USA se rozhodly dát miliardy dolarů na zadržování Ruska

15. 11. 2017        zdroj
Dolní komora Kongresu USA odhlasovala obranný rozpočet země na fiskální rok 2018. Informovala o tom agentura Reuters.Mimo jiné je do rozpočtu zahrnuta položka, která umožní Pentagonu utratit 4,6 miliardy dolarů na “zadržování” Ruska v Evropě. Finanční prostředky by měly jít na zesílení vojenského potenciálu USA ve Starém světě a posílení spojenců NATO. Dalších 350 milionů bude vyčleněno na vojenskou pomoc Ukrajině.


Celkový rozpočet americké armády v případě jeho schválení bude 700 miliard dolarů. Teď jej musí odhlasovat senátoři, pak bude dokument předán k podpisu prezidentovi USA Donaldu Trumpovi.

24. října vyšlo najevo, že NATO se chystá schválit vytvoření dvou organizačních útvarů pro posílení slabých stránek aliance při případném konfliktu s Ruskem. Doporučení se týkají zřízení správy logistiky NATO, která se zaměří na rychlejší přemísťování osob a materiálních zdrojů, a také nové správy pro ochranu mořských cest a komunikací pro zásobování Evropy ve vodách Atlantiku a Severního ledového oceánu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová