Perličky z tisku za prosinec 2017

Jan Kadubec 

Jan Kadubec opět sbíral celý měsíc perličky výroků v českém veřejném prostoru. Mnohé pobaví, jiné zvednou tlak a při jiných si budete na čelo ťukat.


*Před 10 lety byla UK na 250. místě z 500. Nyní je na 450. místě z 500. Takže v roce 2020 vypadne zcela a stane se obyčejnou bezvýznamnou provinční univerzitou s upadajícím vlivem končícím hranicemi města Prahy.
*Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek: První den na univerzitě mám spojen s obrazem svého učitele Miloše Štědroně, poznamenal Bek k osobě dvorního skladatele divadla Husa na provázku. Tehdy nám nabídl tykání a  prohlásil, že jsme dospělými lidmi, které nebude zkoušet a všem dá jedničky. My se o to víc učili a snažili, abychom při tom laskavém nezkoušení nevypadali jako hlupáci. Univerzita totiž není drahou továrnou na pracovní sílu, jak si to představují mnozí politici nebo dinosauři průmyslu 19. století. Univerzita je totiž komunita. Face to face, offline a navždycky, zakončil Bek.
*Biskup Václav Malý: Bohužel musím říci, že naivita, nezodpovědnost a duševní lenost části našich spoluobčanů jsou zarážející. Pokud budeme pokračovat po této cestě, po které kráčejí především lidé z venkova a lidé méně vzdělaní, může být naše demokracie ohrožena.
*Herci dnes v audiovizuálních i tištěných médiích nahrazují historiky, sociology, studenty, politiky, a ti se zase naopak snaží chovat, jednat a  mluvit jako herci.
*V roce 2013 rychle zapadl výrok Pavla Landovského o Havlovi: „On o sobě tvrdil, že je kurevník, a chodil tam, kam já, protože tam byly vždycky děvky. Ježíš, těch bylo…“ Havel odešel ze sexuálně uvolněného prostředí na věčnost dřív, než ho mohla dostihnout kampaň #MeToo. To by se teď viklaly ideály…
*Kníže Schwarzenberg v parlamentu proneslo k Okamurovi: „Bylo by mi potěšením dáti mu přes hubu.“
*Jakub Janda Ondráčka onálepkoval: „Vzácná kombinace svině, vlastizrádce a komunisty v jedné osobě.“
*Tvarůžková vs. Vyvadil. Debata tehdy vzbudila značný veřejný zájem. Komentoval ji, po svém, například i Jan Rejžek: „Paní redaktorko Tvarůžková, dnes jste seděla ve studiu s výstavním kágébáckým prasetem. Měla jste mu tu vodu chrstnout do ksichtu.“
*Ruské elity odjakživa považují mír za přechodné období sloužící k přípravě na příští válku. Rusko považuje status quo za válku se Západem, nikoliv za mír, jenž by bylo vhodné udržet, je přesvědčen Karel Dolejší.
*Z Ruska nikdy nic dobrého nepřišlo, lamentuje nad aktuálním vývojem profesor Pirk. „Muset chodit na schůze, stát frontu na banány – to byl život v područí Moskvy. Ale možná že se demokracie už přežila a že je nejvyšší čas, aby opět nastoupily diktatury, abychom se ubránili jiným diktaturám. To je možné.“
*Nejlepší masku dokázal vytvořit Jiří Pospíšil, muž, který vším, čím byl, byl vždy rád. Neví se dosud o roli, kterou by tento talentovaný herec nedokázal ztvárnit.
*Sláma: Rusové mnohdy nejsou vůbec schopni rozlišovat mezi pravdou na jedné straně a lží a podvodem na straně druhé. Mimo jiné proto, že pravoslaví bylo vždy ještě temnější než katolictví. My jsme teď někde mezi Západem a  Ruskem. A Zeman, Okamura a komunisté, přes všechny hrozné zkušenosti které s Rusy máme, a že přibývají nové, nás znovu táhnou do Ruska. (Sláma, dávejte si s tou svou xenofobii pozor, jednou se spletete a  napíšete místo Rusové třeba židi anebo lesby a půjdete sedět. No a pokud vyhraje zas Zeman, tak ten Vám žádnou milost nedá – po všech těch Vašich pomluvách a nařčeních. Sláma, z vězení už pak toho moc nenapíšete. Dávejte si na ty své úlety pozor. Sláma, já tu věčně nebudu. Hlídejte si to.)
*Radek Kalousek: Intelektuálové tady tak dlouho postpravdili, až se do těch postpravd zacyklili a nikdo je už neposlouchá, a když se řekne intelektuál, tak si lidi odplivujou. Z čeho by asi tak hrozil hladomor a  občanské války, když Amerika, EU, Pentagon, NATO, MMF, SB a držitelé Nobelovky míru a za ekonomii už pár desetiletí šíří po světě svobodu, demokracii, pravdu a lásku? Na svobodu, demokracii, pravdu a lásku ještě nikde, nikdo, nikdy neumřel ani hlady, ani kulkou, ani bombou. Ledaže by bylo všechno jinak.
*Společnost a umělci zejména na to reagovali, jako to dělali vždy v podobných situacích v minulosti. Moc se zachovala stejně paranoidně jako po roce 1948 a 1968. Začala nálepkovat a cenzurovat, abychom konečně pochopili, že žijeme v jejich, nikoli v naší, demokracii.
*Jan Berwid-Buquoy: A nestačí jen milovat bližního svého, to dokáže každý, je třeba milovat i svého nepřítele. To je základ míru a proti tomu nemá šanci ani atomová zbraň. USA nejsou spojencem, ty jsou členem rodiny, ty jsou mým bratrem, otcem i matkou, tedy ještě bližší než spojenec, konstatoval zámecký pán, o němž údajně někteří lidé říkají, že je geniální. Sám k tomu ovšem jedním dechem dodal, že mezi géniem a idiotem je jen velmi tenká hranice. Bezelstná žvatlavost a klábosivost…
*Samozřejmě jsou i cesty poslanců za poznáním, vzpomínám si na jednu takovou, kdy se jich dvacet vypravilo před Vánocemi do Nizozemí poklonit se památce Komenského, ale k jeho hrobu ani nedojeli, raději zůstali v Amsterodamu ve svitu červených lampiček.
*Tsunami lačnosti se vyřádilo v devadesátých letech při privatizaci a další obří přesuny majetku se už dnes odehrávají ve zprofesionalizovaném zákulisí, aby tolik nedráždily.
*Kaláb: Ano, to je pravda, jsou to darebáci, takže patří zavřít, až budou černí. A po zčernání vypovědět do Afriky.
*Čtvrt století po převratu a stále nevidíme ty meze, které zločinní komunisté rozorali.
*Herec a producent Michal Gulyáš: Cesty lidstva k budoucímu celosvětovému fašismu – opět – s lidskou tváří, k němuž se nyní blíží západní svět mílovými kroky. Ona ale intelektuální menšina bude vždy znepokojená, pokud ji někdo nebude zacpávat ústa dobrou měnou. Když totiž znepokojeného intelektuála nakrmíte bankovkami, to se pak uklidní. Jako napapané miminko. Většina intelektuálů má strach, aby nepřišla o  svobodu. A svoboda je co? Peníze! V této zemi se za posledních třicet posuzuje svoboda jen podle čísel, nikoliv podle stavu mysli. A  intelektuálové k tomu pak křičí, že lid úplně zblbl. Ptám se: Co dělají intelektuálové, aby se lidu přiblížili? Televize produkují více balastu, což ale není věc realizátorů, nýbrž marketingu. Televize není kultura, televize je kšeft. Film je taky kšeft, protože firma, co do něj dá peníze, chce za ně své promo.
*Jaroslav Doubrava: Novináři a televizáci si musejí uvědomit, že jsou ve stejné pozici jako dělníci ve spalovně odpadků nebo v montovně automobilů. Jenom něco vyrábějí. Vyrábějí informace. Dělník, vlastně dělníky už nemáme, operátor výroby, když v té montovně výrobek zkazí, musí ho nahradit. Novinář sice teoreticky také, ale jen teoreticky.
*Rokytka: Honíme miliony za Čapí hnízdo a ministři loupí po miliardách.
*Papež František 17. 3. 2013: „Bůh se nikdy neunaví nám odpouštět.“ Sýs: „To se tedy v případě církevních zločinů nadře!“
*Herečka Jitka Smutná: Už na škole mi bylo úplně jasné, že v Praze nedostanu kvůli režimu angažmá v žádném divadle. Postupem času se ukázalo, že tomu tak skutečně je. Z našeho ročníku šli do pražských angažmá jen herci, kteří přijali členství ve straně. Nezbývalo mi než jít do oblastního divadla. I když jsem se samozřejmě během let setkala s hrami, které nebyly po chuti, a velmi často jsem proto utíkala z divadla, nejčastěji do těhotenství. (Naše Praha 2.cz, č. 1-2/2013) Znovu Karel Sýs: „Že by v Ostravě, ocelovém srdci republiky, byla strana tak málo bdělá? A v  Praze tedy hráli samí komunisti? To jsme o Suchém, Svěrákovi a spol. nevěděli! A kolik že má dětí? Dvě? Tak to jí vadily jen dvě hry?“
*Karel Sýs: On už termín literatura faktu poněkud kulhá. Všichni přece píšeme o  faktech, někteří si ovšem ona fakta vymyslí, jiní je jen jinak spletou, druzí popletou.
*Chvíli vás miluje, chvíli kamenuje. Jak se mu poručí. (Rudolf Hrušínský ve Třech veteránech.)
*Církve už nejsou potřeba, aby plnily roli opia pro lid. Zdá se, že tuto opiovou válku prohrály. Roli božské prozřetelnosti převzala neviditelná ruka trhu. Církve samy se podvolují a přijímají tržní princip – snaží se obstát v konkurenci ideologií i služeb. Danajský restituční dar nutí církve k zapojení do faustovského tance investic, založeného na úrocích, které Písmo zapovídá. Může taková církev důvěryhodně hlásat Ježíšovo „Nemůžete sloužit Bohu i mamonu“ (Mt 6,24)?
*Jeden z europoslanců za stranu Marine Le Penové se na nedávném zasedání výboru pro sociální otázky otevřeně zeptal: „Proč si vlastně, milí kolegové ze střední a východní Evropy, myslíte, že má někdo zájem, abyste vyspělostí své ekonomiky a svou životní úrovní dohnali Západ?“ Na tuto jednoduchou otázku nedokázal nikdo odpovědět.
*Bašta: Sedm osmin české ekonomiky vlastní zahraniční subjekty, takže jsme v  tomto ohledu řazeni mezi rozvojové země. Cesta z koloniální závislosti je sice obtížná, ale možná. Mohli bychom začít tím, že zestátníme vodárenství. Bohužel, asi za úhradu. V Evropské unii se do čela dostaly takové postavy, které téměř garantují její postupnou degeneraci a  rozpad.
*Společnost, v níž naprostá většina občanů je se svou obživou závislá na jednom či  několika málo zaměstnavatelích, není svobodná společnost.
*Co otázka migrační vlny? Kdybych bral v úvahu nejhorší možnou variantu, tak ta nejmohutnější, biblická devátá vlna nás čeká až po vzniku islamistického chalífátu v některém západoevropském velkoměstě. (V  Bruselu? V Paříži? V Marseille?) Někam se ti bojovníci IS uchýlit musejí a pak teprve uvidíme, jakou strašnou zbraní je migrace. Rozhodnutí o  tom, jaký vývoj bude mít migrace, dnes leží v rukou pašeráků lidí, ne úředníků v Bruselu. Dublin IV. je primárně zaměřen proti státům V4, takže určitě projde. Postupná islamizace západoevropských velkoměst zcela změní charakter Evropy. Povede nejen k rozpadu EU, ale také k  dezintegraci jednotlivých členských států, které se rozdělí na velké množství uzavřených, vzájemně znepřátelených ghett. U toho opravdu nemusíme asistovat.
*V ČR dávno platí, proč platit advokáta, když lze koupit rovnou soudce. A bude hůř.
*Jana Zwyrtek Hamplová: Není legrační, že některé neziskovky jsou těžké ziskovky?
*Bože, vy fakt neumíte napsat fašismus?! Protože korporativistický marxismus je něco jako katolický buddhismus.
*Retribuční soudnictví velkého a malého dekretu umožnilo v průběhu necelých dvou let zvládnutí denacifikace. Ministři spravedlnosti Jaroslav Stránský a  jeho nástupce, signatář Charty 77 a blízký Benešův spolupracovník Prokop Drtina přispěli vydatnou měrou k tomu, že za tu krátkou dobu bylo – mimo paralelní chod obecného soudnictví – vyřízeno na 144 000 případů. Zhruba 750 rozsudků smrti a přibližně shodný počet doživotních trestů, v  němž na jednoho odsouzeného Čecha-kolaboranta připadali přibližně dva nacističtí váleční zločinci, vyvažovalo více než 9 000 osvobozujících výroků a přibližně 40 000 případů, jež pro svůj otevřeně kriminální ráz byly předány do agendy obecných soudů.
*Pokud budeme věřit údajům odborem zveřejněné statistiky (a té určitě můžeme věřit), od roku 1990 do roku 2015 z České republiky emigrovalo celkem 932 582 lidí. Absolutním lídrem v příjmu českých migrantů mezi zeměmi západní Evropy je Německo. Mají tam lepší pivo nebo je to spojeno s  klobásami? Za toto období se do Německa přestěhovalo 543 527 Čechů, což je více než do jakékoliv jiné země.
*Už r. 1924 bylo v Československu zhruba 25 tisíc exulantů z někdejšího Ruského impéria, obzvláště Rusů, a jejich podpora ze strany státních úřadů vyvolávala odsudky československých komunistů, exponentů rodícího se sovětsko-ruského impéria. Řada ruských exulantů, a v tom i mnozí intelektuálové, kolaborovala s německým nacionálně-socialistickým režimem, od něhož si slibovala osvobození Ruska z bolševického jha.
*Před lety primátor a spol. koupili od města dotčené pozemky za 1 Kč/m2, pak začali prosazovat přesun hlavního nádraží, udělali zmanipulované referendum, pak městu prodali pozemky zpět za 1000 Kč/m2. Od té doby se o přesunu zbytečně diskutuje, obyčejní lidé, co denně dojíždí, si přesun nepřejí.
*Jiří Paroubek: Dodneška ovšem není známo, kolik Bakala zaplatil po  uskutečnění prodeje minoritního podílu státu firmě Karbon Invest za celou společnost. Nikdy nepotvrzené a také nevyvrácené odhady mluví o  částce 10,666555 miliard korun. V každém případě to byl nádherný byznys. Přímo byznys snů. Odhaduje se, že za léta svého působení v OKD Bakala a  jeho společník vydělali 100-120 miliard korun. Obávám se, že velká část těchto peněz, bohužel, již nenávratně odešla z České republiky a  vydělávají bývalému uhlobaronovi a jeho společníkovi někde jinde. A  Bakala v klidu žije se svou rodinou na břehu Ženevského jezera a osud tisíců zaměstnanců OKD jej vlastně nezajímá. Stejně tak ho nezajímá osud nájemníků více než 44 tisíc dnes už bývalých bytů OKD, jimž prodal střechu nad hlavou. Na prodeji tohoto balíku bytů Bakala a jeho společník stržili podle odhadů 20-25 miliard korun. No, řekněme si otevřeně, že za ty peníze se Bakala mohl na svůj veřejných příslib zvysoka vykašlat.
*Hampl: Když si Kalouskův blok říká demokratický blok, jde o nejhrubší cynismus. Ve skutečnosti jde o drsně protidemokratické uskupení, jehož jediným cílem je uchovat pro jakousi samozvanou aristokracii právo žít na úkor normálních pracujících lidí. Pokud chce někdo vymýtit extremismus, měl by začít ve veřejnoprávních médiích, humanitních fakultách a vedení tradičních politických stran. Nicméně případ Vášáryové otevírá ještě jeden zajímavý aspekt. Jak je možné, že tak hloupá a nevzdělaná žena přednáší na vysoké škole připravující budoucí kádry ODS?
*Myslím, že jsme se nedávno stali svědky trestného činu šíření poplašné zprávy, když naši politici či kandidáti na politiky informovali o tom, že občané byli ve volbách ovlivněny zahraničními tajnými službami. Oni neřekli, jestli americkými nebo ruskými, i když mysleli spíš ty ruské, uvedl prezident a v sále se ozval smích.
*Denník N označil požiadavku poslanca Ľuboša Blahu na siahnutie na platy manažérov štátnych podnikov ako komunistické správanie. Ak človek žiada, aby štátni funkcionári nezarábali 10-tisíc eur mesačne, keď robotníci zarábajú 500 eur mesačne, tak je hlavný komunista, zamyslel sa Blaha.
*Vzpomeňme jen jak fandil protisrbskému boji Petr Pithart: „Tuto armádu je třeba ničit a zničit, protože za poslední dekádu přepadla již tři sousední státy: Slovinsko, Chorvatsko a Bosnu. Zůstala po ní zničená města, desetitisíce mrtvých. Je to armáda agresivní navenek, teroristická dovnitř, hromadně popravující muže, hromadně znásilňující ženy a zapalující celé vesnice.“ Tak perlil právní věty učitel Právnické fakulty UK.
*Štěpán Kotrba: Ty už nikoho nehledej, Slávku. Ty jdi ze sněmovny do prdele a  začni se po třiceti letech konečně poctivě živit, vzkázal Sobotkovi, o  kterém je všeobecně známo, že se v roce 1996 přesunul z vysoké školy rovnou do Poslanecké sněmovny a vydržel v ní až dodnes. Komentátorka Irena Ryšánková se v diskusi Kotrby ironicky poptala, čím poctivým by se Bohuslav Sobotka mohl živit. V replice jiného diskutujícího padla odpověď: „Třeba jako šlapka, charakter na to má“.
*A jestliže někdo apodikticky prohlásí, že demokracie nespočívá na počtu voličů, ale na hodnotách, tak tu demokracii naprosto jednoznačně popírá. To je i případ paní Wagnerové.
*Výsledky demokratických voleb ohrožují demokracii? Zrušení voleb tedy demokracii nutně posílí!
*Helena Válková: Vycházím z faktu, že žádná nedemokratická strana u nás nemůže existovat. Pokud disponujete poznatky, že některá z politických stran není demokratická, mělo by být vaší povinností tyto důkazy předat příslušným orgánům, aby byla činnost této strany zakázána.
*Ústavní soudci jsou neomylnou skupinou lidí, pokud spáchají zločin, nelze je potrestat. Tento zvláštní způsob demokracie nám či Polsku vnucuje Evropská unie.
*Tomáš Hrdlička: Všichni Okamurovi vyčítají, že před volbami zvednul téma uprchlíků, když je v České republice prý jen 12 uprchlíků. Tak jsem se podíval na stránky ministerstva vnitra a jenom zde je uvedeno, že v  oblasti cizinců a uprchlíků působí téměř 40 neziskovek, například Organizace pro pomoc uprchlíkům, Poradna pro migranty a uprchlíky, Mezinárodní organizace pro migraci, Sdružení pro integraci a migraci… Takže na jednoho uprchlíka máme, dle výše uvedené logiky, nějaké tři neziskovky.
*Okamura je extremista, když požaduje referendum. Extremista není Okamura, který chce uvést do života to, co je v Ústavě České republiky. Pro mě jsou extremisty všichni ti, kteří proti tomu vystupují.
*Martin Koller: Text na německém propagačním prospektu: „Sex s migrantem voní po jasmínu.“ K tomu všemu pokračuje letecký dovoz migrantů, kteří pronikli do Libye, pravděpodobně za účelem obohacování Evropy vůní jasmínu. K ničemu jinému se totiž naprostá většina afroislámských migrantů nehodí. Komická figurka samozvaného profesora Kohouta. Ten nějak vyčpěl z české mediální scény. Jeho primitivní multikulturní, protibělošská a  protikřesťanská sprostota už přestala být zábavná a pravděpodobně si konečně našel správného migranta, mezi jehož půlkami to voní jasmínem.
*Obávám se, že pan Juncker je už úplně mimo realitu. V roce 2050 bude žít jen v  Nigérii 400 milionů obyvatel. Lidé tam žijí v bídě a bez elektřiny. Příjmy z vývozu ropy jdou na splácení dluhu západním bankám. Pokud chce Juncker přijmout všechny, kterým se v zemi oprávněně nelíbí, měl by prozradit, kam hodlá odsunout Evropany, upozorňuje europoslanec Jan Keller.
*Evropa potřebuje migranty zhruba stejně jako pana Junckera. Pan Juncker se měl jet podívat do Libye před tím, než ji Evropa začala bombardovat. Za to by mělo hodně známých jmen v Evropě skončit v kriminále, a ne trousit moudra. Státy EU a NATO zlikvidovaly Irák, Afghánistán, Libyi, Sýrii. Státy, které tyto země zlikvidovaly, mají morální povinnost uvést je do původního stavu a nezatěžovat zbytek Evropanů, uvedl poslanec SPD Lubomír Volný. Junckera zařadil mezi licencované kretény.
*Jak pravil Führer Schulz: Německo potřebuje nový životní prostor (Lebensraum) pro své muslimské hosty! Český podčlověk se solidárně musí uskromnit a německé hosty jásavě vítat!
*Schulz se chová a mluví jako hlava německého osídlovacího úřadu pro střední a východní Evropu.
*Jestli to bude pokračovat, vyjde nás jeden uprchlík pomálu stejně draze jako jeden katolík.
*Celý proces posunu ještě urychluje extrémní šíření nových technologií, zejména v oblasti komunikační a zábavní. Místo věcné diskuse tak vzniká neidentifikovatelný šum, včelí a čmeláčí bzučení bez obsahu.
*Generál Reichenau, zuřivý nacista, který 10. října 1941 vydal rozkaz týkající se 6. armády: „Slované jsou národ nižší rasy s kapkou naší krve, který není schopen udržovat řád ani vlastní samosprávu. Jedná se o nekvalitní lidský materiál, který není schopen udržovat řád. My, Němci, jsme ve světě jediní, kdo se slušně chová ke zvířatům. Budeme se slušně chovat i k těmto lidským zvířatům. Bylo by však zločinem vůči vlastní krvi starat se o ně.“ Vytoužený Lebensraum, kvůli kterému ti Übermenschen přišli zabíjet Untermenschen. Oni si jen potřebovali vyčistit svůj Lebensraum od Untermenschen. A tak to také šli udělat, s veselým jásotem to šli udělat. A když jim to nevyšlo, tak jsou z nich najednou nevinné oběti.
*Německo je jediným evropským státem, na jehož občanství má nárok každý pokrevní Němec (volkdeutsche), ať už přijde odkudkoli, zatímco v Německu narozené děti rodičů, kteří v SRN po léta žijí, ale nejsou německé krve, to tak jednoduché nemají. Maně vzpomínám jako protektorátní středoškolák, jak jsme museli biflovat ono „Nürnberger Gesetze sind Gesetze zum Schutz des deutschen Blutes und der deutschen Ehre“. (Norimberské zákony jsou zákony na ochranu německé krve a německé cti.)
*Kotrba: Nehrajme si na svatoušky a přiznejme si, že máme už více než půl století na rukou krev nejen černých synů Afriky, ale chudáků celé zeměkoule. Vozíme jim kalašnikovy a semtex, ne demokracii. A dokud se nerozpadne EU a NATO, nebudeme dělat jinou politiku. Vzpomínáte na projev plukovníka Kaddáfího v OSN v roce 2009? Řekl tehdy, že svět se nechová podle zásad OSN. „Pokud se rozhodnete vrátit všechno bohatství, nebudou žádní další přistěhovalci z Filipín, Latinské Ameriky, Indie a z Mauricia. Dejte nám zpět naše ukradené bohatství! Afrika si zaslouží kompenzaci 7,77 bilionů dolarů. Je to náhrada ze zemí, které měly v Africe kolonie. Afričané budou vyžadovat tuto částku. Proč země třetího světa žádají odškodnění? Aby již nikdy nebyl kolonialismus, aby velké a silné země již nikdy nedělaly z jiných zemí své kolonie s ohledem na to, že jednou by musely zaplatit odškodnění. Kolonizace by měla být trestána. Země, které způsobily újmu jiným národům v koloniální éře, by měly platit náhradu škody a utrpení způsobené jejich koloniální nadvládou.“ Masy se pohnuly, odhodlány si vzít, co jim patří. Pokud nechceme zaplatit dluh 7,77 bilionu dolarů, Afričané půjdou tam, kde ty peníze jsou. Mají na to morální právo. Právo okradených. Nejdříve vyplení Německo, a pak se poohlédnou po  okolí.
*Koller: Zatímco do Japonska, do Číny s jejími pracovitými obyvateli, do Vietnamu a do Koreje se přemístila značná část evropského a amerického průmyslu – do Afriky prakticky žádný. Proč asi? Kdyby se to vyplatilo, podnikatelé, obchodníci a bankéři by to již dávno udělali. Navíc je to blíž než do Číny. Takže to bude pravděpodobně v těch pracantech, v  jejich „kultuře“ a mentalitě, o vlivu islámu na vývoj inteligence raději nemluvě. A takové stachanovce a intelektuály nám komisaři vozí do Evropy a vykládají, že spasí místní ekonomiku a vydělají na naše důchody! Většinu světového vědění a pokroku vytvořili Asiaté, zejména Číňané, a Evropané. A v tom se možná skrývá pravda a řešení. Ale kolik jste viděli na našich stavbách černochů a Arabů, kterých především v  Praze a Brně evidentně přibývá? Rozhodně víc jich najdete se flákat v  centru Prahy, pravděpodobně jako dealery drog. Zde je třeba pro zajímavost připomenout, že Německo dvacet let odmítalo otevřít svůj pracovní trh pro naše, polské a další zaměstnance, kteří byli použitelní a bezkonfliktní – a najednou vítá miliony nepoužitelných Afričanů. Není to důkaz německého nenávistného rasismu zaměřeného proti slovanským Evropanům? Zaměstnání pro migranty vymyslel jinak zcela jistě duševně zdravý a normální francouzský prezident Macron, který žije s partnerkou, jež by mohla být jeho babičkou a natírá se kily šminek jako pornoherečka. Chce otevřít francouzskou armádu s jejími jadernými zbraněmi migrantům, jak uvedl ve svém nedávném historickém projevu na Sorbonně.
*A za uprchlickou vlnu jsou zodpovědni američtí prezidenti Clinton, Bush, Obama se svými evropskými spojenci z NATO. Jakým právem po nás chtějí, abychom za jejich válečná dobrodružství platili?
*Ilona Švihlíková: Volby se ukazují být čím dál problematičtější. Lidé čtou fake news (rozuměj, odmítají oficiální propagandu, protože je v rozporu s  jejich sociální zkušeností), volí „blbé“ strany, a nemají doma na zdi fotku Junckera. To se nemůže dát tolerovat, v rámci modernizace EU je potřeba zachránit občany před sebou samými. Tusk jako člověk, který doma prohrál volby a celou svou politikou vytvořil živnou půdou pro nástup a  popularitu Práva a spravedlnosti, aby se následně zrecykloval na vyšší pozici v EU, je krásným příkladem toho, jak demokracie a volba lidu jen obtěžuje.
*Náhle jsem se ocitl ve světě, kde o výsledcích voleb i v té nejmocnější zemi světa nerozhodují voliči, ale ruští hackeři a trollové šířící dezinformace tak rafinovaně, že jim to nejde dokázat. Nesvéprávní lidé podvědomě naslouchají našeptávání ďábla, který nesídlí v pekle, ale v  Kremlu a klidně zvolili jeho chráněnce jménem Donald Trump místo andělské Hillary.
*Donald Trump je v podstatě agent Moskvy, přinejmenším jeho jednání vždy prospívá Vladimírovi Putinovi, napsal New York Magazine. Čtenář zjistí, že není zcela jasné, kdo je větší zlosyn, zda diktátor Putin, nebo zrádný agent Trump.
*Ti Rusové nám vždycky přáli zlo, napsal sarkasticky autor Augsstein. Nejprve byli heretickými křesťany, kteří neposlouchali Luthera ani papeže, a potom komunisty. A nějak se vždy zdáli odlišní a nebezpeční.
*Bortnikov tvrdil, že mnoho cizích mocností je stále posedlých zničením Ruska. Galeotti vysvětluje, že jen těžko lze s vážnou tváří poukazovat na tanky NATO chystající se k ofenzívě na východ, ačkoliv se o to někteří bizarní kremelští propagandisté snaží.
*Vojska NATO stojí na hranicích Ruska a neustále NATO zvyšuje počty zbraní a  vojáků u hranic s Ruskem (příprava na operaci Barbarosa II.). Vojáci Ruska jsou na svém území. A přesto neustále Rusko ohrožuje USA a západní Evropu. Já už ve své úzkosti viděl, jak tenhle nenávistí k Rusku prolezlý pán Stropnický v páru se stejně postiženým Kalouskem ženou naši odhodlanou mládež k ruským hranicím, aby zde dokončila to, co nestačil dokončit wehrmacht.
*Theresa Mayová označila Rusko za hrozbu pro mezinárodní bezpečnost a jeho činnost za nepřátelskou. Je třeba mít se na pozoru před nepřátelskými činy takových zemí jako je Rusko, které se pokouší narušit naší kolektivní sílu. Rusko je hrozbou pro mezinárodní bezpečnost. Moskva provokuje nebezpečné a nepředvídatelné konflikty, stejně jako se vměšuje do voleb, dodala britská politička.
*Johnson vyzval spolubesedníka, aby přiznal fakt pokusu o zásah do referenda. „Sergeji, obávám se o vaši pověst. Myslím, že je to moc důležité, abyste přiznal ruské pokusy o zásah do našeho referenda a voleb. Ať už byly jakékoli, neměly úspěch. Nezapomeňte na to, je to moc důležité, prohlásil Johnson.“ Lavrov odpověděl: „Zdá se mi, že kdyby tyto pokusy byly úspěšné, dopadlo by vše celkem jinak.“
*Norské tajné služby vyslovily podezření, že by Rusko mohlo ovlivnit rozhodnutí Nobelova výboru. Oznámil to portál NKR. Podle jeho informace policejní bezpečnostní služba Norska podezírá, že v Rusku chtěli zabránit možnému udělení Nobelovy ceny míru 2015 ukrajinskému předáku Petru Porošenkovi.
*Nezapomínejme, že současné Rusko je ve světě příkladem nejdivočejšího kapitalismu, jaký si vůbec umíme představit. Jen připomenu alespoň ten fakt, že jedno procento nejbohatších občanů má příjem rovnající se příjmu 71 procent zbývajících.
*Bašta: Může být pro naši zemi Ukrajina a dění na Ukrajině v něčem hrozbou? Spíše varováním. Uvědomme si, že sledujeme zánik druhého nejrozlehlejšího evropského státu téměř v přímém přenosu.
*Ukrajina není problém. Mezi lety 1991-2016 překonala světový rekord v rychlosti depopulace země, když se počet jejích obyvatel snížil z 52 milionů na dnešních 35 milionů. Nastal známý jev – nejsou lidi. Ukrajina samotná pak prochází procesem kolapsu státu, který má obdobu snad jen v  rovníkové Africe.
*Ukrajina nebude zápasit s tím, jestli bude prozápadní, nebo provýchodní. Ona bude zápasit s tím, jestli vůbec bude, řekl velvyslanec v USA Kmoníček.
*Peter: Sevastopoľský bloger Boris Rožin, predemonštroval svoju debilitu, keď vydal „vlastenecký“ plagát zasvätený víťazstvu v Stalingradskej bitke. Na plagáte je vyobrazený veliteľ nemeckej 6. armády zničenej pod Stalingradom Fridrich Paulus a nadpis na plagáte hlása „Sláva hrdinom Stalingradu“. Ako sa zdá, nasledovať bude billboard s Hitlerom a  nápisom: „Sláva hrdinom Berlína“.
*Záverečnú diskusiu „Koniec imperiálneho prekliatia Ruska“ otvoril sociológ a publicista Igor Ejdman, ktorý tvrdil, že „imperiálne prekliatie je to niečo, čo neumožňuje Rusku stať sa demokratickou a slobodnou krajinou“. Vyhlásil: „Kým toto Kartágo nebude zničené, v našej krajine nebude ani sloboda, ani demokracia.“ Garry Kasparov: „Treba sa a priori vzdať princípu zachovania Ruska v súčasných hraniciach. Podobný proces sa môže začať až po páde Putinovho režimu,“ podčiarkol.
*Ve Spojených státech je podepisován zákon převyšující 700 miliard dolarů. Může si naše země dovolit takové výdaje? Ne, ale nám stačí výdaj ve výši 46 miliard, sdělil Putin. Můžete samozřejmě argumentovat, že i to je mnoho, ale je tu známý vtip, kde se říká, že kdo nechce krmit svoji armádu, může krmit cizí. A ještě jeden vtip: K bývalému důstojníkovi přichází syn, ptá se syna: „Tady jsem měl dýku, kde je?“ Syn odpovídá: „Neboj se, já ji vyměnil za hodinky od kluka ze sousedního dvoru.“ „Ukaž mi ty hodinky. Ano, jsou pěkné. A jestli k nám zítra přijdou bandité, zabijí mě, mámu, tvé bratry, sestru znásilní. Co jim řekneš? Dobrý večer, je 19 hodin 30 minut moskevského času?“
*Moskva vyzývá USA odebrat své jaderné zbraně z území Evropy, nyní se tam nachází až 200 leteckých bomb, řekl pro RIA Novosti ředitel oddělení pro nerozšiřování jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničních věcí Michail Uljanov. Rusko odvedlo všechny své zbraně na národní území. Myslíme si, že to samé měla již dávno udělat i americká strana, řekl Uljanov.
*Vladimír Putin konstatoval, že strategie USA a NATO v Evropě, kterou Bílý dům vytrvale nazývá obrannou, má útočný a velmi agresivní charakter. USA nejen že otevřeně ohrožují bezpečnost Ruské federace, ale dávají v sázku stabilitu na celém světě tím, že se snaží rozdmýchat velkou válku a  porušovat řadu mezinárodních úmluv a dohod. Rusko vlastně oficiálně obvinilo Washington z porušení Smlouvy o likvidaci raket středního a  krátkého doletu a prohlásilo, že hry skončily.
*Rusko má mohutný jaderný potenciál, schopný bez větších problémů vytvořit Mexicko-Kanadský průplav. To je jediný důvod, proč doteď vůči Rusku Američani nezaútočili. Kdyby Rusko nemělo jaderné zbraně, očekával by ho stejný osud jako Libyi, Irák, Sýrii či Jugoslávii.
*Schröder: Rusové hodnotí poslední Trumpovu řeč o národní bezpečnosti USA, jež byla spíš řečí amerického vojensko-bezpečnostního komplexu, stejně tak, jak ji hodnotím i já. Putin to vyjádřil slovy, že washingtonská strategie je definitivně ofenzivní a definitivně agresivní.
*Svět má zkrátka Ameriky už tak akorát dost. Jestliže šílenci, kteří nám dnes vládnou, přežijí, zničí sebe společně s námi všemi.
*Tereza: Trump přitom s použitím nových „titulků“ tvrdí, že jeho strategie upřednostňuje americkou bezpečnost a americké zájmy, jako kdyby předchozí prezidenti snad chtěli něco jiného. Tvrdí, že bude usilovat o  mír prostřednictvím síly, jako by snad předchozí prezidenti chtěli dosahovat míru prostřednictvím slabosti – vždyť 291 tisíc amerických vojáků ve 183 zemích není Trumpova zásluha.
*Ischinger: úroveň důvěry mezi Pentagonem a ruským vojenským vedením dosáhla nuly.
*Ministr Tillerson mluvil ve Wilsonově centru. Zde jasně podpořil NATO a  odmítnul ruskou škodlivou taktiku. Rusko může pokračovat v tom izolovat se a ochuzovat se tím, že bude sít nepořádek v zahraničí a potlačovat svobodu doma, nebo se může stát silou, která bude posilovat svobodu Rusů a stabilitu v Eurasii.
*Je všeobecně známo, že síla a moc Ameriky ve světě nespočívá na průmyslu nebo zemědělství, ale na dolaru jakožto světové měně. Právě jeho prostřednictvím USA okrádají celý svět a nutí jeho národy platit neskutečnou chamtivost Washingtonu. Byly doby, kdy dolary byly kryty zlatým ekvivalentem. To se však změnilo – a dolary jsou dnes jen obyčejné a ničím nepodložené papírky. V roce 1974 uzavřely Spojené státy se Saúdskou Arábií dohodu, že jí poskytnou zbraně a zajistí ochranu (těžko říci, před kým) jejích ropných polí. Na oplátku se Saúdové zavázali prodávat ropu pouze za americké dolary a investovat své výnosy do amerických dluhopisů. O rok později pak všechny státy produkující ropu a sdružené v OPEC musely na nátlak Washingtonu tento „příklad“ následovat. A tím se svět ponořil do propasti petrodolaru. Nedá se říci, že by představitelé zemí těžících ropu nepochopili, že se ze strany USA jedná o loupež za bílého dne, ale sami proti tomu nemohli nic dělat – Washington všechny takové pokusy tvrdě potlačil, třeba i za cenu okupace.
*Pracujeme a bojujeme v každém koutě světa, řekl velitel amerických speciálních operačních sil, generál Raymond Thomas. Elitní americké jednotky navy seals a zelené barety letos operovaly ve 149 zemích. To je asi 75 % všech států na planetě. V roce 2016 za administrativy bývalého šéfa Bílého domu Baracka Obamy se jednalo „pouze“ o 138 zemí. Většina Američanů by byla překvapena, kdyby věděla, že americké speciální operační síly byly zapojeny do tří čtvrtin zemí na planetě. Prakticky nebo absolutně nic není známo o tom, co dělají v těchto zemích, zda jejich akce přispívají ke zlepšení bezpečnosti, nebo zda vyvolávají další napětí a konflikty. Síly speciálních operací jsou také přítomny v  33 evropských zemích. Kromě Ruska a Běloruska, provádíme cvičení téměř ve všech zemích Evropy na dvoustranném základě nebo v rámci různých mezinárodních akcích, řekl zástupce velení speciálních sil USA v Evropě major Michael Wiseman.
*Prezident Spojených států Donald Trump si stěžoval na americké média, která úmyslně deformují informace a zveřejňují pomluvy. Vymkly se kontrole: korektní přenos informací pro ně je prázdným zvukem, píšou velkou lež, pak jsou odhaleni a nuceni ji vyvrátit. Americká hanba, napsal Trump na své stránce na Twitteru.
*Trump podepsal v pondělí nařízení o faktickém obnovení měsíčního programu, který byl zastaven jeho předchůdcem Barackem Obamou. „Obnovení letů k Měsíci? Dobře. A jak tam Američané doletí bez raketových motorů? Vždyť ani na ISS se nemohou bez našich motorů dostat“, napsal Puškov na svém Twitteru.
*Americký prezident Donald Trump v projevu před svými stoupenci ve Floridě prohlásil: „Jsme národ, který vybudoval Panamský průplav, vyhrál dvě světové války, poslal člověka na Měsíc a srazil komunismus na kolena“.
*Ramsey Clark, bývalý ministr spravedlnosti USA: „Každý přece ví, že Rada bezpečnosti nemá žádnou pravomoc či posvěcení uvádět podobný soud do života. Haagský soud není nic jiného než politický nástroj, jímž především USA prosazují své geopolitické zájmy“. Haagský tribunál (nyní nám je prezentován klamavě jako orgán OSN) dokonce bývá porovnáván se soudy v Norimberku a Tokiu, které soudily válečné zločince z druhé světové války. Účelově se opomíjí, že tyto tribunály nebyly ustaveny na základě orgánů OSN, ale dohodou vítězných mocností. OSN byla již v té době plně funkční. Bylo zcela zřejmé, že RB OSN není oprávněna tyto orgány ustanovit.
*The Saker: Buď se Rusko znovu stane americkou kolonií, anebo se anglosionistická říše zhroutí.
*Valné shromáždění OSN odhlasovalo rezoluci, která odmítá fakt přiznání ze strany Donalda Trumpa Jeruzaléma za hlavní město Izraele. Valné shromáždění odhlasovalo rezoluci v poměru 128 pro a 9 proti, 35 se zdrželo hlasování. Proti rezoluci vystoupily USA, Izrael, Guatemala, Honduras, Marshallovy ostrovy, Mikronésie, Nauru, Palau a Togo.
*Je známa servilita s akou sa k Izraelu správajú D. Trump, Merkelová (v  Knesete rečnila hebrejsky), M. Zeman, všetci vrcholní politici EÚ a  dokonca aj ten náš „trtko“ Kiska, ktorý oboznámil Kneset s tým, že už v  mladosti túžil stať sa židom. Izraelská ministerka justície Aelet Šakedová: „Ak chce Putin prežiť, mal by robiť to, čo mu Izrael prikáže.“
*V Izraeli sú v rozpakoch: Donald Trump má rozhodovať o tom, kde sa bude nachádzať hlavné mesto židovského štátu?
*Místo toho, aby Spojené státy anektovaly Izrael jako 51. americký stát, tak Trump provedl pravý opak, nařídil stěhování sídla vlády USA do Jeruzaléma a Spojené státy se tak staly součástí Velkého Izraele, s  jejím „kapitánem“ v Jeruzalémě. Netanjahu chválí rozhodnutí jako historické a konečně může přiznat, že má skutečnou moc nad Američany. Ale především, lord Jacob Rothschild (80) je šťastný. Koneckonců, Balfourova deklarace z 2. listopadu 1917 byla konečně naplněna. Existuje již údajný plán, že Trump srovná Templovou horu a vybuduje na jejím místě nové sídlo vlády USA. Pak už nebude existovat důvodnení demokratická, mělo by být vaší povinností tyto důkazy předat příslušným , aby se Židé a  muslimové hádali.
*Washington vojensko-politicky sází na Izrael v domnění, že buď vše ostatní uhlídá přes hospodářskou sílu, nebo na tom nezáleží. V této chvíli se Washington sám vyautoval z pozice zprostředkovatele dohod mezi Araby a  Izraelem. Ze strategického hlediska je to chyba, která prohloubí nesváry v regionu. Z dálky to vypadá, že někomu v Bílém domě se nelíbilo, jak jsou muslimové ve světě rozhádaní, a tak zahájil jejich sjednocování.
*Vznik samostatného palestinského státu si fakticky nikdo nepřeje, neb by jeho chod musel být dotován takřka výhradně z arabských zdrojů.
*Křesťan, muslim a žid se ptají v Jeruzalémě Boha: Tak co, Bože, bude tady někdy ten mír? A Bůh říká: Ano, bude, ale já se toho nedožiju.
*Michel Chossudovsky: Severní Korea v důsledku amerického tříletého bombardování ztratila 30 % svého obyvatelstva. Po zničení 78 měst a  tisíců vesnic a poté, co jsme zabili nespočetné množství civilistů, lze říct, že jsme během tří let zahubili – zhruba – 20 % populace Severní Koreje, řekl generál C. LeMay. Dne se má však za to, že země na sever od 38. rovnoběžky ztratila celou jednu třetinu svých obyvatel – to je osm až devět milionů lidí v průběhu 37 měsíců tzv. „horké“ války v letech 1950-53. Což představuje bezprecedentní úmrtnost, kterou byl kdy jeden národ obdarován válečným běsněním národa druhého (citace z knihy Richarda Rhodese). Každá jednotlivá rodina v Severní Koreji ztratila v  průběhu Korejské války minimálně jednoho svého člena. Srovnejme si s  tímto údajem fakt, že během 2. světové války ztratila Británie 0,94 % své populace, Francie 1,35 %, Čína 1,89 % a USA 0,94 % své populace. USA se nikdy neomluvily za to, že zabily 30 % Severokorejců. Naopak, americká zahraniční politika vždy oběti svých válek démonizovala. A  pochopitelně – USA žádné reparace nikdy žádné z napadených zemi nevyplácely. A záležitost amerických zločinů proti lidu Severní Koreje se na mezinárodním fóru nikdy neřešila. Severní Korea je prostě pojednávána jako hrozba. A Amerika není agresorem, ale je „obětí“. A  proto je třeba, jak řekl Trump, Severní Koreu zničit.
*Zbořil: Vládci velmocí jsou stejně nečitelní jako kterýkoli z Kimů. Vláda KLDR svými „provokacemi“ neříká nic jiného, než že chce, aby byla uznána za vládu nukleární velmocí. Podobně jako vlády ČLR, Indie, Pákistán v Asii. Jaký je rozdíl mezi podobným snažením představitelů Velké Británie, Francie, Spojených států a snad i Izraele?. Kde je záruka, že v jejich čele stojí lidé moudří a mírumilovnější než v KLDR? Vždyť víme, že CNN, Washington Post, The Guardiens aj. umějí udělat „sprostého podezřelého“ nebo „darebáka“ třeba i z řádně zvoleného amerického prezidenta. Nehledejme proto možného původce nové světové války jen na Korejském poloostrově. Ti stejně nebezpeční sedí v strategických pokojích vládců velmocí, kteří jsou pro nás stejně nečitelní jako kterýkoli z Kimů.
*Trump o severokorejskému vůdci prohlásil: Maličký člověk-raketa. Je to nemocné štěně, dodal prezident.
*Generálmajor Igor Konašenkov: Prohlášení představitelů americké armády o tom, že v  Sýrii existuje část vzdušného prostoru, která patří USA, vyvolává údiv. Představitelé Pentagonu by si měli uvědomit, že Sýrie je suverénním státem a členem OSN, takže žádné své nebe tam USA neměly a mít nemohou.
*Rusko, Turecko a Írán nakonec rozhodnou, jak dlouho se bude americká přítomnost v Sýrii tolerovat. Brigádní generál Kásem Sulejmání, velitel íránských Revolučních gard, vydal ostré varování směrem k americkým silám v Sýrii: Žádní američtí vojáci v Sýrii nebudou tolerováni‚ nebo se otevřou brány pekelné. Radím vám, abyste odešli z vlastní vůle, jinak budete vyhnáni, řekl velitel.
*George Friedman označovaný za analytika Pentagonu s jednoduchostí sobě vlastní: Amerika nepotřebuje dobývat a okupovat země, ale kontrolovat jejich vlády, finance a zbrojení, a bude-li třeba, rozeštvávat je mezi sebou.
*Francie stojí v čele těch, kteří podporují terorismus. Její ruce od prvních dnů prolévají krev a my si nemyslíme, že tento postoj zásadním způsobem změnila. Ti, kdo straní terorismu, nemají právo mluvit o míru, řekl Asad po pondělním setkání s ruskou delegací.
*Dnes je v Afghánistánu asi 20 až 22 tisíc kontraktorů. A další tisíce jich ještě přiletí. Když zahyne žoldák – kontraktor, americký stát to nic nestojí. Smrtí končí kontraktorova smlouva, žádný důchod pozůstalým. Žádná hysterie rodiny, že zase zemřel v Afghánistánu americký voják. V  Iráku podle odhadů z roku 2007 bylo kontraktorů až 100 000. Kontraktory využívá řada států, pomáhají také ruské armádě v Sýrii. Prazákladní pravdou je, že důležitý není boj, ale zisk. Boj je až posledním nejnamáhavějším způsobem, jak ovládnout kořist. Proto v prognózách je třeba hledět jenom na míru zisku. Čili zabíjení nepřátel je nepodstatné. Starověký čínský vojevůdce Sun-c‘ napsal, že pravým znakem vynikajícího vojevůdce je podrobení nepřítele bez boje. Dnes tomu nejrůznější moulové říkají módně právě hybridní válka.
*Tato země je rozdělena na bohaté a chudé, ne na muslimy a křesťany.
*Pod vedením komunistických stran žije na Zemi pořád podstatně víc lidí než v takzvaných vyspělých západních demokraciích.
*Oskar Krejčí: Dědicem Říjnové revoluce není Rusko, ale Čína. V roce 1980 byl tehdy hrubý domácí produkt Sovětského svazu 2,1krát větší než hrubý domácí produkt Číny. Pro rok 2017 Mezinárodní měnový fond uvádí, že HDP Číny je 8,6krát větší než HDP Ruské federace. Řekněte mi, které reformy byly úspěšnější? V tom je to dědictví Října.
*Prezident Si Ťin-pching zdůraznil, že Čína nepožaduje po ostatních, aby kopírovali čínskou praxi.
*Čínský trh – to je co do velikosti dvakrát Evropská unie plus jednou Spojené státy. A Čína se stává jedním z hlavních inovačních center světa. Rusko obnovilo rovnováhu s USA v oblasti strategických zbraní a nikdo mu toto postavení nemůže vzít. To, co svět potřebuje, je – jak říká čínský prezident Si Ťin-pching – zbavit se mentality, podle které vítěz bere vše. Je nutné respektovat zájmy druhých, ne hledat, jak ty druhé ovládnout či ošidit.
*Mezi islamisty a evropskými liberály a křesťany není pro Čínu rozdíl – nejsou to Číňané. Zajímat je bude jenom možnost prodávat zboží, získávat informace a dovážet suroviny
*Ruské dějiny jsou pozoruhodné tím, že se ruská státnost několikrát zhroutila – zmizela Kyjevská Rus, Moskevské carství, Ruské impérium i Sovětský svaz, a pokaždé se zrodila znovu. A nejen to. Obraz Fénixe by byl neúplný, kdyby příčinou jeho vzplanutí nebyl vnitřní žár. I zmíněné podoby ruské státnosti zanikly především kvůli vnitřním rozbrojům, nikoliv primárně vnějším zásahem.
*Při návštěvě srbského prezidenta Vučiće žádajícího o příděl plynu pro Srbsko, šéf Kremlu mu sdělil, ať dnes bere, co se dá, neboť po roce 2019 mu nic nezaručuje.
*Jeden z nejvlivnějších ekonomů světa a šéf mnichovského institutu Ifo, Hans-Werner Sinn, se nechal slyšet, že euro je nepovedený projekt. Sám otec eura, ekonom Otmar Issing, zase uvedl, že euro je tikající časovaná bomba, která brzy vyletí do povětří a smete celou Evropskou unii.
*Corbyn řekl, že když bankéři jako Morgan Stanley říkají, že jsme hrozba, mají pravdu. Příští labouristická vláda je hrozbou pro poškozující a selhavší systém, který pracuje jen pro několik málo vyvolených. Za Toryů se stovky miliard liber utratily za kvantitativní uvolňování pro investory. A proč by tedy nyní neměly být stejné investice do bytů, nemocnic, či  škol pro lidi? A jestliže je potřeba mít vyrovnaný rozpočet, proč pak nezavést drsné daně z bohatství?
*Mojmír Grygar: Náboženství lidem poskytují duchovní ochranu, učí je rozlišovat dobro od zla, odpovídají na základní otázky života a smrti. Na druhé straně, jakmile slouží mocenským zájmům panovníků a církví, stávají se, jak říká Zdeněk Mahler, zbraněmi hromadného ničení. V mnoha lidech vyvolává pohled na masová shromáždění klečících a klanějících se muslimů negativní pocity, ale ani pohled na lebku svatého Václava, kterou pan kardinál, v čele průvodu prelátů a kněží v bílých a barevných rouchách, předkládá věřícím jako modlu, není lidem kritického myšlení příjemný. Toleranční patent a zrušení roboty císařem Josefem II. je jedinečným důkazem pozitivního vlivu osvícenské filosofie. (Proč pan Halík, prezident České křesťanské akademie, přirovnal Josefa II. ke Stalinovi?)
*Ivo Šebestík: Skutečnost, že velký kapitál a jeho soustředění v rukou malé skupinky „hybatelů“ řídí státy mnohem účinněji než vůle občanů, je už nepřehlédnutelná. Je-li náš systém v podstatě feudální, protože za oněch dávných časů také celou Evropu vlastnilo několik aristokratických rodin, pak je to feudalismus kvalitativně velice příjemný. Robota dobrovolná (alternativou ulice, mráz a smrt hladem), dávky sice několikanásobně vyšší než feudální desátek z úrody, nicméně citlivě rozdělené do množství téměř neviditelných položek.
*Valí se na nás další pohroma, která se jmenuje „Me too“. Ta nás vrátila do nejhoršího právního marasmu padesátých let, ne-li rovnou do 16. století do dob honu na čarodějnice. Každý, kdo je obviněn ze sexuálního násilí (byť se měl dopustit před desítkami let), je automaticky vinen. Bývalý sovětský prokurátor Vyšinskij se vlastně dočkal rehabilitace. Jeho zásadu, že k odsouzení stačí obvinění a přiznání, hnutí Me too dovedlo k  úplné dokonalosti. Obhajoba se nepřipouští, ani přiznání není nutné, takže odsouzeni mohou být i lidé již zemřelí, jako Elie Wiesel. Provinilci se vymazávají z filmů, zbavují se vyznamenání a čestných titulů. Jsem docela zvědav, odeberou-li některým násilníkům i Nobelovu cenu za literaturu. Nepřekvapilo by mě to.
*Amazonský prales produkuje tolik metanu jako všechny oceány dohromady. Předpokládám, že podobné nepříjemnosti vyřeší zákonodárci tak, že rozhodnou, ve kterých případech se jedná o metan hodný, přírodní, který k  oteplení nepřispívá a na druhou stranu metan zlý, pocházející z lidské činnosti, který planetu ohřívá a jehož producenty je třeba sankcionovat.
*Belgičané vypijí 12,6 litrů čistého lihu ročně na osobu. Druhé místo obsadila Francie (11,5 litrů čistého lihu ročně), třetí – Německo (11,03 litru) a  Polsko (10,71 litru). Rusko v tomto žebříčku obsadilo sedmé místo se spotřebou kolem 10,12 litrů čistého lihu ročně.
*Podle mých znalostí má elektromobil přibližně sto pohyblivých dílů. Automobil se spalovacím motorem jich má přes tisíc. To znamená, že v budoucnosti nebudu 900 dílů potřebovat. Nebudu proto ani potřebovat dodavatele pro těchto 900 dílů. Nebudu ani potřebovat stroje, které těchto 900 dílů vyrábějí a nebudu potřebovat ani ty firmy, které tyto stroje vyrábějí. Krátce řečeno, výroba automobilů a strojírenství jsou těsně spojené obory a zde se bude výrazně zeštíhlovat. To dramaticky zasáhne náš automobilový průmysl a strojírenský průmysl.
*Vtip o Sammy Davisovi Jr., který, když chce konvertovat k židovství, dostane otázku, zda už mu nestačí, že je černoch a ještě k tomu jednooký.
*Nikdy nevíte, před jakými neštěstími vás zachránila obyčejná smůla.
*I osel zapřažený do žentouru je schopný chůze, ba jde stále kupředu.
*Benjamin Disraeli, britský státník, premiér a zakladatel moderní konservativní strany, říkal, že existuje lež, bohapustá lež a statistika. Winston Churchill o víc než jedno století později si přisadil, když prohlásil, že věří jen té statistice, kterou sám zfalšuje. Jádro problému první zformuloval Nobel za ekonomiku Vassilij Leontief svým dnes okřídleným úslovím “garbage in, garbage out,” když do počítače strčíte brak, vyjde ven brak.
*Ale to pro život nejdůležitější – jestli seženete práci – vám demokracie nezajistí. To je z jiného krutého světa, který demokracií neovlivníte. To je ze světa chladných kalkulací, ze světa kde jedno procento nejbohatších kontroluje 50,1 % světového bohatství, jak uvádí listopadová zpráva Global Wealth Report 2017 švýcarské banky Credit Suisse. Z tohoto pohledu je jedno, jestli bydlíte v Rusku, Kanadě nebo v  Čechách. Ostatní, o čem politici žvaní, je nepodstatné.
*Bolševický režim především vytvořil odolný stát, který zachránil Evropu před německým nacismem. Demokratické západní režimy byly Hitlerem rozprášeny za pár dní jako pytel blech. Tento přínos ruské revoluce bude připomínán i za tisíc let. Je zajímavé, že údajný historik Rychlík tuto zřejmou věc vůbec nezmínil. Pokud jde o údajný masový teror, tak ten je zlomkem teroru praktikovaným Zápaďany v koloniích, o dvou světových válkách jimi vyvolaných nemluvě.