Rozhovor s prezidentem ČR Milošem Zemanem na PL… Česká televize poprvé v historii nevysílala tiskovou konferenci prezidenta republiky!

12.11.2017   PL
,,Byl jsem informován, že přenosový vůz, který na místě Česká televize měla, řádně odvysílal průběh této tiskové konference včetně dotazů reportéra ČT na Kavčí hory, které to ovšem neodvysílaly. Považuji to za další důkaz neobjektivity České televize, nehledě na to, že instalace přenosového vozu v tomto prostředí (v horském prostředí, restaurace hotelu Křížový vrch, pozn. red) něco stojí a ředitel České televize by neměl peníze takto vyhazovat.”

Budete kvůli tomu chtít mluvit s generálním ředitelem ČT Dvořákem?

Generální ředitel ČT sám požádal o setkání se mnou. Jsem člověk velkorysý a po mém návratu z Ruské federace ho zřejmě přijmu, abych mu řekl, že podle mého názoru není mužem na svém místě, a jako jeden z argumentů uvedu právě tento neodvysílaný přímý přenos.

O návrhu Andreje Babiše na zdanění církevních restitucí už byla řeč na zmiňované tiskové konferenci. Ostatní politici začali záměr ostře kritizovat. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek dokonce prohlásil, že takový návrh je antisemitský. Já jsem v tom souvislost nenašel, vy ano?

Já jsem v tom souvislost našel, protože jedním z partnerů restituční dohody je i Federace židovských obcí a v tomto smyslu to můžeme označit za antisemitské. Ale stejně tak to můžeme označit za antikatolické nebo antievangelické. Na tiskové konferenci jsem jako příklad uváděl baptisty, kteří to odmítli, a já musím říci, že si tohoto postoje baptistické církve vážím.

Milan Chovanec tvrdí, že skutečným záměrem hnutí ANO jsou předčasné volby zhruba za rok, kde by získali ještě víc hlasů. Snahy o sestavení menšinové vlády jsou podle Chovance jen mlha. Co tomu říkáte?

Řekl jsem, že pokud budu prezidentem, nepřipustím předčasné volby. Samozřejmě že kdyby se sněmovna 120 hlasy rozhodla, tak předčasné volby budou. Ale v kompetenci prezidenta je vyvolat za určitých podmínek předčasné volby a já jsem jasně řekl, že této kompetence nevyužiji.

V Lipníku nad Bečvou vás čekalo i několik demonstrantů, jeden z nich byl policií zadržen, protože narušoval hlasitou hudební produkcí vaše shromáždění. Shodou okolností bylo na místě hned několik novinářů z Bakalova vydavatelství. Třeba redaktor Spurný z Respektu, který následně v ČT vystupoval jako svědek toho, co se v Lipníku dělo. Nestává se často, aby za vámi pražští novináři jezdili takovou dálku…

Zaprvé musím říci, že hluboce pohrdám všemi novináři, kteří berou peníze od Zdeňka Bakaly, a protože Respekt bere peníze od Zdeňka Bakaly a patří do jeho mediálního impéria, tak pohrdám i panem Spurným nebo panem Taberym a dalšími.

Nicméně ano, myslím si, že to byla předem připravená provokace, na kterou byli tito novináři pozváni. Tuto provokaci organizovala širší rodina pana Hradílka (bývalého disidenta, který drží hladovku proti Zemanově kandidatuře, pozn. red.) počínaje jeho dcerou a jejím přítelem.

Už zmiňovaný ministr vnitra Chovanec uvedl, že požádal Policejní prezidium o prověření zásahu v Lipníku, protože informace z médií podle něho otevírají „naprosto oprávněné otázky a policie na ně musí jasně odpovědět!“ Co k tomu říci?

Zaprvé, nikdy se neřídím informacemi z médií a za druhé, já jako autentický účastník kraválu na náměstí v Lipníku, kde vůbec nebylo slyšet, že jde o Modlitbu pro Martu, to byl prostě kravál, nic víc, mohu říci, že jsem na neodvysílané tiskové konferenci poděkoval policii za její zásah, protože jednala v souladu se shromažďovacím zákonem a bránila právě té Hradílkově rodině, aby rušila toto setkání asi tisíců občanů.

Další rozhovory s prezidentem ZDE

Takže poděkováním policii jste trochu nepřímo demonstroval opačný náhled na věc, než má ministr vnitra…

Proč nepřímo? Přímo.

Shodou okolností budete za pár dní mluvit s představiteli ČSSD, tedy nejspíš i s Milanem Chovancem. Dotknete se kromě povolební situace i této věci?

Možná, nevylučuji, že to bude velmi okrajová poznámka. Samozřejmě hlavní téma bude povolební sitauce.

Pokud jde o situaci v ČSSD a její volební výsledek, řadoví straníci jsou hodně naštvaní na vedení, které po debaklu ani neodstoupilo. Jak se vám to coby bývalému šéfovi sociální demokracie sleduje?

Samozřejmě s lítostí. Potvrdila se moje teze, že silný předseda může i slabou stranu pozdvihnout, ale naopak slabý předseda může i silnou stranu zničit.

Mám-li správné informace, koncem ledna 1992 jste ČSSD označil za „dívku z venkova, krev a mléko“. Jaké srovnání byste použil k dnešní sociální demokracii?

Vyhublá stařena, která by potřebovala infuzi.

Senátor Hlavatý byl zvolen do sněmovny, prý netušil, že okamžikem zvolení poslancem zaniká senátorský mandát, vy jste na jeho místo vyhlásil doplňovací volby do senátu a Hlavatý řekl, že v nich bude do senátu znovu kandidovat a náklady prý mají nést ti, kteří ho kroužkovali do sněmovny. Co na to říkáte?

Pokládám pana Hlavatého za velmi úspěšného podnikatele, ale pokud jde o jeho elementární politické znalosti, tímto prokázal, že jsou prakticky nulové.
SLEDUJTE VIDEO Prezident Zeman a první dáma k prezidentským volbám:

 Miloš Zeman představil celkových 113038 podpisů pod petičními archy pro svou prezidentskou kandidaturu

Hodně se mluvilo o tom, že fotbaloví fanoušci Sigmy Olomouc v pražské tramvaji napadli Afričana dlouho žijícího v České republice. Někteří novináři se rozčilovali, že jste se k tomu dosud nevyjádřil. Můžete k tomu něco říci?

Myslím si, že k obdobným útokům čas od času dochází bez ohledu na barvu pleti, protože fotbaloví fanoušci, jak jsem řekl mnohokrát, jsou lidé, kteří se nekontrolují, a dokonce bych řekl, že jsou to v podstatě chuligáni.

Máme tady pana hejtmana, aby se také dostal ke slovu, a protože je to fanoušek Sigmy Olomouc, bylo by dobré dát mu slovo (hejtman Ladislav Okleštěk byl rozhovoru přítomen, pozn. red.).

Hejtman Okleštěk: Takový čin určitě neschvaluji, ale fotbaloví fanoušci jsou různí a stávají se situace, kde se fanoušci mezi sebou nepohodnou. U toho incidentu jsem nebyl a nevím, co bylo příčinou. Nemyslím si, že by to byla barva pleti. Mohlo tam být i nějaké vyjádření k příznivcům fotbalového klubu. Jinak je ale takový čin špatně, ať k němu dojde na jakékoli půdě. Takový čin je třeba vždycky odsoudit.

Když jsme se dostali k možnému rasismu, podívejme se ještě na další věc. Tajemník SPD a blízký spolupracovník Tomia Okamury Jaroslav Staník podle několika svědeckých výpovědí v jedné ze sněmovních restaurací pokřikoval, že by se „Židi, homosexuálové a cikáni měli poslat do plynu“. On sám to popírá, ale potvrdilo to několik přítomných poslanců. Neměla pravdu Karla Šlechtová, že je to fašistické hnutí?

Je možné, že fašistické výroky mohou pronášet jednotliví poslanci tohoto hnutí. Totéž se ostatně stalo i jiným poslancům nebo kandidátům jiných politických stran. Jeden náměstek z ČSSD zase před časem použil srovnání s medúzami. Také ale neoznačíme celou sociální demokracii za fašistickou.

Měl by ten člověk za uvedené výroky nést nějaké následky? Není to poslanec, jen poslanecký asistent.

Výrok „Židé do plynu“ je opravdu výrok, který překračuje veškeré hranice, ale totéž se týká i dalších skupin. Pokud jde o Židy, víte, že já Židům fandím, takže tam jsem zvláště alergický na tyto výroky, ale všechny tři skupiny (Židé, homosexuálové a Romové) bych uchoval od plynu a téměř mě napadá, že vdechnout nějaké množství cyklonu B, tak aby se zachoval jejich život, ale aby si přičichli, co to je, by možná prospělo lidem, kteří podobné výroky na adresu zmíněných skupin pronášejí.

Závěrem jedna otázka ze zahraničí. Asadova vláda už s pomocí Ruska ovládla většinu území Sýrie. Poradkyně prezidenta Asada Busaina Šaaban uvedla, že americké jednotky na svém území považují za invazní a okupační a podle toho s nimi budou jednat…

Pokud jde o Rusko, legitimní syrská vláda uzavřela s Ruskem dohodu o obranné pomoci, takže ruské jednotky z tohoto důvodu invazní nejsou. Pokud syrská vláda s americkými jednotkami žádnou takovou dohodu neuzavřela, pak je logické, že tyto jednotky invazní jsou.