Brusel žaluje Česko kvůli tomu, že nepřijímá uprchlíky. Hrozí vysoká pokuta, možná až stamiliony eur

Ondřej Houska

6.12. 2017   HN,část článku
Evropská komise posílá Česko před nejvyšší evropský soud kvůli neplnění kvót na přijímání uprchlíků.
Brusel to Praze údajně oznámí už tento týden, nejspíš ve čtvrtek, jak HN potvrdily dva zdroje.
Pokud dá Soudní dvůr EU komisi za pravdu, může Česko odsoudit k vysoké pokutě.

Česko by v rámci kvót mělo přijmout zhruba 2600 uprchlíků z Řecka a Itálie. Jedná se pouze o lidi, kteří mají nárok na azyl, nikoliv o ekonomické migranty. Vláda zatím přijala jen 12 syrských běženců. Od loňského léta přitom nenabídla přijetí ani jednomu žadateli o azyl. Právě kvůli tomu
Evropská komise na Česko podává žalobu. Například Slovensku nenaplnění kvót nevyčítá, i když přijalo jen 16 uprchlíků. Na rozdíl od Česka ale naši sousedé pravidelně nabízí, že převezmou další.

Česká vláda naproti tomu schválila usnesení, že už žádné další uprchlíky nechce. “Chtěli jsme, aby Česko udělalo nějaké gesto, nabídlo, že pár uprchlíků přijme,” prohlásil zdroj z Evropské komise s tím, že by to nejspíš žalobu proti Česku odvrátilo.

Podle komise je postoj Česka v jasném rozporu s platným právem – na tom, že by země unie měly na základě kvót přijímat běžence, se před dvěma lety jasnou většinou shodly členské státy osmadvacítky. Česko tehdy hlasovalo proti, ale nedokázalo pro své stanovisko najít dostatek spojenců.

Pokud by soud dal Evropské komisi za pravdu, mohl by Česko odsoudit k vysoké jednorázové pokutě a k placení fixní částky za každý den, kdy by dál odmítalo rozhodnutí respektovat.

Uprchlické kvóty, schválené předloni, platily dva roky a vypršely letos na podzim. Země EU si měly na jejich základě z Itálie a Řecka přerozdělit 120 tisíc uprchlíků. Nakonec jich převzaly zhruba jen 30 tisíc.