Vzdušný prostor USA v Sýrii! Ministerstvo obrany RF komentovalo prohlášení Pentagonu: “Své nebe USA v Sýrii nemají”

10. 12. 2017      TopwarNovosti
Ministerstvo obrany Ruska reagovalo na tvrzení Pentagonu, že USA údajně mají vzdušný prostor v Sýrii, informovala RT. Generálmajor Igor Konašenkov okomentoval slova zástupce Ústředního velení Ozbrojených sil USA Damiena Picarta, který řekl, že ruské VKS se údajně dopouštějí nebezpečného přiblížení k americkým letadlům v Sýrii, když vstupují “do našeho vzdušného prostoru na východ od řeky Eufrat”.


Prohlášení představitelů americké armády o tom, že v Sýrii existuje část vzdušného prostoru, která patří USA, vyvolává údiv. Na rozdíl od VKS Ruska působí letectvo “mezinárodní koalice”, vedené USA, v Sýrii nezákonně. Představitelé Pentagonu by si měli uvědomit, že Sýrie je suverénním státem a členem OSN, takže žádné “své” nebe tam USA neměly a mít nemohou, je uvedeno v prohlášení Ministerstva obrany RF, které obdržela RT.

Ministerstvo obrany také uvedlo, že většina přiblížení ruských a amerických letadel v údolí řeky Eufrat byla spojena s pokusy letectva USA o vytvoření překážek při likvidaci teroristů DAEŠ.

Bylo konstatováno, že 23. listopadu aktivně bránil ve vzdušném prostoru nad západním břehem Eufratu americký stíhací letoun F-22 dvojici ruských bojových letounů Su-25 v provedení bojového úkolu, který spočíval ve zničení opěrného bodu DAEŠ na předměstí Al-Mayadinu.

Letadlo F-22 odstřelovalo světlice a vysunovalo brzdící klapky s neustálým kličkováním, čímž simulovalo vzdušný boj. Když se vedle něj objevila ruská víceúčelová stíhačka Su-35S, americká stíhačka ukončila nebezpečné manévry a spěšně se vzdálila do iráckého vzdušného prostoru, upřesnilo ministerstvo.

Ministerstvo obrany RF také doporučilo “některým představitelům Ústředního velení Ozbrojených sil USA, aby filtrovali své myšlenky a aby se soustředili na ničení teroristů DAEŠ v Iráku, a ne na provokování incidentů ve vzduchu”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová