Parlam. Listy: Můj názor na kandidaturu Topolánka

Radim Valenčík
9. 11. 2017  blog autora

Parlamentní listy uveřejnily můj názor na kandidaturu Topolánka na prezidenta. Možná některé překvapí, ale vycházím z logiky procesu metamorfózy jádra současné globální moci. Nejdříve to, co uveřejnily Parlamentní listy z mého podkladu, který jsem poskytnul k dispozici:

Zde je celý podklad, který jsem poskytl:

Topolánek je to první seriózní protikandidát. Z jednoho jediného důvodu. Jak někdo vtipně poznamenal na Facebooku: “Konečně se objevil někdo jiný než Zeman, kdo není ´vítač´. A tak půjdu k prezidentským volbám. Před tím jsem neměl koho volit.” Je na tom hodně pravdy Topolánek má zkušenost z přímého kontaktu se současnou globální mocí – a nepodlehl jí. “Vítačctví” je typický atribut slouhů a poskoků současné globální moci. Mimo jiné – nedávno jsem v diskusi o tom, zda existuje tzv. “globální prediktor” upřesnil, jak funguje současná globální moc, viz: http://radimvalencik.pise.cz/4876-globalni-prediktor-nebo-jadro-globalni-moci-2.html Všichni hlavní protizemanovští kandidáti patří mezi typické slouhy této moci. Snad jen Kulhánek nebo Hannig jsou výjimkou, ale ti moc šancí na zvolení nemají. Topolánek ano.

Babiš může být klidný. Rozjede manévr na předčasné volby a ten se dá stihnout ještě do volby příštího prezidenta. Předpokládám, že jeho protivníci vyměknou a jeho menšinová vláda pod hrozbou předčasných voleb důvěru dostane. Zde jsem uvedl důvody, proč si to myslím: http://radimvalencik.pise.cz/5132-do-roka-opakovane-volby-nebo-nekdo-vymekne.html Mimo jiné – v současné době může být politik stěží úspěšný bez určité dávky arogance a sebestřednosti. To platí i pro Babiše. Takže to myslel možná i jako pochvalu, nebo to byla jen nechtěná projekce.

Slouhům a poskokům současné globální moci, která se v současném dění zviditelňuje u nás, v USA i jinde, Topolánek vadí, protože jim připomíná Zemana. Nikoli ovšem, jak sami sebe snaží přesvědčit “hrubostí, vulgaritou a nedostatkem respektu k názorovým odpůrcům”, ale tím, že on tímto slouhou ani poskokem současné globální moci není. A oni to dobře vycítili.
 

K tomu bych upozornil na nedělních 168 hodin na ČT 1. Něco tak odporného jsem už dlouho neviděl. Z autorů pořadu přímo tekla žluč, když hovořili o zdravotních problémech Zemana, aby ho aspoň takto difamovali, když už to jinak nejde a nefunguje. Ukázkový hyenismus – a za naše peníze! To je současná “veřejnoprávnost”? Ptám se, proč Zemana tak nenávidí. To přece není a nemůže být jen o politice. Ti lidí ho nenávidí místo sebe. Do vytváření jeho obrazu promítají své selhání, svůj pocit odpornosti ze slouhovství a poskokovství zlu současné globální moci. Oni v Zemanovi nenávidí sebe, ztrátu svých lidských kvalit, své identity, svého existenciálního zakotvení.

Podle mě byl Topolánek vtažen do hry na základě jednoduché úvahy: Čím více kandidátů, tím menší šance, že Zeman projde už v prvním kole. Proto se s pomocí různých senátorů začali nejrůznější kandidáti rojit jako houby po dešti. Najednou se však objevil kandidát “ne-vítač”, který může, v případě, že do voleb zasáhne příroda, dokonce i zvítězit. Víte, mě tak na Topolánkovi ani nevzrušuje to, co na něj vědí. Než se člověk rozkouká ve vrcholové politice, stačí, když jen trošku začne za normální považovat, to, co normální není, když trošku ztratí z dohledu své nejbližší spolupracovníky, a už je vpleten do kola těch, kteří na sebe vzájemně něco vědí a drží na základě toho pospolu. V případě Topolánka se proto obávám spíše toho, co se o něm neví. Co třeba nevím ani já a nemusí vědět ani on. Ale jak už jsem řekl, on už zkušenost se současnou globální mocí má a ustál kontakt s ní. Podle mě by této moci nepodlehl. Aspoň ne v té míře, na jakou jsou připravováni ostatní hlavní protikandidáti. Nyní budeme moci pozorovat, jak se rozhoří boj “všichni mainstreamoví proti Topolánkovi”. Manipulátoři tím ovšem mohou vyvolat babišovský efekt. Hlavně se učme z toho, co se děje. Realita se stává stále čitelnější a tím se i blíží stav, kdy se lidé opřou o společně sdílenou realistickou vizi řešení problémů. To bude konec současné globální moci i jejích slouhů a poskoků.

 
K tomu poznámka:

Uvádím celé z následujících důvodů:

1. Důležité jsou odkazy na popis současné globální moci.

2. Nejvíce ohlasů a vášnivých diskusi vzbudila tučná část.

3. Za nejdůležitější považuji červeně zvýrazněnou část textu.

Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/5146-parlam-listy-muj-nazor-na-kandidaturu-topolanka.html