasu. V krátkodobém horizontu uklidnit bandity a přitlačit rozhádané politiky. Ukrajinští matadoři už nejsou ve stavu prosadit něco životaschopného. Ze všech, kdo působí v politice 20-25 let, už Američané vyždímali vše, co se jen dalo.

Pokračující čelní srážky Porošenka a Avakova povedou k předčasným prezidentským i parlamentním volbám, ale kdo by se mohl stát „novou první tváří“ Ukrajiny, když všichni staří figuranti morálně a politicky zbankrotovali?

Je významné, že důležitou roli při čelních srážkách obou pilířů režimu hraje ředitel NABU Arťom Sytnik … Ve Washingtonu přemýšlejí o tom, že by převlékli Ukrajinu do „nového kabátu“ a upevnili tak rusofobní orientaci Kyjevského režimu.

– – –