Zabránila CIA krveprolití v Petrohradě?

The Saker
22.12.2017 TheSaker, překlad Zvědavec

Zde je původní zpráva, mé hodnocení je níže (Saker):

RT: Ruský prezident Vladimir Putin poděkoval svému americkému protějšku Donaldu Trumpovi za pomoc při zabránění teroristického útoku v Petrohradě. Údaje, které poskytla CIA, umožnily ruským bezpečnostním službám vypátrat a zadržet teroristy.

Ruský vůdce vyjádřil svou vděčnost v telefonním rozhovoru a dodal, že ruské bezpečnostní služby budou také vždy sdílet informace se svými americkými kolegy, pokud budou mít k dispozici údaje o nějakých plánovaných útocích na americké půdě.

Putin také požádal Trumpa, aby pogratuloval řediteli CIA Mike Pompeovi i agentům, kteří získali informace o teroristech. Řekl, že údaje, které poskytly Spojené státy, postačily k tomu, aby byli vypátráni a zadrženi členové extremistické buňky.

Bílý dům později uvedl v prohlášení: „Prezident Trump ocenil telefonický hovor a řekl prezidentu Putinovi, že jak jeho, tak celou zpravodajskou komunitu Spojených států potěšilo, že pomohli zachránit tolik životů.“ Bílý dům také potvrdil, že americké zpravodajské agentury poskytly ruské straně informaci, „týkající se většího teroristického plánu v Petrohradě.“

Předtím Ruská federální bezpečnostní služba (FSB) zatkla členy teroristické buňky, napojené na Islámský stát (IS, původně ISIS) v ruském městě Petrohrad. Extrémisté plánovali řadu útoků na veřejných místech, včetně sebevražedného útoku a bombového výbuchu v Kazaňské katedrále v centru města.

Během razie, která byla provedena v noci ze středy na čtvrtek, zadržela FSB velké množství výbušnin, zbraní a střeliva, a zajistila dílnu na výrobu bomb. Členové buňky, kteří koordinovali své plány s vůdci IS ze zahraničí, chystali útok na Kazaňskou katedrálu v Petrohradě – jednu z nejznámějších památek ve městě.

Začátkem tohoto týdne oznámil ředitel tajné služby FSB Alexandr Bortnikov, že překazili teroristický plán, který zahrnoval chystané bombové útoky během novoročních oslav v New Yorku a nadcházející prezidentské volební kampaně. Do plánů byla zapojena buňka, které také měla napojení na IS.

Hodnocení:

Za prvé, někteří skeptici by mohli z dobrého důvodu pochybovat o tom, zda je to pravda, nebo snad nějaká kamufláž. Mohu vás ujistit, že to je pravda. Zde je důvod, proč: Mírně řečeno, USA a především CIA nejsou v Rusku moc populární, zejména mezi bývalými zaměstnanci zahraničních zpravodajských služeb KGB (PGU KGB SSSR), jako byl Putin. Jsou dokonce ještě „více“ neoblíbení mezi mocenskou základnou prezidenta Putina. Takže je tomu spíše naopak – tím, že Putin veřejně poděkoval nejen Spojeným státům, ale konkrétně CIA, rozhodně to pro něj nebylo nic politicky výhodného. Za druhé, Putin mohl jen poděkovat Trumpovi, aniž by jmenovitě zmínil CIA. Za další, celá tato událost je nápadně zviditelněná – oficiální telefonát, po němž následovalo oficiální oznámení na webových stránkách Kremlu. A konečně, tato nová zpráva se dostala hned na začátek nejoblíbenějších večerních zpráv „Sunday evening“. Takže ano, je to pravda, můžete si to dát klidně za rámeček.

Zjevně mělo jít o krutý teroristický útok: Hlavní katedrála v Petrohradě měla být cílem teroristů v době svátků (v neděli a na sv. Barboru), mohl to být velký masakr.

A konečně, neexistují žádné náznaky, že by ruské bezpečnostní služby zaregistrovaly, že by k něčemu takovému mělo dojít anebo měly nějaké podezřelé osoby v hledáčku.

Takže se nám může zdát úžasné, že v tomto případě to opravdu vypadá tak, že americká CIA skutečně zabránila krveprolití v Rusku.

Upřímně řečeno, přiznám se, že mě to osobně velmi překvapilo.

Stále však ještě zbývá mnoho nezodpovězených otázek: Kdo byli ti teroristé (kteří jsou již zatčení)? Jak je možné, že o nich CIA věděla? Jaký měla CIA motiv, když Rusko skutečně varovala?

V tomto okamžiku jsou vaše dohady stejné, jako ty moje. Jak často říkám, nejsem ani jasnovidec, ani prorok. Vše, co mohu nabídnout, jsou v tomto okamžiku pouze dohady. První, co mě napadá, je, že bomboví útočníci byli nějak spojení s USA, nebo s nějakým úřadem americké vlády, a že se CIA rozhodla varovat Rusy a překazit tak operaci jiného úřadu americké vlády. Možná, že zapojení nějakého amerického úřadu bylo zjevně až příliš riskantní.

Jinou možností je, že americká CIA a/nebo Trumpova administrativa opravdu chtějí, aby s nimi Rusové spolupracovali na něčem důležitém, a zabránění teroristickému útoku v ruském „hlavním městě severu“ byl způsob, jak ukázat, že USA a CIA mohou potenciálně nabídnout Rusku skutečně něco velmi přínosného. Koneckonců, vztahy mezi USA a Ruskem byly tak neskutečně špatné (na vině jsou USA), že nějaké hmatatelné znamení, které by vykazovalo duševní příčetnost a skutečnou dobrou vůli, by mohlo o něco zlepšit tyto vztahy. Je také možné, že si někdo v Bílém domě konečně uvědomil, že si USA pod sebou podřezaly větev, a že země, jako je Rusko, by mohlo být velmi důležité, aby napravilo totální katastrofy, které způsobila americká zahraniční politika (nebo její nedostatky) na Středním východě, stejně jako ve východní Asii.

Je také naprosto možné, že, jak naznačuje článek tiskové agentury RT, že Rusové nedávno pomohli zmařit velký teroristický útok v USA, a že se jim to Američané rozhodli oplatit. A konečně, jakkoli se to může zdát naivní, existuje možnost, že se nějaká klíčová osoba ve vládě rozhodla, že prostě udělá to, co je správné. Vím, že si mnozí budou myslet, že jsem naivní, neboť vůbec uvažuji o takové zcela nepravděpodobné možnosti, ale já opravdu pevně věřím, že na některých velmi zkorumpovaných místech jsou slušní lidé, a že i ti velmi zkorumpovaní lidé chtějí alespoň jednou udělat to, co je správné.

Ať je to jakkoliv, jsem rád za tento vývoj. Byly zachráněny lidské životy, pár nebezpečných maniaků je za mřížemi a dvě jaderné supervelmoci udělaly něco společně, a udělaly to správně. Do budoucnosti nebudu s ničím počítat, ale jakýkoliv pozitivní vývoj si zaslouží uznání, zejména v naší jinak velmi depresivní době.

Did the CIA stop a bloodbath in Saint Petersburg? vyšel 17. prosince 2017 na thesaker.is. Překlad v ceně 368 Kč Zvědavec.