Na jednáních o Sýrii vyšel najevo únik tajných informací

4. 12. 2017         News-front.info
Stálý zástupce Ruska při Úřadu OSN a dalších mezinárodních organizací v Ženevě Alexej Borodavkin oznámil, že článek v novinách Asharq Al-Awsat je nehoráznou provokací a je založen na úniku důvěrných informací, které je zakázáno publikovat. Rusko, jak poznamenal Borodavkin, upozorňuje na skutečnost, že takový únik do médií může být nebezpečný pro složitá mezisyrská jednání. “Diplomaté vědí, jak kontraproduktivní je zveřejnění tajných vyjednávacích dokumentů, které jsou v procesu diskuse a úprav”, konstatoval stálý zástupce RF v Ženevě.


A dodal: “Ale když už byly tyto dokumenty zveřejněny, chci připomenout, že syrská vládní delegace hned na začátku uvedla, že “12 základních mezisyrských principů” slouží jako dobrý základ pro práci. Navíc, jak navrhl zvláštní vyslanec generálního tajemníka OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, provedla vládní delegace na úrovni expertů několik kol úprav těchto 12 bodů, byly probrány 4 body z 12″.

Připomeňme, že dnes de Mistura předložil k diskusi jakýsi “neoficiální dokument” 12 bodů, který byl zpracován již letos na jaře, ale nyní byl doplněn o úpravy. Jde v něm o klíčové aspekty budoucího státního zřízení Sýrie.

Jak říká Borodavkin, tento dokument není jednoznačný, ale skutečnost, že experti jej procházejí bod po bodu, “potvrzuje konstruktivní přístup Damašku”.

Alexej Borodavkin také dříve uvedl, že syrská opozice přijela do Ženevy “jednat o odstranění Asada”, což samo o sobě nemůže sloužit jako vyjednávací pozice. Požádal všechny účastníky vyjednávacího procesu, aby se “vrátili zpátky na zem”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová