Jaké následky s sebou přinese přerušení diplomatických vztahů mezi Ukrajinou a Ruskem?

Rostislav Iščenko
8. 11. 2017        zdroj
Podle zpráv z médií může ukrajinský parlament již příští týden rozhodnout o přerušení diplomatických vztahů s Ruskem. Tato položka bude údajně zahrnuta do zákona “o reintegraci Donbasu”, který bude Nejvyšší rada projednávat 16. listopadu ve druhém čtení. Podle prognóz podpoří diplomatický rozchod s Ruskem většina poslanců. Moskva již nazvala možné přerušení diplomatických vztahů s Ruskem Ukrajinou nezodpovědným.


Prezident Centra systémové analýzy a prognózování Rostislav Iščenko posoudil následky takového scénáře.

Dříve či později bude tento scénář realizován. Ukrajina po tom touží již dávno, a jak je známo, pokud o něco dlouho usilujete, tak dříve či později to dostanete, zvláště když to záleží jen na vás.

Se zvyšujícími se vnitřními politickými rozpory, jsou pochopitelně scénář přerušení diplomatických vztahů s Ruskem a zvýšení napětí s Moskvou celkem pravděpodobné.
Pokud jde o důsledky, pak o sociálních a ekonomických ani nebudu mluvit, protože jsou již v zásadě pociťovány, a závisí jen málo na zrušení diplomatických vztahů.

V první řadě bych teď věnoval pozornost politickému, nebo dokonce diplomatickému, polohování se Ukrajiny, která se ocitá ze strany Západu v diplomatické izolaci. V létě se zhorší vztahy Kyjeva s Maďarskem a Polskem. S lídry Německa a Francie se vedení Ukrajiny již dlouhou dobu nesetkává. Dokonce USA předaly situaci Volkerovi na milost. Jediným “oknem do světa”, ač to zní paradoxně, jsou diplomatické vztahy s Ruskem, jen díky jim může Ukrajina vstupovat do minského a normandského formátu.

Přerušení diplomatických vztahů s Ruskem bude pro Ukrajinu znamenat definitivní diplomatickou a politickou izolaci a “zakuklování se” ve svých problémech. A pokus o přenos vnitřních problémů na povrch je jen zostří.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová