Nadílka z novinek: Agresor je hrdina, vraždění domorodců je romantika

Ivan David
24. 12. 2017
Internetový soukojenec deníku „Právo“ – Novinky přinesl rozhovor, z něhož je dobře patrno, kam až se propadl mediální mainstream. Zahraniční zpravodaj Novinek Alex Švamberk ZDE dodal rozhovor s veteránem americké armády. John Drew prostřednictvím Švamberka na návštěvě Prahy zavzpomínal pro české čtenáře Novinek, jak bombardoval Vietnamce ZDE. Pro Švamberka je to hrdina: „zraněný s poškozeným strojem se dokázal ještě vrátit na základnu v Danangu“, když před 50 lety 23. 12. 1967 bombardoval ocelový most plný nákladních aut.


Jak se dostal do Vietnamu? „Udělal jsem to pro peníze, upsal jsem se jim.“ Dostával 30 dolarů měsíčně: „Nikdy jsem si tolik nevydělal“. Jak vypadal útok? „Řekl jsem si, dobrá, jdu do toho. Slyšel jsem: „Dobrý zásah, Johne.” Stoupal jsem potom podél svahu. A ti vietnamští kluci odložili své rýžové koule, byla zrovna doba oběda, a udělali ratata. Nebyl to můj den…“

Jako jiná literární díla má i tento článek dvě roviny. Subjektivní ideou autora je popis amerického hrdiny, letce, který se s těžkým zraněním dokázal vrátit na základnu. Pak se léčil a rehabilitoval půl roku na Filipínách. Článek je bohatě doprovázen dokumentárními snímky hrdiny z té doby. Z USA se odstěhoval do Švédska, protože protestující v USA na něj křičeli, že je vrah dětí. Pak je tu druhá rovina, objektivní idea. Americký dobrodruh si chtěl trochu zastřílet do lidí. Sám to hezky vyjádřil:

Jeden kluk prohlásil: „Jsme tu, abychom bránili svobodu, mámin koláč, vlajku a Ameriku.“ Velitel na to řekl: „Zmlkni! Nejsme tu, abychom bránili vlajku, nejsme tu kvůli ničemu z toho. Vy kluci tady jste se sem dostali, protože chcete vidět historii z první ruky. Jste tady, protože máte rádi vzrušení, jste tu kvůli vyčerpávajícímu vzrušení z létaní a oklamávání smrti. Žijme a létejme dál. A žádné další řeči o patriotismu, o tom to není.“ A měl pravdu. A Drew dodal: „Ten pocit euforie je lepší než marihuana. I když ne tak dobrý jako morfium…. Musíš mít romantické srdce plné dobrodružství.“

Domorodce, které “mariňáci” jako nástroje americké agrese vraždili, charakterizuje jako „zlé kluky naproti“. „Letectvo jen přiletělo, shodilo náklad a odletělo.“ Hodní kluci shazovali náklad. Prostě práce.

Vzpomněl jsem si na své pubertální spolužáky z doby vietnamské války. Z amerického bombardování Vietnamu byli většinou nadšeni. Všimli si, že nesdílím jejich radost, a tak se mě jeden z nich zeptal: „Ty fandíš těm rákosníkům?“

To byl neoficiální názor. Zřejmě jsme se posunuli do doby, kdy vraždění civilistů v cizí zemi samozřejmě za peníze je správná věc. Pokud to ovšem provádějí Američané. I vraždění Ukrajinců jinými Ukrajinci je správná věc na té straně, kterou podporují Spojené státy. Je to stanovisko podporované mainstreamovými médii. Těmi správnými na straně ministra zahraničí, ministra vnitra a pornoherce Jandy. Média, které toto stanovisko zpochybňují, jsou podle nich „desinformační“. To je oficiální.

Je jen otázkou času, kdy jejich (nikoli naše) média budou velebit vojáky wehrmachtu plnící bojové úkoly na území Protektorátu a proto museli čistit terén od zákeřných partizánů. Oficiální interpretace bombardování Srbska byl jen předkrm. Nevěříte? Já zatím jen doufám, že moje obavy jsou přehnané.