McCain: Trump ohrožuje národní bezpečnost USA, když důvěřuje Putinovi

12. 11. 2017       zdroj
“Je to přece agent KGB a ve své podstatě nemá duši”, americký nadstranický konsensus. Odiózní republikánský senátor za stát Arizona John McCain prohlásil, že americký prezident Donald Trump ohrožuje národní bezpečnost země, když říká, že důvěřuje prezidentovi Ruské federace Vladimíru Putinovi. Dané prohlášení učinil McCain dnes 12. listopadu poté, co Trump na tiskové konferenci v Hanoji (Vietnam) hovořil o důvěře k Putinovi.


Připomeňme si, že americký vůdce na tiskové konferenci k výsledkům jednání s vietnamským prezidentem prohlásil, že měl několik krátkých rozhovorů s Putinem “na okrajích” summitu Asijsko-tichomořské hospodářské spolupráce.

Podle Trumpa ruský vůdce kategoricky odmítá byť jen hypotetickou možnost, že by Rusko mohlo nějakým způsobem zasahovat do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Trump také poznamenal, že taková tvrzení jsou urážkou pro Putina a jsou tak umělou překážkou, kterou pro prezidenta USA vytvořili opoziční demokraté.

“Prezident Putin velmi důrazně, kategoricky odmítá, že s tím má cokoli společného. Není zapotřebí se pouštět do debat na toto téma, ale začít mluvit o Sýrii a o Ukrajině”, řekl Trump.

V souvislosti s těmito výroky McCain obvinil Trumpa z pohrdání americkými národními zájmy. Vytkl Trumpovi, že věří “plukovníkovi KGB” a ne zpravodajské komunitě USA.

“Vladimír Putin se nestará o americké zájmy. Uvažovat jinak je nejen naivní, ale ohrožuje to naši národní bezpečnost”, řekl McCain.

Co se týká spolupráce mezi ruskou a americkou armádou v Sýrii, McCain v ní nevidí praktické výhody do té doby, dokud zůstává u moci prezident Bašár Asad.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová