Od supervelmoci k nekompetenci

Paul Craig Roberts
17. 11. 2017              zvedavec      Katehon

Vyrůstal jsem ve druhé polovině 20. století, a dnes svou vlastní zemi nepoznávám. Prožíval jsem svůj život ve schopné zemi, a nyní žiji v nekompetentní zemi. Všechno je nekompetentní. Policisté jsou nekompetentní. Střílí do dětí, babiček, mrzáků, což vysvětlují tím, že se obávají o svůj život. Washingtonská zahraniční politika je nezpůsobilá. Washington se světu odcizil svými šílenými a nezákonnými útoky na jiné země. Dnes patří Spojené státy a Izrael ke dvěma nejméně důvěryhodným zemím na světě, a obě jsou považovány za největší hrozbu pro mír.

Vojensko-bezpečnostní komplex je nekompetentní. Národní bezpečnost je tak nekompetentní, že nebylo v jejích silách zabránit nejvíce ponižujícímu útoku proti supervelmoci v historii země – kdy pár lidí, zcela bezmocných, vyzbrojených noži na otvírání krabic, kteří neuměli řídit letadlo, zničilo Světové obchodní centrum a část samotného Pentagonu. Vojenský průmysl vyrobil za obrovské náklady stíhačky F-35, které nemůžou konkurovat ruským stíhačkám a dokonce ani F-15 a F-16, které mají nahradit.

Média jsou nekompetentní. Nemohu přijít ani na jednu pravdivou zprávu, která byla zveřejněna v 21. století. Musela být alespoň jedna, ale žádná mě teď nenapadá.

Vysoké školy jsou nekompetentní. Místo toho, aby univerzity zaměstnávaly profesory, kteří by učili studenty, najímají správce, kteří univerzity řídí. Namísto profesorů tam jsou děkani, rektoři, proděkani pro studijní záležitosti, asistenti proděkanů, asistenti děkanů, a další. Místo tematického vyučování jsou tam přednášky o regulaci řeči a speciální cvičení na zvýšenou citlivost ve skupině. Univerzity utrácejí až 75% z rozpočtu na administrativní pracovníky a správce, z nichž mnozí mají obrovské příjmy.

Veřejné školy se staly nekompetentními kvůli standardizovaným testům. Cílem současného vzdělávání je udělat nějaké testy. Akreditace škol a platy učitelů nezávisí na rozvíjení kreativity nebo nezávislého myšlení těch studentů, kteří na to mají, ale na tom, zda je donutí nadrtit se učivo, aby udělali standardizované testy.

A takto bychom mohli pokračovat donekonečna.

Místo toho zde uvedu své zážitky s všední nekompetentností, která způsobila, že jsem více jak týden nemohl psát.

Nedávno, když jsem právě nebyl doma, obslužný pracovník těžké stavební techniky, který pracoval na nedalekém staveništi, projel pod elektrickým vedením s vysunutým ramenem. Stroj nepřetrhal dráty, ale rozlomil na polovinu sloup elektrického vedení, který přivádí elektřinu do mého domu. Dorazili pracovníci z elektrárenské společnosti, nebo, jak se domnívám, externí dodavatel, kteří obnovili dodávky elektrického proudu do mé domácnosti, ale bohužel nezkontrolovali, jak je nulový vodič připojen. Následkem toho bylo v mém domě po celý týden nepřerušované přepětí elektrického proudu, které vyřadilo přepěťovou ochranu, jističe a všechny elektrické přístroje v domě. Před mým příjezdem provedli kontrolu elektrického napětí a zjistili, že elektřina v mém domě nejde. Pracovníci z elektrárenské společnosti zjistili, že vysoké napětí zničilo vše, co bylo připojeno do elektřiny.

Tak. Nejdřív to byl blbec, který pracoval s těžkou stavební technikou, a neuvědomil sil, že neprojede pod elektrickým vedením s vytaženým ramenem. Potom to byla elektrárenská společnost, nebo její externí dodavatel, který si neuvědomil, že nelze obnovit dodávky elektrického proudu, když je nulový vodič špatně připojen.

Takže každý spotřebič se spálil. Všude bylo sklo z popraskaných žárovek. Škoda byla několik tisíc dolarů.

To je dnešní Amerika. A nekompetentní osoby, které vládnou neschopným lidem, chtějí vést válku s Íránem, Koreou, Ruskem, Čínou. Vzhledem k mimořádně vysoké úrovni nekompetence v celých Spojených státech vám zaručuji, že tyto války nevyhrajeme.

From Superpower to Incompetence vyšel 10. listopadu 2017