Evropský parlament nazval Krym “baštou Ruska” v Černém moři

11. 12. 2017    Zdroj
Evropský parlament informoval o militarizaci Krymu a Kaliningradu. Ve zprávě Generálního ředitelství Evropského parlamentu pro zahraniční politiku je uvedeno, že Moskva má v úmyslu změnit “evropské uspořádání bezpečnosti” v obou regionech a také “převést krizi ve vztazích s EU do vojenské oblasti”, uvádí internetová stránka RT.


Tvrdí se, že Evropská unie a Severoatlantická aliance se střetly s “nejistotou” na svých východních a jihovýchodních hranicích. Vojenský blok poukázal na činnost RF v oblasti Baltského a Černého moře. I když ve skutečnosti byly vojenská infrastruktura NATO a systém protiraketové obrany USA nasazeny jednostranně v blízkosti ruských hranic, což je v rozporu s mezinárodními ustanoveními.

Hlavně se jedná o militarizaci Kaliningradské oblasti a Krymu jako ústředního bodu strategie Ruska při demonstraci svých silových možností zemím NATO a EU, je uvedeno ve zprávě Evropského parlamentu.

Autoři zprávy poznamenali, že možnost přímého střetu je málo pravděpodobná. Zaměřují se na takzvanou “eskalaci”. Přestože četná porušení vzdušného prostoru a výsostných vod však byla zaznamenána ze strany členských zemí NATO.

Dříve američtí vojáci dospěli k závěru, že není v jejich silách čelit Rusku a Číně ve vojenské rovině. Právě tyto dvě země jsou jimi považovány za potenciální protivníky. Pentagon pak oznámil, že je třeba posílit armádu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová