Soir: Americké tankery dodávají Belgii zkapalněný plyn, koupený v Rusku!

Terminál na zkapalněný plyn v Antverpách

– kou –
7.11.2017 PrvníZprávy

Laik se diví, odborník žasne. Tak se dá komentovat zpráva, že americké tankery dodávají palivo zakoupené v Rusku na terminál zkapalněného plynu v Antverpách.

Uvedl to belgický deník Le Soir v novém šetření aktivit offshore společností, nazvané “Paradise Papers”. V rámci tohoto šetření, skupina ICIJ (Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů), který je financován, zejména Soros Foundation, zkoumala asi 13,5 milionu dokumentů o práci offschorových skupin.

V publikaci se uvádí, že je do belgických Antwerp zkapalněný plyn dodáván čtyři tankery, jejichž 31 procent patří společnosti registrované na Marshallových ostrovech – Navigator Holdings Ltd. Ta je podle účastníků šetření, ve vlastnictví amerického ministra obchodu Wilbura Rosse. Zkapalněný plyn vyprodukovaný společností „Sibur” nakupují v ruském přístavu Ust-Luga.

Samotný ministr Ross následně popřel spojení s ruskou společností a řekl nemá v plánu odstoupit ze své funkce.

Nejde však jen o možný, a řekněme „podivný“ obchod ministra.

Jak k tomu připomněla ruská agentura TASS, ruský stálý zástupce při Vladimir Čižov v EU uvedl, že je „přinejmenším naivní“ očekávat v Evropě příchod zkapalněného zemního plynu z terminálů USA. Podle něj „trhy hledají vyšší cenu, což znamená, že přebytky zkapalněného plynu z USA půjdou na asijské trhy, kde poptávka a cena výrazně převyšují evropské ceny”.

Šetření novin tento názor potvrzuje, poukazuje na to, že vytvořené termilály LNG v Evropě, jejichž cílem je snížit závislost zemí EU na vývozu zemního plynu přes ruské plynovody, jednají se zákony trhu. Plyn získávají nikoliv z USA, ale z nejbližšího zdroje – Ruska, ale za vyšší cenu než je doprava potrubím.

Související článek:
Forbes: Jakmile si Rusko osvojí břidlici, je to konec OPECu!