Nation: K Trumpově spiknutí s cizí mocí došlo – ale ne s Ruskem!

– kou –
10.12.2017 podle TheNAtion, překlad a zpracování PrvníZprávy

Tým Donalda Trumpa se skutečně spikl s cizí mocí, ovšem ne s Ruskem, ale s Izraelem, napsal The Nation.

Jak časopis uvádí, prostřednictvím kontaktů s ruskými kolegy se Trump pokusil podkopat oficiální stanovisko Spojených států v Radě bezpečnosti OSN ve vztahu k výstavbě izraelských osad na okupovaném území, jakož i lobovat za zájmy americko-izraelského kapitálu.

Obvinění vznesená proti bývalému poradci Donalda Trumpa pro národní bezpečnost Michaeli Flynnovi, ukazuje, že vnitřní okruh amerického prezidenta opravdu spolupracoval s cizí mocností – ale ne s tou, na kterou všichni myslí. Nyní můžeme s jistotou říci: tým Trump spolupracoval s Izraelem, napsal The Nation.

Flynn se přiznal k nepravdivých prohlášením s FBI o svých kontaktech s ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem. Bývalý poradce pro národní bezpečnost se pokusil sabotovat rozhodnutí prezidenta Obamy, díky němuž mohla Rada bezpečnosti OSN odsoudit výstavbu izraelských osad na okupovaných územích.

Jak se ukázalo, Flynn kontaktoval Kisljaka, aby diskutovali o tomto problému. Po přezkoumání důkazů a dokumentace, se tým zvláčtního prokurátora Roberta Muellera dozvěděl, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu požádal příznivce Trumpa přesvědčit ostatní země, aby pomohly Tel Avivu. Vyšetřovatelé se dozvěděli, že se právě tím zabývali Flynn a Trumpův zeť Jared Kushner. Mimo jiné se obrátili na Rusko, které se také rozhodlo odsoudit výtavbu.

„Stručně řečeno: první známý kontakt mezi členy Trumpovy volební kampaně a Ruska po volbách došlo v zájmu jiné zahraniční moci – Izraele. Kromě toho k ničemu nevedlo,” zdůraznil časopis.

Nicméně Flynnův následný kontakt s Kisljakem se ukázal být produktivnější. Koncem prosince Obama uložil Rusku nové sankce v reakci na údajný zásah země do voleb v USA. Flynn vyzval ruského velvyslance, aby požádal Kreml, aby „reagoval na americké sankce pouze symetricky”. Zřejmě to Rusko udělalo.

Podle The Nation, bez ohledu na to, co si kdo myslí o tajné snaze snížit hladinu napětí s jadernou mocností, vše nasvědčuje tomu, že se Trumpův přechodný tým snažil jít proti politice předchozí administrativy.


I přes Flynnovo úsilí však Rusko nedokázalo změkčit režim sankcí: naopak, vztahy mezi Washingtonem a Moskvou se jen zhoršily. Začátkem srpna podepsal Trump návrh zákona o nových protiruských sankcích. V září uzavřel Trump ruský konzulát v San Francisku a také se zmocnil  diplomatických zařízení v New Yorku a  Washingtonu. Navíc prezident USA rozšířil NATO, a uspořádal největší vojenské cvičení ve východní Evropě od studené války a protiruské jestřáby jmenoval do klíčových pozicí.

„Samozřejmě, že to vše může být lest navržena tak, aby zakryla tajemství a ještě nedokazující spiknutí, které, jak se mnozí domnívají, povede k  odstranění Trumpa,“ poznamenal časopis. „Ale proč by musel Flynn lhát o svých kontaktech s Ruskem, kdyby neměl co schovávat? A  proč by mu Mueller nabídl dohodu, pokud by mu Flynn neslíbil větší ryby?”

Čas ukáže, zda bude pro zvláštní žalobce Flynn užitečný. Mezitím nemáme před sebou ještě žádný důkaz směřující k tajné dohodě členů Trumpovy volební kampaně s ruskou vládou, nebo „zásahu“ Moskvy do voleb, pokračoval The Nation.

Jediná věc, kterou víme v tuto chvíli, je, že Donald Trump – junior a nepříliš důležitý poradce amerického prezidenta George Papadopoulos mluvili s lidmi, kteří podle jejich názoru zastupovali ruskou vládu. Přesto neexistují žádné důkazy, které by s jistotou potvrdily, že byli skutečně spojeni s  Kremlem.

„Existují však důkazy o tom, že členové volební kampaně Trumpu spolupracovali s Izraelem, aby podkopali oficiální postavení vlády USA v Radě bezpečnosti OSN. Reakce na tuto zprávu však byla výrazně odlišná od standardů „russiagate”, poukázal časopis.

Zvláště ostře se rozdíl, když izraelsko-americký mediální magnát Haim Saban poděkoval Jaredu Kushnerovi za jeho roli v aktivitách ve prospěch Izraele. „Abych byl upřímný, pokud vím, tu není nic nelegálního,” poznamenal Saban. „Myslím si však, že i ti hosté i já vám za to děkuji, děkuji moc.”

Na pozadí obav o vlivu ruských oligarchů na Trumpa, toto prohlášení vypovídá hodně o tom, kdo opravdu má ve Washingtonu politickou váhu, tvrdí publikace.

Navzdory tomu obhájci demokracie nijak nespěchali, aby se rozzuřili. Nyní zbývá jen čekat na bojovníky se zahraničním vlivem, aby reagovali na plány Trumpa přesunout americké velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Podle časopisu je velmi nepravděpodobné, že Trump bude obviněn ze spojení s Izraelem, protože takový postup je v  souladu s názory takových miliardářů jako Sheldon Adelson a Saban. Ve svém důsledku je pravděpodobné, že americké média nebudou pokrývat „izraelgate” stejným způsobem jako „ruský případ”.
„Tento víkend nám ukázal další důležitý bod. Několik hodin poté, co byl Flynn obviněn, schválil Senát republikánský zákon o daňové reformě, který by vedl k jednomu z největších přerozdělení bohatství v historii Spojených států. A je-li naším cílem – ochrana demokracie, pak bychom se měli odpoutat od „obsedantních ruských odborníků“ a podívat se na to, co se děje v naší zemi,“ dodal The Nation.
 – – –
Související: