Tohle jste o Hillary Clintonové snad raději ani nechtěli vědět. Uznávaný server zveřejnil politický profil hrůzy

5.11.2017 ParlamentníListy

Server Politico.eu přinesl článek o tom, jak Hillary Clintonová převzala kontrolu nad Výborem Demokratické strany – celonárodním uskupením jedné ze dvou velkých stran ve Spojených státech amerických. Stalo se to takto…

Donna Brazile, někdejší prozatímní šéfka Výboru Demokratické strany, ze své pozice zjistila, jak někdejší prezidentská kandidátka držela v hrsti celou Demokratickou stranu Spojených států. Strana byla hodně zadlužená. Dluhy se se stranou táhly od druhé prezidentské kampaně Baracka Obamy. Patnáct milionů dolarů dlužili demokraté bankám a dalších osm milionů lidem, kteří dodali materiály na Obamovu kampaň. Většina těchto dluhů byla zaplacena z peněz určených pro kampaň Hillary Clintonové. I tak ale demokraté stále dlužili asi dva miliony dolarů. Když Donna Brazile převzala funkci a dozvěděla se to, zděšeně se rozkřičela a přemýšlela, jak bude tuhle situaci řešit.

Když to dnes jíž bývalá šéfka DNC zjistila, podělila se o informace s Berniem Sandersem, protikandidátem Hillary Clintonové v předvolební kampani. Ten tuhle novinu vzal poměrně s klidem. Chtěl jen vědět, jestli má Clintonová šanci stát se prezidentkou. Donna Brazile prý průzkumům, které Clintonovou favorizovaly, moc nevěřila. Projela totiž celou zemi a zjistila, že koalice, která dvakrát za sebou zvolila Barracka Obamu prezidentem, se drolí. Především mladí lidé, tzv. mileniálové, nebyli odhodláni volit Clintonovou. 

Zmíněné dva miliony dluhů vznikly v kampani Hillary Clintonové. O finanční situaci strany by měli vědět všichni členové vedení, jenže se ukázalo, že většina členů vedení vůbec nic neví. Neví ani to, že byla sjednána půjčka 2 miliony dolarů na novou kampaň. Všechno prý běželo v režii Hillary Clintonové, která měla stranu pod kontrolou. Stoupencům Bernieho Sanderse se to ani trochu nelíbilo a protestovali proti tomu, protože to jejich kandidáta znevýhodňovalo. Ukázalo se však, že protestovat proti tomu jim nebylo moc platné.

Sanders prý přesto bojoval v souboji s Clintonovouu jako lev a dosáhl nemalých úspěchů.

Clintonová prý neporušila zákon, ale jednala neeticky 

Americký zákon říká, že jednotlivec může prezidentskému kandidátovi přispět 2700 dolarů, ale pro stranu jako takovou jsou limity vyšší. Peníze tak oficiálně proudily do Demokratické strany a odtamtud si je brala Clintonová, čímž výše popsaný limit obešla. Peníze pro stranu přitom teoreticky mohli využít všichni demokratičtí kandidáti, především Bernie Sanders, ale Clintonová údajně držela stranu v hrsti. Existovala totiž dohoda mezi DNC a manažerem kampaně Hillary Clintonové Robbym Mookem, že peníze půjdou Clintonové. Nebýt této dohody, strana se prý mohla zhroutit. Chod strany prý měsíčně spolkl tři a půl až čtyři miliony dolarů. Strana z těchto peněz platila opravdu rozsáhlý aparát tajemníků či expertů.

Když má strana úřadujícího prezidenta, který obhajuje mandát, má se za to, že by měl mít pod kontrolou i peníze potřebné pro své znovuzvolení. Ale když žádný prezident neobhajuje post, pravidla by měla být volnější. Tím, že Clintonová ovládla finanční toky v Demokratické straně, se sice nedopustila ničeho nezákonného, ale Donna Brazile má za to, že Clintonová jednala neeticky.

 – – –

Celý článek v angličtině naleznete zde